Skip to content

HMELJ – Humulus lupulus L.

Samonikla, razgranata, dvodomna biljka puzavica, hmelj je blizak srodnik kanabisa – obe biljke potiču iz porodice Cannabinacee. Muški cvetovi hmelja skupljeni su u viseće metličaste cvasti dok su ženski cvetovi skupljeni u rese na ženskim biljkama. Iz oplođenih ženskih cvasti razvijaju se žućkasto zelenkaste šišarice jajastog oblika bogate prahom gorkog ukusa koji sadrži lupulin. Najčešće raste u blizini reka, dok gajene sorte najbolje uspevaju na toplijim, osunčanim staništima Srdenje Evrope i Severne Amerike, a kod nas se dosta gaji u Vojvodini. Lekovita dejstva hmelja potiču od visokog sadržaja aktivnih sastojaka: humulona i lupulona, tanina, flavonola, fenolne kiseline, a etarsko ulje sadrži mircen, humulen i kariofilen.

U upotrebi još od antičkog doba, u fitoterpiju, kao lekovita biljka, hmelj je uvršten tokom desetog veka. Najstariji zapisi o lekovitosti hmelja potiču iz VII veka nove ere – arapski lekar Mesua opisao je njegova lekovita svojstva – umirujuće i uspavljujuće delovanje. Tokom srednjeg veka korišćen je kod melanholije i nesanice: njime su punili jastuke radi lakšeg uspavljivanja. Takođe, u srednjem veku, počela je upotreba hmelja za aromatizaciju piva: osim što mu daje jedinstvenu aromu i ukus, hmelj služi i kao zaštita od razvoja pojedinih bakterija. U savremenoj fitoterapiji koristi se uglavnom kod nesanice i problema menopauze.

Najstarija terapeutska upotreba hmelja bila je u obliku sirupa, koji se kao gorko sredstvo preporučivao za čišćenje krvi, za jačanje apetita i bolje varenje.

Zahvaljujući visokom sadržaju aktivnih sastojaka sa umirujućim dejstvom, šišarice hmelja u obliku čaja koriste se za ublažavanje stresa i anksioznosti. Blagotvorno delovanje na ublažavanje psihičkih simptoma menopauze takođe je dobro poznato. Za spoljnu upotrebu primenjuje se u kremovima i melemima za ubrzanje zarastanja rana, dok se u kozmetičke svrhe ekstrakt hmelja koristi u kremama za povećanje grudi jer njegovi aktivni sastojci doprinose održanju jedrine i čvrstine dojki. Upotreba čaja od hmelja povoljno deluje i na ublažavane bolova u materici.

Jedinjenje 8-fenilnaringenin smatra se snažnim  fitoestrogenom i ono je zaslužno za hormonska dejstva hmelja. Obzirom na njegovo prisustvo, upotreba preparata na bazi hmelja se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, kao i ženama kod kojih postoji rizik od pojave hormon zavisnih tumora.

Najnovija istraživanja izvedena u laboratorijskim uslovima ukazuju da ksantohumol prisutan u hmelju, inhibira razmnožavanje malignih ćelija i razvoj krvnih sudova koji hrane maligno tkivo. Eksperimenti izvedeni na laboratorijskim životinjama pokazali su da ekstrakt hmelja deluje kao afrodizijak na ženke pacova, dok na mužjake deluje destimulišuće i inhibira seksualnu želju. Ipak, upotreba čaja od hmelja može pomoći kod učestalih noćnih polucija i kod prerane ejakulacije.

Baktericidno delovanje lupulona na bacile tuberkuloze potvrđeno je laboratorijskim ogledima i u praksi, tako da su se standardizovani, kapsulirani ekstrakti hmelja koristili pod lekarskim nadzorom za lečenje tuberkuloze pre otkrića savremenih anti-tuberkulotika.

Osim ovih dejstava, hmelj deluje i kao diuretik pa olakšava tegobe kod gihta i reumatizma a novija laboratorijska istraživanja pokazuju da može olakšati tegobe i u slučaju osteoporoze.

Mladi izdanci hmelja koriste se u kulinarstvu, pripremljeni kao špargle, ili sveži za salatu.

Čaj od hmelja, obzirom na svoju terapeutsku primenu, nije namenjen za dugotrajnu upotrebu, već ga treba koristiti samo onoliko dugo koliko je potrebno za postizanje željenog efekta.

Neželjeni efekti su retki i mogu se javiti samo posle duge upotrebe: žutica, problemi sa erekcijom, intelektualni zamor. Osobe alergične na hmelj, trudnice i dojilje ne bi trebalo da ga koriste, kao ni osobe koje boluju od depresije ili bipolarng poremećaja, bez prethodne saglasnosti lekara. Interakcije sa lekovima su moguće u slučaju istovremene upotrebe lekova za spavanje ili umirenje, antiepileptika i antidepresiva, opioidnih analgetika i anipsihotika pa je za istovremenu upotrebu neophodna saglasnost lekara, takođe, tokom upotrebe hmelja ne bi trebalo konzumirati alkohol.

Obzirom na uspavljujće delovanje hmelja, njegova upotreba se ne preporučuje osobama koje upravljaju vozilima ili mašinama koje zahtevaju posebnu preciznost i pažnju.

Šišarice hmelja ulaze u sastav Čajne mešavine kod uznemirenosti, straha i duševne napetosti, Čajne mešavine „S“ i Čaja kod upale pankreasa, dok ekstrakt hmelja ulazi u sastav Kapi za spavanje i Kapi za umirenje.

This Post Has 6 Comments

    1. Preporuke i ograničenja Evropske Medicinske Agencije odnose se upotrebu čaja od hmelja, koji se koristi za samolečenje. Kada su u pitanju pomoćna lekovita sredstva, ili dodaci ishrani, koji sadrže standardizovane ekstrakte sa definisanim sadržajem određenih lekovitih supstanci, koji se koriste po preporuci lekara ili farmaceuta, i podrazumevaju redovne kontrole zdravstvenog stanja, dužina upotrebe se određuje shodno zdravstvenom stanju, simptomima i efikasnošću proizvoda za period vremena tokom kog je bezbednost upotrebe potvrđena laboratorijskim ili kliničkim istraživanjima. Takvi proizvodi se mogu koristiti duže vremena, onoliko koliko je potrebno da se postigne ublaženje tegoba.

  1. Neznam kako caj moze,biti stetan to je prirodno caj nije analgetik da li sme piti osoba caj koja ima providnu cistu u dojci jer sve ostalo mi odgovara njegova namena jelena

    1. Obzirom da aktivni sastojci hmelja pokazuju estrogeno dejstvo, kod prisustva cista u dojkama upotreba hmelja bi mogla biti rizična. Stoga je neophodno da konsultujete ginekologa koji je najbolje upućen u stanje Vašeg zdravlja.

  2. Nikako da vidim nesto konkretno u ovom clanku. Da li Vi proizvodite jastuke sa hmeljom? Ili neko drugi, ko?

    1. Jastuke sa hmeljom Institut nema u proizvodnom programu. Za postizanje opuštajućeg i uspavljujućeg dejstva platnenu vrećicu možete napuniti šišaicama hmeja i umetnuti u punjenje jastuka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top