Skip to content

RASTAVIĆ (Equisetum arvense L.)

Rastavić, dobro poznat narodnoj medicini i pod nazivima „preslica“ ili „konjski rep“ (što je ujedno i prevod njegovog latinskog imena), je jedna od najstarijih biljaka u istoriji Zemlje: fosili rastavića pronađeni su prilikom analize 350 miliona godina starih naftnih derivata. Pripada porodici Equisetaceae, a raste kao korov na livadama i travnjacima širom sveta, osim u Australiji, na glinovitim, kiselim ili vlažnim podlogama i obodima šuma. U rano proleće, iz razgranatog podzemnog stabla se pojavljuju žućkasto-crvenkasto-smeđe stabljike koje na vrhu nose klasove sa sporama čiji oblik podseća na preslicu. Posle razmnožavanja i njihovog uvenuća, razvijaju se razgranate sterilne stabljike, koje oblikom podsećaju na stabla četinara, i mogu dostići visinu do 80 cm. Ove sterilne stabljike se sakupljaju i koriste kao lekoviti deo biljke. Rastavić ne razvija cvetove i ne daje plodove, a reprodukcija se obavlja putem spora, na sličan način kao kod pečuraka.

Zeleni, nadzemni delovi rastavića (Equiseti herba), bogati su brojnim lekovitim sastojcima od kojih su najznačijnije mineralne materije: jedinjenja silicijuma, gvožđa, mangana, kalcijuma, fosfora, sumpora, kalijumove soli; zatim polifenoli (tanini, flavonoidni glikozidi i fenolne kiseline), fitosteroli, saponini, tragovi alkaloida, masne kiseline, organske kiseline (jabučna i oksalna), etarsko ulje i vitamini C i E.

Upotreba rastavića datira iz praistorije

Fosilni ostaci rastavića nađeni su pri arheološkim istraživanjima ljudskih naseobina koje potiču iz praistorije. Usled sadržaja minerala i saponina, rastavić je upotrebljavan za poliranje drveta i metala, a njegova lekovita svojstva, da umiruje krvarenje i kašalj i pospešuje lučenje mokraće, opisana su u Antičkim spisima Plinija Stareg i Dioskorida. U mnogim zemljama je vladao običaj uplitanja stabljika rastavića u konjske repove, kako bi se životinje zašitile od insekata, pa otuda potiču i njegov latinski i narodni naziv.

U tradicionalnoj medicini Američkih Indijanaca primenjivan je kao melem za zarastanje preloma kostiju i sredstvo za zaustavljanje krvarenja kod otvorenih rana, kao i za lečenje bolesti bubrega. U Evropi, prema zapisima iz 17. veka rastavić je korišćen za lečenje rana, upala kože i ublažavanje tegoba kod kamena u bubregu, a u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini se takođe upotrebljava za lečenje bolesti urinarnog trakta.

U tradicionalnoj narodnoj medicini ima veoma široku primenu

Pre pojave sintetskih lekova, rastavić je smatran najboljim sredstvom za lečenje plućnih bolesti, hroničnog bronhitisa, tuberkuloze i krvarenja iz pluća. Sistematska primena rastavića doprinosila je oporavku tuberkuloznih bolesnika ograničenjem kaverni, otklanjanju noćnog znojenja, poboljšanju krvne slike i apetita. Kod tuberkuloze kože, uz redovnu upotrebu čaja, primena kupki od rastavića doprinosila je značajnom poboljšanju stanja.

Rastavić se smatra pouzdanim narodnim lekom kod bubrežnih bolesti i cistitisa, kao i sredstvom za ublažavanje bolova u zglobovima, kod osteoartritisa, osteoporoze, upale tetiva, kao sredstvo za zarastanje kostiju kod preloma i kod posttraumatskih otoka.

Kod kožnih bolesti doprinosi ublaženju svraba, otklanjanju krasta, zaceljenju čireva i ekcema, a preporučuje se i kod strija i varikoznih čireva, kao i za zarastanje rana. Čaj od rastavića koristi se i za ublažavanje upale desni, kao i za ispiranje oka kod konjuktivitisa i čmička.

Tradicionalno se koristi i za regulisanje varenja i kao diurteik, kao pratilac kura za mršavljenje, kao sredstvo za oporavak jetre kod hepatitisa. Sadržaj minerala doprinosi reminelarizaciji kostiju, a povoljno deluje na rast kose i noktiju.

U Japanu se koristi kao namirnica – kao zdrava hrana – za prevenciju degenerativnih bolesti.

Lekovita svojstva rastavića potvrdila su i savremena istraživanja

Evropska Medicinska Agencija preporučuje upotrebu rastavića za tretman lakših urinarnih tegoba. Takođe, zahvaljujući svom remineralizirajućem dejstvu, povoljno deluje na ublažavanje tegoba kod osteoporoze i na konsolidovanje preloma kostiju, zatim na ublažavanje bolova i edema usled manjih trauma, i podstiče zarastanje površinskih rana.

Brojne kliničke studije potvrdile su njegovu efikasnost u poboljšanju pokretljivosti zglobova kod obolelih od reumatizma, obzirom na visk sadržaj jedinjenja silicijuma koja povoljno deluju na vezivno tkivo. Kod sportista, upotreba ekstrakata rastavića može poboljšati fleksibilnost tetiva i delovati zaštitno kod dugotrajnog napora. Ekstrakti rastavića povoljno deluju na jačanje kose i noktiju, a takođe doprinose oporavku noktiju zahvaćenih psorijazom.

Za diuretička svojstva rastavića odgovoran je sadržaj flavonoida i saponina. Pojačano izlučivanje urina može poboljšati stanje osoba koje pate od retencije vode ili benigne hiperplazije prostate, a uz odgovarajuću dijetu, rastavić doprinosi i mršavljenju.

Kliničke studije su pokazale i povoljno dejstvo primene ekstrakata rastavića u kombinaciji sa preparatima kalcijuma na gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi.

Aktivni sastojci rastavića deluju kao antioksidansi i deluju zaštitno na tkivo jetre. Etarsko ulje sadrži jedinjenja sa antimikrobnim dejstvom na sojeve Echericiae coli, Salmonele, sojeve Candide i Aspergilusa.

Ogledi izvedeni na laboratorijskim životinjama pokazali su da ekstrakti rastavića deluju i umirujuće, ublažavaju upalne procese i doprinose regulisanju nivoa šećera u krvi, kao i da povoljno utiču na kognitivne funkcije, pamćenje i pokretljivost.

Za postizanje terapeutskog efekta, proizvode od rastavića  treba koristiti više nedelja (ili meseci) u kontinuitetu.

Mere opreza kod upotrebe rastavića

Zbog diuretičkog dejstva, savetuje se oprez pri istovremenoj primeni sintetskih diuretika. Kod dugotrajne primene, postoji mogućnost da enzim tiaminaza (prisutan u rastaviću) utiče na razgradnju vitamina B1, stoga se savetuje paralelna upotreba vitaminskog suplemenata.  Pri istovremenoj upotrebi lekova koji sadrže glikozide digitalisa, savetuje se poseban oprez i redovna kontrola nivoa kalijuma. Upotreba se ne preporučuje kod osoba sa edemom nastalim usled bolesti srca ili bubrega.

*****

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela rastavića i Kapi rastavića. Rastavić ulazi u satav čak 29 naših čajnih mešavina, dok ekstrakt rastavića ulazi u sastav Kapi protiv krvarenja.

*****

Prema narodnim verovanjima, rastavić je neizostavna komponenta eliksira plodnosti. Žene koje žele potomstvo treba da spavaju na jastuku ispunjenom sušenim rastavićem kako bi olakšale začeće.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top