Skip to content

URINARNA INKONTINENCIJA – PROBLEM O KOME SE RETKO GOVORI

Urinarna inkontinencija je tegoba koja pripada sferi dobro čuvane intime. Njeno prisustvo je povezano sa stidom i strahom da će ovaj hendikep biti otkriven, što utiče na narušavanje kvaliteta života u fizičkom, psihičkom, socijalnom, profesionalnom, seksualnom domenu a i u svakodnevnom funkcionisanju. Mnoge osobe koje pate od inkontinencije se ne usuđuju da izađu iz kuće na duže vreme i imaju osećaj da im bešika „diktira život“, jer je svaki izlazak stresan i nameće pitanja o tome gde se nalazi najbliži toalet, hoće li se stići do njega na vreme, da li će se izdržati do kraja filma, koncerta ili predstave…

Statistika govori da oko 20% osoba starijih od 40 godina pati od hiperaktivne bešike, a brojka je verovatno i veća obzirom da nisu svi slučajevi prijavljeni, da se osobe koje su pogođene najčešće sasvim same suočavaju sa problemom i da od nastanka problema do obraćanja lekaru prođe oko sedam godina. Žene su češće pogođene od muškaraca, ali i jedni drugi podjednako teško podnose ovo stanje. Najčešći faktori rizika su gojaznost, dijabetes, neurološke bolesti, operacije karličnog predela i ablacija prostate.

Inkontinencija se može ispoljiti pri fizičkom naporu ili kao urgentna inkontinencija – nezavisno od fizičkog napora

Mokraćna bešika je elastičan organ sačinjen od mišićnog tkiva koji može uskladištiti do 500ml urina. Kada sadržaj urina dostigne 300ml do mozga stiže signal da bi se trebalo uputiti ka toaletu. Pri mokrenju, muskulatura bešike, koja je inače u mirovanju tokom sakupljanja urina, se grči, mišić sfinkter koji zatvara prolaz u uretru se opušta i urin se putem uretre evakuiše iz tela.

Kod osoba koje pate od urgentne inkontinencije (ovo stanje se naziva i nervoznom ili hiperaktivnom bešikom) signal mozgu da je bešika puna stiže suviše rano. Osim toga, muskulatura bešike se grči već pri punjenju bešike urinom, što za rezultat ima urgentnu potrebu za mokrenjem koja se ne da kontrolisati i dovodi do nevoljnog ispuštanja urina. Osobe koje pate od nervozne bešike u toalet odlaze više od 8 puta dnevno, i više od jednom tokom noći.

Uzroci hiperaktivnosti bešike mogu biti postojeća terapija diureticima, infekcije mokraćnih kanala, konzumacija kofeina, alkohola i drugih supstanci koje nadražajno deluju na bešiku, kao i njeno nepotpuno pražnjenje.

Posle 65. godine inkontinencija se takođe javlja kod oko 25% muškaraca, pri čemu je najčešće uzrok uvećana prostata koja dovodi do opstrukcije uretre ometajući evakuaciju urina. Bešika se stoga ne prazni sasvim, i ta prepunjenost dovodi do inkontinencije i učestale potrebe za mokrenjem. Insuficijencija sfinktera uretre je drugi uzrok kod muškaraca, a obično se javlja kao posledica prostatektomije.

Inkontinencija pri fizičkom naporu pogađa većinom žene koje su se više puta porodile vaginalnim putem i rodile krupne bebe. Karakteriše se ispuštanjem malih količina urina (u kapima) pod pojačanim pritiskom na bešiku, pri kijanju, kašljanju, smejanju, podizanju tereta, hodanju ili skakanju.

Uzroci inkontinencije pri fizičkom naporu su slabost mišića i potpornog tkiva dna karlice koje može biti kongenitalno, ili nastati posle porođaja (usled slabljenja mišića dna karlice što ometa potpuno zatvaranje sfinktera uretre), ili biti posledica hormonskog disbalansa u menopauzi. Ostale funkcije bešike obično ostaju netaknute.

Osim lekova, određene vežbe i promena svakodnevnih navika mogu doprineti prevazilaženju inkontinencije

Osobama koje pate od nervožne bešike savetuje se da što duže odlažu odlazak u toalet, uprkos snažnoj potrebi za mokrenjem, jer česta pražnjenja bešike mogu smanjiti njen kapacitet stvaranjem navike na manji sadržaj urina. Odlaganjem mokrenja bešika se trenira na rastezanje i na zadržavanje veće količine urina, a trening bešike pomaže u kontroli potrebe za mokrenjem na način da se u toalet odlazi samo u određeno vreme, pri čemu se vreme između dva odlaska u toalet produžava.

Vežbe za jačanje karličnog dna jačaju i muskulaturu bešike, čime se smanjuje njena iritabilnost i omogućava bolja kontola organa. Najbolje je obratiti se fizioterapeutu, a jednostavne vežbe se mogu praktikovati svakodnevno, kada god se ukaže prilika (dok gledamo tv ili čitamo knjigu, čekajući zeleno svetlo na semaforu ili dok pripremamo obrok) a sastoje se u sledećem:

  • Kontrakcija karličnog regiona 10-20 puta uzastopno zadržavajući kontrakciju tokom 10 sekundi, pri čemu ne treba angažovati sedalne, stomačne i mišiće butina, već se koncentrisati samo na karlične mišiće
  • Opuštanje tokom 10 sekundi – potom ponoviti kontrakciju
  • Vežbu ponavljati 3-5 puta dnevno

Preporučen unos tečnosti iznosi oko 2 litra dnevno. Neophodan je dovoljan unos tečnosti jer se time razređuje koncentracija urina i smanjuje iritacija sluzokože bešike prisutnim jedinjenjima, što takođe smanjuje i potrebu za hitnom eliminacijom. Alkoholna pića i kofeinske napitke: kafu, čaj i koka kolu, koji imaju diuretični efekat, treba  izbegavati ili koristiti sasvim umereno. Namirnice i jako žačinjeni i kiseli napici (voćni sokovi i gazirana pića) takođe mogu iritirati sluzokožu bešike, tako da i njih treba koristiti veoma umereno. Kako bi se izbeglo noćno odlaženje u toalet, većinu tečnosti treba uneti pre 18h.

Dovoljan unos magnezijuma i vitamina iz grupe B mogu imati povoljan efekat na smanjenje hiperaktivnosti bešike, obzirom na njihovo generalno relaksirajuće dejstvo. Vežbe opuštanja, joga, ili vežbe za smanjenje svakodnevnog stresa su takođe korisne, jer i stalni pritisak obaveza i napetost takođe dovode do pojačane potrebe za mokrenjem.

Upotreba proizvoda od lekovitog bilja može doprineti prevazilaženju problema

Novija istraživanja pokazala su da ekstrakti anđelike mogu imati pozitivan efekat na hiperaktivnu bešiku, doprinoseći povećanju funkcionalne zapremine i smanjenjem učestalosti potrebe za odlaskom u toalet.

Upotreba Čajne mešavine kod zapaljenja prostate takođe povoljno deluje i na ublažavanje potrebe za čestim mokrenjem kod muškaraca, kao i proizvodi od ekstrakata bundevinog semena. Čaj kod bakterija u mokraći, Uvenol i Uvin čaj koji deluju antiseptično, takođe ublažavaju inkontinenciju i učestalo i bolno mokrenje koje prate infekcije urinarnog sistema.

Monokomponentni čajevi od herbe zlatnice, herbe rastavića i herbe rusomače povoljno deluju na jačanje vezivnog tkiva, pa se njihova upotreba preporučuje ženama, kod inkontinencije pri naporu. Takođe, čaj od nadzemnog dela virka ili Kapi virka, čija se upotreba preporučuje posle porođaja, kao podrška ponovnom uspostavljanje tonusa mišića dna karlice, mogu biti od pomoći i kod inkontinencije.

Kod inkontinencije koja za uzrok ima hormonski disbalans tokom menopauze, od pomoći može biti upotreba proizvoda od soje, lanenog semena, žalfije ili hmelja.

Ukoliko svakodnevni stres dovodi do učestale potrebe za mokrenjem, proizvodi na bazi valerijane, hmelja i matičnjaka mogu doprineti ublažavanju napetosti i posredno delovati i na smanjenje učestalosti odlaska u toalet.

Iako pre svega namenjena za primenu u dečjem uzrastu, naša Čajna mešavina kod noćnog mokrenja kod dece, takođe se u praksi pokazala efikasnom u tretmanu učestalog noćnog mokrenja i kod odraslih.

I najzad: ne dozvolite da ovaj problem bude prepreka izlascima, druženju i smehu

Redovna fizička aktivnost, najbolje u društvu, uravnotežena ishrana i kontrola telesne težine, povoljno deluju na ublažavanje inkontinencije, kao i dovoljan unos tečnosti. Posebno dizajnirani ulošci sa visokim stepenom upijanja tečnosti i mirisa, kojih ima u svim apotekama, uz donji veš za jednokratnu upotrebu, ili gaćice za inkontinenciju, pružaju diskretnu i komfornu zaštitu pri izlascima kao i kod kuće, tako da nema opravdanja za izolaciju i samovanje…

This Post Has 4 Comments

    1. Tretman koji podrazumeva vežbe kojima se jačaju mišići karličnog dna i bešike uz primenu proizvoda od lekovitog bilja ili lekova, pod nadzorom urologa ili ginekologa, može dati veoma dobre rezultate, pri čemu je za uspeh potrebna istrajnost. Veoma je važno obratiti se lekaru za pomoć što ranije, pri pojavi prvih simptoma i što pre početi program. O tome kada je neophodna hirurška intervencija najbolju procenu će dati lekar koji je upućen u evoluciju poremećaja i opšte stanje zdravlja pacijenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top