Skip to content

Čaj od korena gaveza

3.0 (2 reviews)

234.00 RSD (sa PDV)

Koristi se spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva.

Šifra proizvoda: 605128 Kategorija: Oznake: , ,

Opis

GAVEZ

Latinski naziv i familija :    Symphytum officinale L. (Boraginaceae)
Opis :    Višegodišnja polužbunasta biljka. Raste u ravnicama, vlažnim šumama, na obalama reka i potoka, u jarkovima pored puteva i kanala. Koren je razvijen, vretenast i razgranat, izdanci uspravni, prekrivein čekinjastim dlakama. Listovi su lancetasti, sa nejasno izraženom drškom, naborani. Cvetovi su crveno-ljubičasti, ređe ružičasti ili beli.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen koren (Symphyti radix)
Hemijski sastav :    Koren gaveza sdrži 0,6-0,8% alantoina, do 15% sluzi, tanine, kafenu kiselinu, pirolizidinske alkaloide, šećere
Upotreba :    U savremenoj fitoterapiji upotreba gaveza je ograničena. Novija ispitivanja pokazuju da je interna primena gaveza povezana sa rizicima po zdravlje, te se preporučuje samo njegova spoljna upotreba. Koristi se kao sirovina za dobijanje ekstrakata koji ulaze u sastav gelova i drugih proizvoda koji se primenjuju kod otoka, hematoma, preloma, sportskih povreda i posttraumatskih stanja.
U narodnoj medicini se koristi:    Spolja za obloge kao kaša kod preloma kostiju, zapaljenja tetiva, upale zglobova, uganuća, uboja, tromboflebitisa, za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva. 
Ograničenja u upotrebi :    Preparati gaveza ne smeju se primenjivati na ozleđenu kožu, kao ni tokom trudnoće i dojenja, a upotreba im je ograničena na 4-6 nedelja u toku godine.    
Način pripreme i upotrebe čaja :    Za obloge : 80 g korena kuvati 10 minuta sa 800 ml vode ili mleka .  Zgusnutu masu naneti na gazu kao oblog.

Pakovanje  : 80g

2 recenzije za Čaj od korena gaveza

 1. Kontradikcija u tekstu

  Kako je moguće da se koristi „za lečenje rana koje teško zarastaju i čireva“, a istovremno je navedeno da „Preparati gaveza ne smeju se primenjivati na ozleđenu kožu“

  • Institut Dr Josif Pancic

   U narodnoj medicini, tradicionalno, tokom vekova, gavez je upotrebljavan u vidu melema za tretman rana koje teško zarastaju. U savremenoj medicini, poštuje se aseptičan postupak za obradu rana, kako bi se izbegla mogućnost prodora patogenih bakterija u organizam. Stoga se, shodno savremenim principima za obradu rana, obzirom da koren i većina proizvoda od gaveza nisu deklarisani kao bezbedni za primenu na otvorene rane, njihova upotreba ne preporučuje, iz razloga nepostojanja dokaza o bezbednosti primene.

 2. Anonimni

  Izvrstan

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top