skip to Main Content
PREDSTAVLJAMO VAM SILYMILL

PREDSTAVLJAMO VAM SILYMILL

Naš novi proizvod SILYMILL u obliku kapsula namenjen je regeneraciji i zaštiti jetrinog parenhima i kao pomoć prirodnim fiziološkim funkcijama jetre koje mogu biti poremećene usled pojačane izloženosti štetnim materijama – industrijskim otrovima, produktima metabolizma pojedinih lekova ili preteranoj upotrebi alkohola.

Često opisana kao «centralna laboratorija organizma» obzirom na brojne metaboličke procese koji se u njoj odvijaju, jetra je ujedno i najveća žlezda ljudskog organizma koja stvara i izlučuje žuč (neophodnu u procesu varenja masti). U njoj se odvijaju procesi metabolizma ugljenih hidrata, belančevina i masti, skladište se rezerve energetskih materija, vitamina i minerala, sintetišu faktori zgrušavanja krvi i odvijaju zaštitni procesi neutralizacije toksičnih supstanci koje dospavaju u organizam putem organa za varenje ili respiratornog sistema. Kupferove ćelije jetre imaju sposobnost fagocitoze što je čini važnim faktorom u održanju imuniteta. Jetra je istovremeno i značajan rezervoar krvi i limfe.

SILYMILL kapsule sadrže suvi ekstrakt ploda badelja (standardizovan na 80% silimarina) i suvi ekstrakt hajdučke trave: biljaka koje osim što blagotvorno deluju na jetru i regulisanje varenja imaju i druga lekovita svojstva:

 

Badelj (Silybum marianum) je od davnina poznat po svom blagotvornom dejstvu na jetru. Najnovija laboratorijska istraživanja pokazala su da ekstrakt badelja pomaže regeneraciji ćelija jetre podsticanjem sinteze albumina kod pacijenata koji pate od hroničnih bolesti jetre. U «in vitro» testovima dokazano je da silibinin i silikristin iz badelja doprinose smanjenju i neutralisanju oštećenja bubrega izazvanih paracetamolom ili lekovima koji se koriste u hemioterapiji, a u testovima «in vitro» i «in vivo» ekstrakti badelja pokazali su antitumorsko dejstvo na ćelije raka prostate. U eksperimentima na laboratorijskim životinjama, ekstrakti badelja doprinose produženju preživljavanja u uslovima oksidativnog stresa i smanjuju štetna dejstva na plućne i moždane ćelije izazvana postoperativnim infekcijama.

 

Hajdučka trava (Achillea millefolium) je kao lekovita biljka korišćena još u preistorijsko doba – u viskoj koncentraciji njen polen je nađen i u nenadertalskim grobnicama. Tradicionalno se koristi za ublažavanje gastro-intestinalnih tegoba (gasova, nadimanja ili usporenog varenja), kao aromatično gorko sredstvo za poboljšanje apetita, za stimulisanje lučenja žuči i za regulisanje menstrualnih tegoba kod žena. Primenjeni spolja, ekstrakti hajdučke trave ublažavaju svrab kod kožnih bolesti i ubrzavaju zarastanaje rana i ogrebotina, a primenjuju se i u obliku obloga i katapalazmi sa protivupalnim i hemostatičnim delovanjem (kao kupke kod hemoroida).

Najnovija istraživanja pokazala su da vodeni ekstrakt i etarsko ulje hajdučke trave, osim stimulisanja lučenja žuči, imaju spazmolitično, protivupalno, antibakterijsko i antimikotično dejstvo a takođe deluju i kao antioksidansi. Jedan od derivata ahilinične kiseline (ahilinin A) izolovan iz hajdučke trave, pokazao je u laboratorijskim uslovima inhibitorno dejstvo na proliferaciju kanceroznih ćelija raka dojke, grlića metrice i kože.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top