Skip to content

PODBEL – Tussilago farfara L.

Žuti cvetovi podbela, slatkastog mirisa koji podeća na med, otvaraju se na stabljikama obraslim srebrnastim maljama, mnogo pre pojave listova. Zbog ove osobine, u rimsko doba nosio je narodni naziv „Filius ante patrem“ (sin pre oca). Listovi su takođe sa donje strane srebrnaso maljavi, nazubljeni i prilegli uz tlo, a koren je dobro razvijen i ima mnogo podzemnih izdanaka. Najbolje uspeva na glinenim i peskovitim zemljištima a često raste i uz obale reka.

Kao lekoviti deo biljke koriste se cvetne glavice sabrane pre otvaranja cveta i listovi, koji sadrže sluzi, tanine, flavonoide, triterpene, gorki sesquiterpenoid tusilagon, etarsko ulje (bogato beta bisabolenom), inulin, pirolizidinske alkaloide, fitosterole, brojne minerale (kalijum, natrijum, magnezijum, soli azotne i galne kiseline). Najboljeg kvaliteta i sa najvećim sadržajem lekovitih sastojaka su listovi ubrani na osunčanim staništima.

Još od antičkog doba, podbel se korsti za lečenje svih plućnih bolesti, u cilju prevencije ili kao sredstvo koje ubrzava izlečenje, tako da se vekovima koristio kao prvi lek u početnom stadijumu tuberkuloze. Lekoviti sastojci podstiču razređivanje bronhijalnog sekreta i donose olakšanje kod promuklosti, upale grla, bronhitisa i bronhijalne asme, tako da je podbel obavezan sastojak plućnih čajeva. Za spoljnu upotrebu, listovi podbela tradicionalno se primenjuju i kod upale vena, crvenog vetra, upala kože, čireva i opekotina. Tradicionalna kineska medicina preporučuje upotrebu mešavine meda i svežih cvetova.

U narodnoj medicini upotreba podbela se preporučuje i kod glavobolje, svež sok se ukapava za ublažavanje bolova u uhu, a u prah samleveni sveži listovi se mešaju sa mašću i koriste kod bolnih vena. Kupka od omanovog čaja olakšava tegobe kod otečenih nogu, a pušenje listova omana preporučivalo se kod astme i plućnih bolesti.

Obzirom na visok sadržaj vitamina C sveži listovi se mogu koristiti kao dodatak sezonskoj salati.

Kao i oman, i podbel pripada porodici biljaka Asteracee koju osim krupnih prepoznatljivih cvasti karakteriše i svojstvo da kod osetljivih osoba mogu dovesti do pojave alergijskih reakcija. Sadržaj štetnih pirolizidinskih alkaloida takođe predstavlja relativno ograničenje za upotrebu, stoga je nužno poštovati preporučenu dozu, a upotreba ne bi trebala da traje duže od 4-6 nedelja tokom godine. Sadržaj pirolizidinskih alkaloida je i razlog zbog kojega je upotreba ove izuzetno lekovite biljke u nekim Evropskim zemljama zabranjena. U zemljama u kojima je upotreba dozvoljena obavezno je deklarisati sadržaj pirolizidina, tako da se na tržištu nalazi isključivo čaj sa dozvoljenim sadržajem ovih materija, i čija je upotreba bezbedna ukoliko se poštuje preporučena doza i dužina upotrebe. Novija istraživanja sprovedena u Kini pokazala su anti-oksidantne, antimikrobne i protiv upalne efekte ekstrakta podbela. Ova antioksidativna i protivupalna dejstva mogu biti blagotvorna i kod neurovegetativnih bolesti. Laboratorijskim istraživanjima pokazano je da ekstrakti podbela mogu imati povoljno delovanje na regulisanje nivoa šećera kod dijabetesa tip 2, a pokazali su i antikoagulantni efekat, pa se mogu koristiti i u preventivi srčanih bolesti.

U našem proizvodnom programu je Čaj od lista podbela, a ulazi u satav i Čaja kod emfizema pluća, Plućnog čaja za iskašljavanje, Čaja za ublažavanje kašlja i bronhitisa, Čaja kod upale grla i krajnika i Čaja kod bronhijalne astme.

This Post Has 4 Comments

    1. Erizipel je bakterijska infekcija koja zahteva stručan medicinski tretman i primenu antibiotika tako da je neophodno da se obratite lekaru.
      U narodnoj medicini se tradicionalno uvarak od listova podbela (2 supene kašike listova podbela na 1/2 litra vode, da ključa 5 minuta, potom procediti) primenjuje u vidu obloga i kod crvenog vetra, međutim, kod ovako ozbiljnog stanja se ne preporučuje samolečenje, i možete ga primenivati samo uz saglasnost lekara.

    1. Čaj od podbela kao monokoponentan čaj, ne bi trebalo da koriste ni deca ni osobe mlađe od 18 godina. Ukoliko je podbel samo jedan od sastojaka čajne mešavine, i ukoliko čajna mešavina ima više od 6 komponenti, onda se takav čaj, ukoliko je pripremljen prema dozi prilagođenoj uzrastu deteta, može dati detetu starijem od 2 godine. Za decu ispod 2 godine starosti je bolje koristiti čajeve od belog sleza i majčine dušice, prema dozi prilagođenoj uzrastu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top