skip to Main Content
SENA (Cassia Angustifolia)

SENA (Cassia angustifolia)

Sena je žbunasta biljka poreklom iz Severne Afrike i Arabijskog poluostrva, koja se gaji i u Somaliji i Indiji. Karakteristična je po krupnim žuti cvetovima i pljosnatim mahunama koje sadrže šest semenki. Stablo može dostići visinu do jednog metra, uspravno je i svetlo zeleno a grane sadrže po 4-5 pari perasto složenih jajastih listova.

List sene sadrži antrahinonske heterozide (senozide A i B), polisaharide, flavonoide, monoterpene, seskviterpene, fenilpropane, etarsko ulje i palmitinsku kiselinu.

Prema istorijskim podacima, sena kao lekovita biljka korišćena je još u starom Egiptu (Senna Alexandrina), zajedno sa alojom, za pripremu klizmi. U IX veku, arapski lekari su je preporučivali kao purgativ, za lečenje opstipacije, a tokom XVIII veka od sene je pripremana pasta koju su mornari na brodovima koristili za olakšanje pražnjenja creva. Danas, uz tradicionalnu upotrebu čaja od sene, postoje na tržištu i brojni preparati u obliku kapsula, sa standardizovanom količinom antrahinonskih heterozida. Evropska Medicinska Agencija preporučuje upotrebu sene u samo u slučaju povremenih opstipacija, dugotrajna upotreba se ne preporučuje, jer usled jake dehidratacije može dovesti do poremećaja balansa elektrolita. Preporučuje se da se čaj popije uveče pre spavanja, kako bi efekat nastupio ujutru po buđenju, jer je potrebno 6-12h za postizanje laksativnog dejstva.

 U monografiji Evropske Medicinske Agencije posvećenoj seni, upotreba se preporučuje u slučaju zatvora, tokom kraćeg vremenskog perioda, a kao ograničenja u upotrebi navedeni su trudnoća, dojenje, ileus, bolovi i grčevi u stomaku nepoznatog porekla, stanje dehidriranosti organizma. Upotreba se ne preporučuje ni kod dece mlađe od 12 godina. Antrahinonski derivati prisutni u listu i mahunama sene mogu delovati iritirajuće na crevnu sluzokožu, pa upotreba kod osetljivih osoba može biti praćena bolovima i grčevima, stoga je neophodno pridržavati se propisane doze.

U našem proizvodnom programu je Čaj od lista sene, a sena ulazi u sastav i BILAX čaja i Čaja protiv zapaljenja debelog creva sa zatvorom.

U narodnoj medicini list sene se tradicionalno koristi kao laksativ, u obliku kuglica pripremljenih sa suvim smokvama i šljivama.

Recept za kuglice od seninog lista:

50gr lista sene, 200gr suvih smokava, 200gr suvih šljiva samleti i od pripremljene mase napraviti kuglice veličine manjeg oraha. Kuglice koristiti po potrebi, Jedna kuglica dnevno dovoljna je u slučaju zatvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top