Skip to content

KANTARION (Hypericum perforatum L.)

Kantarion je široko rasprostranjena željasta biljka čije stabljike mogu biti visoke i do 70cm, sa jajastim i naspramno smeštenim listovima karakterističnim po mnoštvu prozirnih vakuola ispunjenih etarskim uljem, i žutim cvetovima koji se nalaze na vrhovima stabljika. Raste na osunčanim livadama širom Evrope, Azije, Severne Afrike i Severne Amerike. Cveta tokom čitavog leta, a najviše tokom jula meseca.

Zapisi o lekovitosti kantariona mogu se naći još u antičkim spisima Dioskorida i Galena 

U XVI veku, švajcarski lekar Paracelzus opisao je njegova lekovita dejstva, preporučivao ga je kao sredstvo za čišćenje rana i krvi, a tokom XIX veka, Sebastijan Knajp ga je takođe široko primenjivao u fitoterapiji.

Kao lekoviti deo biljke koristi se nadzemni deo – herba – cvet sa listom sabran u vreme cvetanja: osušen, koristi se za pripremu čaja, dok se sveži cvetovi koji mrvljenjem puštaju crveni sok, koriste za izradu uljanog ekstrakta. Kantarion sadrži gorka jedinjenja, tanine, etarsko ulje, smole, belančevine, pektin, amino kiseline (GABA), antrahinonske derivate (hipericin i pseudohipericin) i floroglucinske derivate (hiperforin).

Aktivni sastojci pokazuju antiseptično, antiviralno, protivupalno i adstingentno dejstvo, a dokazano je i njihovo antidepresivno delovanje

Kao sredstvo za zarastanje rana crveni uljani ekstrakt se koristi već više milenijuma, jer umiruje bolove i ubrzava epitelizaciju. Tradicionalno se njegova upotreba preporučuje za lečenje opekotina, čireva, kožnih problema, kod hemoroida, upale vaginalne sluzokože, kod ujeda insekata i za ublažavanje bolova u mišićima. Takođe, koristi se za masažu kod reumatizma i bolova izazvanih gihtom.

U narodnoj medicini, kantarionovo ulje se preporučuje i za unutrašnju upotrebu, kao lek protiv glista, zatim kod bolova u želucu, kolika, upale creva, a može se koristiti i za premazivanje desni i oštećene i iritirane sluzokože usne duplje.

Čaj od kantariona takođe se tradicionalno primenjuje kod katara pluća, upale želudačne sluznice, noćnog mokrenja, glavobolje, žutice, nervnih bolesti, nesanice, klimakteričnih tegoba, malokrvnosti i premorenosti. Kod grčeva u materici i bolnih menstruacija, upotreba čaja doprinosi ublažavanju tegoba. U narodnoj medicini, čaj od kantariona se koristi i kod neuralgije trigeminusa, uz lokalnu primenu kantarionovog ulja za masažu.

Osim čaja i uljanog ekstrakta, u upotrebi su i suvi ekstrakt kantariona (najčešće standardizovan na određeni sadržaj hipericina) i tinktura (vodeno-alkoholni ekstrakt).

Poslednjih decenija, interna upotreba standardizovanih ekstrakata kantariona pokazala je dobre antidepresivne efekte. Kratkotrajna upotreba omogućava prevazilaženje perioda tuge praćenih manjkom motivacije i problemima sa spavanjem, a takođe doprinosi ublažavanju anksioznosti ili uznemirenosti neurološke prirode, obzirom da aktivni sastojci kantariona direktno deluju na  neuro-transmitere: serotonin, noradrenalin i dopamin.

 

 

Antidepresivno delovanje provereno je u više naučnih studija izvedenih na više od 4000 pacijenata

Rezultati istraživanja pokazali su da je upotreba standardizovanih eksrakata kantariona, korišćenih tokom 4-8 nedelja za prevazilaženje lakših i umerenih depresivnih stanja, podjednako efikasana kao primena sintetskih antidepresiva. Međutim, kod dugotrajnih i težih depresivnih stanja efekat standardizovanih ekstrakata kantariona je nedovoljan, a ne bi ih trebalo koristiti ni kod bipolarnih poremećaja.

Obimne studije poslednjih decenija pokazale su i da istovremena upotreba kantariona sa mnogim lekovima dovodi do interakcija, obzirom da na metabolizam njegovih aktivnih sastojaka učestvuje enzim citohrom P450 koji je odgovoran i za metabolizam brojnih lekova: oralnih kontraceptiva, lekova za srce, antiviralnih lekova, antimigrenoznih, antikoagulanasa, antiepileptika i pojedinih lekova za hemioterapiju. Kako bi se izbegli štetni i nepredviđeni efekti, neophodno je konsultovati lekara, i obratiti pažnju na uputstvo za upotrebu leka pre donošenja odluke da li da se uz redovnu terapiju koristi i proizvod od kantariona, jer istovremena upotreba utiče na smanjenje efikasnosti ovih lekova.

Upotreba kantariona se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja. Obzirom da može izazvati i preosetljivost na sunčevu svetlost, posebno kod osoba svetle puti, tokom primene proizvoda od kantariona savetuje se oprez pri izlaganju sunčevoj svetlosti.

Evropska Medicinska Agencija preporučuje upotrebu suvog ekstrakta kantariona za tretman lakših depresivnih epizoda tokom kraćeg vremenskog perioda.

 

Svetska zdravstvena organizacija takođe preporučuje upotrebu kantariona takođe za tretman lakših depresivnih epizoda, a uljani ekstrakt, za spoljnu upotrebu, za tretman posekotina, opekotina, kožnih čireva i virusnih infekcija.

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela kantariona, Kantarionovo ulje za spoljnu i unutrašnju upotrebu, Kantarion u maslinovom ulju, Uljani gel kantariona, Kantarion vagitorije i Kapi kantariona, Nadzemni deo kantariona ulazi u sastav i mnogih čajnih mešavina: „Eva“ za ublažavanje menstrualnih tegoba, „Calendulae compositum“ za jačanje otpornosti organizma, „X“ za jačanje imuniteta, Čaja kod ekcema, Čaja kod ulceroznog kolitisa, Čaja kod bubuljica, Čaja kod ciroze jetre, Čaja za ispiranje i intimnu negu žene, Čaja kod manjka želudačne kiseline, Čaja za ublažavanje tegoba kod upale jajnika, Čaja kod mioma, Čaja kod čira u želucu, Čaja kod kamena u žučnoj kesi, Čaja za regulisanje menstruacije, Čaja kod noćnog mokrenja dece, Čaja kod upale želudačne sluznice i Čaja kod zapaljenja debelog creva sa prolivom.

This Post Has 6 Comments

 1. Da li dete od 6 god moze uzimati male doze kantarionovog ulja za unutrasnju upotrebu, jer se stalno zali na bol u abdomenu oko pupka i ispod desnog rebarnog luka? Nercik je od rodjenja. Feces negativan na parazite, afebrilna, urinokultura i urin b. o. Kks takodje. Bez drugih simptoma. Hvala unapred

  1. Upotreba kantarionovog ulja se uglavnom preporučuje kod bolova u želucu. Opis bolova koji navodite, ne ukazuje na tegobe sa žalucem, stoga bismo preporučili da umesto kantarionovog ulja, detetu povremeno date čaj za varenje i protiv nadimanja, pripremljen prema uputstvu, uz upotrebu jedne kafene kašičice čajne mešavine za pripremu jedne šolje čaja.

 2. U nasoj kuci se ulje kantariona uvek koristilo redovno za svakakve kozne probleme, nisam ga nikad probao u ishrani ali pretpostavljam da je izbodljivo

  1. Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu namenjeno je pre svega ublažavanju tegoba kod upale želudačne sluznice i čira u želucu, u cilju terapije, tokom određenog vremenskog perioda.

   1. Poštovanje!
    Treba mi macerat kantarionovog ulja za unutrašnju upotrebu, za vaginalete. Da li ovo ulje može da se koristi u te svrhe? Hvala!
    Pozdrav/ Mirjana

    1. Poštovana Mirjana, unutrašnjom upotrebom se smatra oralna upotreba (proizvodi koji se gutaju), dok se svaka lokalna primena na sluznice, bilo da je u pitanju sluzica usne duplje, vaginalna sluznica ili sluznica rektuma, smatra spoljašnjom. Naši proizvodi Kantarionovo ulje za unutrašnju upotrebu, Kantarionovo ulje za spoljnu upotrebu i Kantarion u maslinovom ulju, izrađeni su maceracijom, i možete ih koristiti za izradu vaginaleta. U ponudi, osim kantarionovog ulja imamo i Kantarion vagitorije https://www.mocbilja.rs/proizvod/vagitorije-kantarion/.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top