Skip to content

ZAŠTITA I NEGA KOŽE RUKU

Osim izloženosti hadnoći i suncu, zagađenju, radnim materijalima i proizvodima za čišćenje i održavanje higijene, svakodnevna upotreba dezinfekcionih sredstava i učestalo pranje kojima su izložene poslednjih meseci, predstavljaju dodatni izazov za očuvanje zdrave kože ruku.

Spoljni štetni uticaji kojima su ruke svakodnevno izložene su mnogoborojni. Kao i koža lica, koža ruku je najizloženiji deo tela, međutim, dok se nezi i zaštiti kože lica poklanja svakodnevna pažnja, na negu kože ruku se često zaboravlja. Koža ruku je nežna i osetljiva i odsustvom redovne nege brzo dolazi do njenog isušivanja i pucanja.

Od početka epidemije, dezinfekcioni gelovi za ruke su svakodnevnoj upotrebi

Ovi gelovi sadrže aktivne supstance koji eliminišu ili sprečavaju razvoj mikroorganizama, a alkohol koji sadrže podstiče isušivanje površinskih slojeva kože. Stoga je generalni savet da, kada god je to moguće, ruke treba prati vodom i sapunom jer ovaj postupak ima jednak dezinfekcioni efekat kao i primena gelova, a mnogo je manje štetan za kožu. Gelove treba koristiti samo u slučaju nemogućnosti pranja ruku.

Redovno nošenje zaštitnih rukavica pri radu sa proizvodima za održavanje higijene stana, nošenje toplih rukavica pri hladnom vremenu, pranje ruku mlakom a ne suviše toplom vodom, dodatne su mere za zaštitu kože ruku od isušivanja i pucanja.

Za svakodnevnu negu ruku preporučuje se upotreba zaštitnih krema za ruke koje treba prilagoditi svakodnevnim aktivnostima

Osobe čije su ruke izložene svakodnevnom kancelarijskom poslu i u stalnom dodiru sa hartijom preporučuje se upotreba hidrirajućih zaštitnih krema za ruke koje koža brzo upija kao što su Krem za ruke sa ekstraktom kamilice ili Krem za ruke sa ekstraktom nevena. Grublji zanatski radovi, kao kod radnika na gradilištima gde su ruke izložene vremenskim uslovima i grubim materijalima zahtevaju upotrebu masnijih hidrirajućih krema kao što je naš Krem za pete, kako bi hidro-lipidni sloj kože ostao zaštićen. Ukoliko je koža ruku jako isušena i oštećena, preporučuje se primena noćne „hranljive maske“ za ruke, pri čemu ruke treba zaštititi pamučnim rukavicama.

Nega noktiju je nezaobilazni deo nege ruku: bilo da su lomljivi, listaju se ili su iskrzani ili požuteli, potrebno im je posvetiti posebnu pažnju. Požuteli nokti mogu biti posledica duvana, a promena boje noktiju može biti i posledica gljivične infekcije, u tom slučaju upotreba Gela čajnog drveta može ubrzati proces izlečenja.

Kako bi očuvali zdravu kožu ruku, jednom nedeljno bilo bi dobro posvetiti im posebnu pažnju na sledeći način:

  • Pomešajte kafenu kašičicu sitnog kristal šećera, kafenu kašičicu biljnog ulja i kafenu kašičicu meda pa ovom smesom dobro istrljajte kožu ruku, predeo oko noktiju i dlanove kako biste nežno uklonili isušene delove epiderma
  • Ruke potom dobro operite mlakom vodom i sapunom i potopite ih u kupku načinjenu od toplog čaja od belog sleza koji će doprineti hidriranju kože, i olakšati sečenje noktiju i zanoktica
  • Ruke potom isperite i dobro ih obrište tapkanjem mekim ubrusom, pa isecite nokte i uklonite zanoktice
  • U predeo zanoktica i nokte utrljajte Ricinusovo ulje, a na nadlanice i dlanove nanesite Krem za pete, navucite zaštitne plastične/gumene rukavice i ostavite da krem deluje pola sata
  • Posle pola sata skinite rukavice i višak krema uklonite/upijte papirnom maramicom

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top