Skip to content

KONOPLJIKA (Vitex agnus-castus L.)

Konopljika je žbunasta biljka iz porodice Verbenaceae koja potiče iz oblasti Mediterana – Grčke i Italije, gde se kao lekovita biljka koristi još od Antičkog doba. Takođe je prisutna i u mnogim oblastima Centralne Azije, a raste u blizini vode, uz obale reka, jezera i mora. Stabljike konopljike su četvorouglaste, prstenaste, svetlozelene i maljave, dok se izduženi listovi nalaze na dugim drškama i prstasto su deljeni na 5-7 listića. Ljubičasti ili ružičasti sitni cvetovi, složeni su u duge, isprekidane cvasti, i šire prijatan i slatkast miris. Plod konopljike je sitna bobica crvenkasto-crne boje, koja se sakuplja početkom jeseni, i po izgledu i ukusu podseća na biber.

Kao lekoviti deo biljke koristi se plod – Agni casti fructus, bogat brojnim lekovitim sastojcima među kojima su najznačajniji: flavonoidi (kasticin, C-heterozidi, panduletin), iridoidi (aukubozid i agnuzid), diterpeni (rotundifuran, viteksilakton) alkaloidi (viticin), etarsko ulje (bogato eukaliptolom, sabinenom i farnesenom), steroidi i masno ulje. U našem proizvodnom programu su Kapi od ploda konopljike izrađene kao vodeno-alkoholni ekstrakt (1:10).

Upotreba konopljike kroz vekove

Lekovitost konopljike poznata je od davnina: Dioskorid u svojim tekstovima, navodi da se od njenih semenki priprema sredstvo kojim se umiruje seksualni nagon. U Srednjem veku su je za tu namenu koristili monasi, posvećeni celibatu, pa iz tog doba potiče i njen naziv „monaški biber“ koji se sreće u mnogim evropskim jezicima. Uprkos nazivu, dejstvo na umanjenje libida i seksualne želje nije dokazano naučnim studijama.

Tokom perioda Renesanse i Novog doba, ova lekovita biljka je pomalo pala u zaborav, sve do četrdesetih i pedestih godina XX veka, kada je iz njenih bobica izolovan agnuzid, jedinjenje za koje je dokazano da efikasno ublažava bolove u dojkama koji prate hormonske promene tokom perioda pred menstruaciju.

Njeni aktivni sastojci doprinose ublažavanju brojnih tegoba

Veliko interesovanje naučnika dovelo je do brojnih laboratorijskih istraživanja kojima je potvrđeno snažno antispazmodičko delovanje aktivnih sastojaka konopljike, kao i povoljno dejstvo na regulisanje menstrualnog ciklusa, ublažavanje tegoba PMS-a (bolova u dojkama i grčeva materice), kao i tegoba koje prate menopauzu.

Mehanizam dejstva aktivnih sastojaka potiče od inhibitornog efekta na dopaminske i opioidne receptore. Inhibitorno dejstvo na dopamniske receptore doprinosi regulisanju lučenja prolaktina, naročito tokom perioda pred menstruaciju, obzirom da je hiperprolaktinemija jedan od ključnih uzroka pojave simptoma PMS. Patološki povećan nivo prolaktina se javlja i kod Parkinsonove bolesti, tako da se konopljike i u tom slučaju može koristiti za ublaženje simptoma.

U narodnoj medicini, konopljika se smatra pouzdanim sredstvom za otklanjanje „ženskih“ tegoba

Kada su u pitanju menstrualne tegobe, nervoza, pojava dermatitisa i akni, neprijatni simptomi povezani sa predmenstrualnim sindromom: bolovi u donjem delu stomaka, razdražljivost, nesanica, bolovi u dojkama – konopljika je pouzdani „narodni lek“ za njihovo ublažavanje. Preporučuje se u svim periodima života kada je mesečni ciklus nepravilan; čak i kao anafrodizijak i sredstvo za zaštitu od trudnoće, iako za takve efekte nema pouzdanih dokaza.

Lekovita svojstva konopljike potvrđena su i naučnim istraživanjima

Svetska Zdravstvena Organizacija preporučuje upotrebu ekstrakata ploda konopljike za ublažavanje menstrualnih tegoba, i bolova u dojkama hormonskog porekla, obzirom na povoljno dejstvo na održanje ravnoteže lučenja progesterona, estrogena i prolaktina. U Nemačkoj i Francuskoj u zvaničnoj upotrebi su i preparati konopljike sa standardizovanim sadržajem aktivnih supstanci, čija je efikasnost potvrđena kliničkim studijama, dok, kada su u pitanju efekti na ublažavanje tegoba koje prate menopauzu, za sada još uvek nema dovoljno pouzdanih naučnih podataka.

Veoma je važno napomenuti da se blagotvorni efekti na regulaciju menstrualnog ciklusa i bolova povezanih sa PMS-om mogu očekivati posle najmanje tri meseca upotrebe, što je potvrđeno kliničkim studijama kojima je praćen efekat ekstrakata konopljike na regulaciju nivoa prolaktina, i harmonizaciju lučenja progesterona i estradiola.

Pri upotrebi konopljike potrebno je poštovati i ograničenja

Upotreba konopljike se ne preporučuje tokom trudnoće, dojenja, tokom upotrebe hormonskih preparata i hormonske kontracepcije. Usled inhibitornog dejstva na dopaminske receptore, u literaturi se navode i moguće interakcije sa lekovima iz grupe antidopaminergika, karbidopom, levodopom i metoklopramidom, stoga je za primenu ekstrakata konopljike uz redovnu terapiju neophodna saglasnost lekara.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top