Skip to content

HRAST (Quercus robur – lužnjak; Quercus petraea Matt. – kitnjak)

Postoji više od 200 vrsta hrasta koji rastu širom Evropskog kontinenta i čitave severne zemljine hemisfere. Prepoznatljiv je po moćnim stablima koja dostižu visinu i do 30m i starost do 1000 godina. Listovi su karakteristični, po obodu režnjeviti, a mogu biti nazubljeni i celi. Zavisno od vrste oblik im je eliptičan, jajst ili objajast. Cvetovi su jednopolni i grupisani u cvasti (rese) muške i ženske koje se nalaze na istoj biljci, a oprašivanje se vrši vetrom. Plod hrasta, žir, poslastica je mnogim divljim životinjama, a koristio se i u ljudskoj ishrani.

Drvo hrasta, zahvaljujući trajnosti i čvrstini koristi se u građevinarstvu i za izradu nameštaja, a veoma je cenjeno u svim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Na našim prostorima hrastove grane su tradicionalno simbol Badnjeg dana i Božića. Zbog snage, visine i dugovečnosti, hrastovo drvo ima važno mesto u mnogim mitologijama: stari Grci smatrali su ga svetim drvetom vrhovnog boga Zevsa, a kod starih Slovena bio je posvećen vrhovnom bogu Perunu. Druidi su ga smatrali „drvetom mudrosti“ tako da su važna plemenska okupljanja obavljana pod hrastovim krošnjama. Kako kod pojedinih vrsta čak i sušeni listovi ostaju čvrsto na granama, hrast je u mnogim kulturama bio simbol borbe i pobede.

Njegova lekovita svojstva poznata su od davnina. Najčešće su u upotrebi kora sabrana sa mladih grana tokom letnjih meseci, i žirovi sakupljeni tokom septembra i oktobra.

Aktivni sastojci prisutni u kori hrasta su tanini, flvonoidi, triterpeni, galna kiselina, kvercetin, šećer, pektini i skrob, dok žirovi osim toga sadrže i limunsku kiselinu i masno ulje.

Zahvaljujući visokom sadržaju tanina, unutračnja upotreba čaja od hrastove kore preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, i katara creva. Kod čira na želucu i dvanaestoplačanom crevu, upotreba čaja deluje na zaustavljanje krvarenja i stezanje tkiva, čime doprinosi ublažavanju tegobe i ubrzava zaceljenje.

Čaj od hrastove kore se tradicionalno koristi kao prva pomoć u slučaju trovanja otrovnim biljem koje sadrži alkaloide i trovanjem pečurkama, a može biti od pomoći i kod trovanja nikotinom.

Usled adstringentnog delovanja aktivnih sastojaka, čaj od hrastove kore primenjen spolja ublažava svrab, upalu, infekcije i nadražaj kože; gnojne rane i čirevi uspešno se leče kupkama ili oblogama pripremljenim od čaja od hrastove kore. Koristi se uspešno i kod upale sluzokože usta i vaginalne sluzokože, a kupke od hrastove kore smanjuju i znojenje stopala. U istu svrhu mogu se koristiti i sušeni listovi.

Kod hemoroida i fistula na čmaru preporučuju se kupke koje deluju na skupljanje tkiva, olakšavaju tegobe i zaustavljaju krvarenje.

U narodnoj medicini obloge od uvarka hrastove kore oko vrata primenjivani su kao sredstvo protiv gušavosti, takođe, čaj je sa uspehom primenjivan za zaustavljanje krvavog kašlja i povraćanja, u slučajevima kada bi sva druga sredstva zakazala.

U prah samleveni prženi sušeni hrastovi žirovi koriste se još uvek ponegde kao zamena za kafu, u vidu napitka namenjenog mršavim osobama, sklonim oticanju žlezda i ekcemima, za poboljšanje zdravstevnog stanja.

Novija istraživanja pokazuju da alkholni ekstrakt listova hrasta ima antimikrobno dejsvo na više od 35 sojeva bakterija kao i gljivicu Candida albicans. U veterinarskoj medicini, ekstrakt hrasta pokazao je odličan efekat na zarastanje čira na želucu i zaštitu želudačne sluzokože.

Sveži hrastovi cvetovi koriste se za izradu jedne od Bahovih cvetnih esencija, čija je upotreba namenjena prevazilaženju stanja iscrpljenosti kod osoba koje opterećene odgovornošću, rade do krajnjih granica izdržljivosti.

Kora hrasta ulazi u sastav Čaja za ispiranje i intimnu negu žena i Čaja kod zapaljenja debelog creva sa prolivom, a ekstrakt hrastove kore sadrže i Propoherb HS, Propoherb N, Kapi za ispiranje grla i Fitogel.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top