Skip to content

HIBISKUS (Hibiscus sabdariffa L.)

Brojne vrste hibiskusa se, zbog svojih prelepih, krupnih cvetova raznih boja i jestivih plodova, u regionu tople klime Severne Afrike gaje kao ukrasne biljke: ima ih više od 500 vrsta i više desetina hiljada varijeteta. Poreklom iz Indije, u Evropu su stigle tokom dvanaestog veka zaslugom španskih Mavara, a pojedine vrste su potom u Ameriku preneli kolonisti tokom sedamnaestog veka. U Južnj Koreji i Maleziji hibiskus je nacionalni cvet. Rastu kao robusni žbunovi visine do 3m i obilno cvetaju, krupnim cvetovima, prečnika koji dostiže i do 18cm. Period cvetanja traje od juna do septembra, a boja kruničnih listića, zavisno od varijeteta, može biti od bele, narandžaste, jarko crvene sve do purpurne. Hibiskus pripada biljnoj porodici Malvaceae: blizak je srodnik belog i crnog sleza. U fitoterapiji se koristi Hibiscus sabdariffa, poznat po krupnim, jarko crvenim cvetovima.

Kao lekoviti deo biljke koriste se najčešće čašični listići sa braktejom koji se nalaze ispod latica, i koji posle oprašivanja cveta i tokom razvoja ploda postaju crveni i mesnati. Sakupljaju se odvajanjem od sušenih plodova hibiskusa, u periodu od novembra do januara.

Cvet hibiskusa (hibisci flos) sadrži mnoštvo aktivnih materija: antocijane (hibiscin – odgovoran za crvenu boju cveta), fitosterole, flavonoide, tanine, aminokiseline, pektine, sluzi, etarsko ulje, fenolne kiseline, hibiscinsku i limunsku kiselinu, minerale (kalcijum i gvožđe) i vitamine C, B2 i B3.

Čaj od hibiskusa se koristi u afričkoj narodnoj medicini za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba

Osvežavajući napitak pod nazivom „karkade“ pripremljen od cvetova hibiskusa, tradicionalno se koristi kod umora i astenije, kao sredstvo za poboljšanje raspoloženja i podsticanje apetita. Sušeni cvetovi, preliveni ključalom vodom se potom kratko prokuvaju, i ostave da se maceriraju bar 1 sat, pa profiltriraju. Nakon filtriranja, napitak se može zasladiti po želji i dopuniti vodenim ekstraktom od cvetova narandže ili komadićima voća. Osim za uživanje i oporavak, ovaj napitak se u Africi tradicionalno koristi za detoksikaciju organizma, za zaštitu jetre, kao sredstvo protiv grčeva, kao afrodizijak, kao antiseptik kod bakterijskih i gljivičnih infekcija i kao sredstvo za ubrzanje zarastanja rana.

Tradicionalnu upotrebu potvrdila su i savremena naučna istraživanja

Više naučnih studija pokazalo je da čaj pripremljen od cvetova hibiskusa, usled sadržaja aktivnih jedinjenja, ima brojna lekovita svojstva: prisutne voćne kiseline deluju blago diuretično, što povoljno deluje na regulisanje povišenog krvnog pritiska. Antocijani takođe doprinose doprinose hipotenzivnom efektu delujući na proces vazodilatacije, podržavajući elastičnost krvnih sudova i cirkulaciju krvi.

Antocijani, kao antioksidansi, takođe povoljno deluju na regulisanje holesterola, doprinoseći sniženju nivo LDL-holesterola, i povećanju nivoa „dobrog holesterola“ ili HDL-holesterola, a takođe pokazuju i antiinflamatorni efekat, dejstvom na ciklooksigenazu – enzim od ključnog značaja za razvoj upalnih procesa.

Pektin i polifenoli prisutni u cvetu hibiskusa takođe povoljno deluju na metabolizam masti i nivo triglicerida u krvi, a tome doprinose i vitamini C i B3. Osim toga, pektini povoljno utiču i na crevnu peristaltiku, a taj blagi laksativni efekat olakšava eliminaciju i smanjuje mogućnost taloženja masnih naslaga, pa se ovaj čaj preporučuje kao podrška dijetama za smanjenje telesne težine.

Sluzi prisutne u cvetu hibiskusa ubrzavaju oporavak kod prehlade i upale gornjih disajnih puteva jer smanjuju iritaciju bronhijalne sluznice i olakšavaju iskašljavanje. Povoljno deluju i na ublažavanje tegoba kod infekcija urinarnog trakta.

Sadržaj antioksidansa i vitamina C, zaštitino deluje kod izloženosti slobodnim radikalima, i pruža podršku organizmu u borbi protiv oksidativnog stresa, pa je upotreba čaja opravdana u cilju prevencije malignih bolesti. Prirodni pigmenti takođe povoljno deluju na oporavak jetrinog parenhima.

Osim toga, aktivni sastojci hibiskusa deluju i antispazmodično, pa se čaj može koristiti i za ublažavanje menstrualnih bolova i kao spazmolitik kod bolnih grčeva materice.

Obzirom na atiflogističko i antiedemetaozno dejstvo, ekstrakti hibiskusa se lokalno, u vidu obloga ili  melema, koriste za ublažavanje tegoba kod ekcema, alergijskih promena i dermatoza. Primenu imaju i u kozmetici, baš zbog svojih antioksidativnih efekata, jer usporavaju starenje ćelija kože i ujednačuju ten.

Osim za pripremu napitka, cvetovi hibiskusa se koriste u prehrambenoj industriji za pripremu poslastica i kao prirodna boja u konditorskim proizvodima.

U našem proizvodnom programu je Filter čaj od hibiskusa i Čaj od cveta hibiskusa, a cvet hibiskusa ulazi u sastav Filter-narodnog čaja i kao dodatak Filter čaju od ploda šipka.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top