Skip to content

HAJDUČKA TRAVA -Achillea millefolium L.

Prisutna na teritoriji čitavog Evropskog kontinenta, hajdučka trava raste na sunčanim livadama i pašnjacima, u svetlim šumama, uz puteve, sve do 2500m nadorske visine. Karakteristična je po širokim prizemnom listovima složenim u obliku rozete i do 80 cm dugačkoj uspravnoj stabljici po kojoj su raspoređeni sitni perasti listovi na kratkim peteljakama, na čijem se vrhu nalazi bogata cvast sačinjena od sitnih belih ili svetlo ružičastih cvetova. Kao i kamilica, i hajdučka trava pripada porodici biljaka Asteracee, tako da im je i terapeutska upotreba slična.

Latinski naziv hajdučke trave dovodi se u vezu sa legendom o Ahilu koji je otkrio njenu lekovitost lečeći rane kralja Telefosa. U rimsko doba, hajdučka trava se simbolično dovodila u vezu sa snom, a kod starih Slovena i Germana smatrana je magijskom biljkom. Jedan od najstarijih klasičnih kineskih tekstova, Kniga promene – „Ji-djing“ napisana nekoliko hiljada godina pre nove ere, za proces dobijanja linija heksagrama (koji se koriste za proricanje budućnosti) zahteva upotrebu stabljika hajdučke trave.

Kao lekoviti deo biljke koristi se nadzemni vršni deo biljke sabran u vreme cvatanja. Hajdučka trava je bogata mnogim lekovitim sastojcima od kojih se izdvajaju gorki ahilein i azulen sadržani u etarskom ulju, zatim laktoni, flavonoidi, fenolne kiseline, kumarini, betaini; zatim – salicilna, mravlja, izovalerijanska kiselina; smole, inulin, fitosteroli, soli kalijuma; nitrati i fosfati, vitamini A i C. Etarsko ulje pokazuje snažan antioksidantni i antimikrobni efekat, delujući podjednako i na bakterije i na gljivice izazivače infekcija.

O njenoj upotrebi kao lekovite biljke tokom praistorijskog doba svedoče nalazi njenog polena u neandertalskim grobnicama.

Hajdučka trava se tradicionalno koristi kod problema sa varenjem, kod upale želudačne i crevne sluznice, za ublažavanje grčeva i nadimanja. Kao gorki tonik podstiče lučenje sokova za varenje i žuči, a povoljno deluje i na jačanje apetita. Zbog sadžaja mineralnh soli povoljno deluje i na rad bubrega podstičući izlučivanje mokraće. Primenjena spolja, u vidu vodenog ekstrakta, ublažava svrab, ubrzava zaustavljanje krvarenja i zarastanje rana, a deluje i antiseptično i protivupalno. Kupke od hajdučke trave mogu ublažiti tegobe kod hemoroida i bolnih menstruacija, a vaginalna ispiranja čajem od hajdučke trave povoljno deluju kod pojačanog vaginalnog sekreta.

U narodnoj medicini preporučuje se i u početnom stadijumu šećerne bolesti, za ublažavanje reumatskih tegoba i kod gihta, za zaustavljanje svih vrsta krvarenja, bilo da su u pitanju plućne bolesti, obolele desni, krvarenje iz hemoroida ili pojačana menstrualna krvarenja. Vodeni ekstrakt hajdučke trave primenjuje se i u obliku kapi za nos kod prehlade, a nekada se, u nedostatku drugih lekova, koristio i kod malarije.

Kao i druge biljke iz porodice Asteracee, i upotreba hajdučke trave može dovesti do pojave alergija, stoga se osetljivim osobama savetuje oprez pri upotrebi. Tokom trudnoće i dojenja se takođe ne preporučuje upotreba čaja.

Novija istraživanja pokazala su da njen alkoholni ekstrakt deluje repelentno odbijajući insekte.

Ogledi izvedeni na laboratorijskim životinjama pokazali su da derivati ahimilične kiseline izolovani iz hajdučke trave mogu produžiti život kod pacova obolelih od leukemije. Ekstrakti hajdučke trave takođe mogu inhibirati rast kultura čelija raka dojke, kože i grlića materica u laboratorijskim uslovima, što je čini potencijalno interesantnom za dalja istraživanja.

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela hajdučke trave, Kapi hajdučke trave, takođe ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina, a njeni ekstrakti se koriste za izradu SILYMILL kapsula, FITOREKTAL masti, Kapi protiv krvarenja, Kapi za ispiranje grla, Kapi za jačanje desni i Kapi za bolju cirkulaciju.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top