Skip to content

LEKOVITO BILJE – POMOĆ U SLUČAJU OPSTIPACIJE

Kao i mnoge druge stvari u životu, odlazak u toalet je sasvim privatna i individualna stvar. Pojedine osobe imaju stolicu po tri puta dnevno, dok ima i onih koji je imaju samo tri puta nedeljno. Svaka brojka između ove dve smatra se sasvim normalnom. Lekari govore o opstipaciji tek ako se creva prazne manje od 3 puta nedeljno. Opstipaciju gotovo redovno prate tvrda stolica, napori pri pražnjenju i osećaj pritiska i nepotpunog pražnjenja creva.

Oko trećina poplacije redovno pati od od ovog neprijatnog poremećaja u varenju, koji se karakteriše osećajem težine i bolovima u stomaku, nadimanjem i gasovima. Problem se pogoršava sa godinama i češći je kod žena nego kod muškaraca.

Bebe i deca takođe mogu patiti od opstipacije. Neredovnost stolice ni kod njih nije retka, dok se konzistencija stolice menja više puta dnevno, pa opstipaciju nije jednostavno utvrditi. Uzroci su retko organski, već pre zavise od hrane ili psihičkog stanja. Kod starije dece češće je u pitanju uobičajeni zatvor, koji nastaje ukoliko deca dugo jedu nedovoljne količine povrća i voća i ne unose dovoljno tečnosti, malo se kreću i zadržavaju stolicu.

Uzroci opstipacije mogu biti različiti, a bolesti kao što su iritabilni kolon, divertikuloza creva i Kronova bolest takođe mogu izazvati zatvor. Sa druge strane, zatvor može biti simptom koji prati bolesti koje nemaju veze sa digestivnim sistemom, kao što su parkinsonizam, multipla skleroza i miastenija.

Uravnotežena ishrana pomaže prevenciji i ublažava zatvor. Celulozna vlakna, prisutna u namirnicama biljnog porekla, stimulišu varenje i crevnu peristaltiku: unos od 30g dnevno (koliko sadrže tri kriške integralnog hleba) najčešće je sasvim dovoljan za redovno pražnjenje creva.

Obroci koji sadrže krompir, neljušteni pirinač ili testeninu od integralnog brašna, uz salatu, povrće i dve porcije voća tokom dana sasvim će pomoći regulisanju stolice.

Pri pojavi opstipacije najčešće nema potrebe odmah posegnuti za laksativima, jer prirodna sredstva za regulisanje varenja mogu biti dovoljna da se problem reši. Unos tečnosti do 2 litra dnevno je od velikog značaja jer se time povećava ukupna masa crevnog sadržaja čime se refleksno podstiče i pokretnje creva na rad i pražnjenje. Fizička aktivnost u trajanju od bar pola sata dnevno prirodno stimuliše creva na rad. Uobičajena šoljica jutarnje kafe takođe prirodno podstiče creva na rad, dok maslinovo ulje (1 kašika ulja pre ili posle obroka) prirodno omekšava sadržaj creva i olakšava pražnjenje. Kompot od suvih šljiva je dobro poznato domaće sredstvo protiv opstipacije, kao i kuglice napravljene od suvih šljiva, suvih smokvi i seninog lista. Termofor sa toplom vodom u nivou stomaka takođe podstiče cirkulaciju i podstiče crevnu aktivnost, kao i opuštanje, jer stres često može biti izazivač opstipacije. Joga, meditacija i autogeni trening takođe mogu pomoći da se smiri osetljivo crevo.

U našoj narodnoj medicini kao pouzdano sredstvo za regulisanje stolice preporučuje se čaj od kore krušine: antrahinonski glikozidi (frangulin A i B i glukofrangulin A i B) koje sadrži ova lekovita biljka usled svojih hidrofilnih osobina povećavaju volumen crevnog sadržaja i stimulišu crevnu peristaltiku ubrzavajući pražnjenje. Antrahinonske heterozide takođe sadrži i list sene (senozide A i B) koji se od antičkog doba koristi kao sredstvo protiv opstipacije širom afričkog i azijskog kontinenta.

Laneno seme zahvaljujući visokom sadržaju sluzi i celuloznih vlakana koji doprinose omekšavanju crevnog sadržaja, je takođe pouzdano prirodno sredstvo za regulisanje stolice. Lekovite biljke koje sadrže sluzi kao što su beli i crni slez ili bokvica, takođe mogu biti od pomoći, naročito u dečjem uzrastu. Čajevi od ploda morača i anisa takođe povoljno deluju na crevnu peristaltiku i olakšavaju pražnjenje. Osim monokomponentnih čajeva, u našem proizvodnom programu  je nekoliko čajnih mešavina proverenog i pozdanog delovanja: Čajna mešavina za čišćenje; BILAKS – čaj protiv zatvora, Čajna mešavina kod zapaljenja debelog creva sa zatvorom i Čajna mešavina za lenja creva. BILAX D kapsule koje se mogu koristiti kao dodatak ishrani, sadrže  standardizovani ekstrakt krušine i etarsko ulje kima čiji aktivni sastojci olakšavaju pražnjenje i ublažavaju grčeve.

Ipak, ukoliko tegobe opstaju uprkos upotrebi čajeva, promeni režima ishrane i zdravog načina života, i praćene su jakim bolovima pri pražnjenju uz prisustvo krvi u stolici, potrebno je obratiti se lekaru. Ukoliko se uz to pojave mučnina, povraćanje i grčevi, ovo stanje može ukazati na crevnu okluziju koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top