Skip to content

NAR – (Punica granatum L.)

Uzgajan već više od 4000 godina u regionima sa toplom suptropskom ili tropskom klimom, u Mediteranskom pojasu i na Bliskom Istoku, u Kini i Indiji, nar je voćka čija stabla najčešće dostižu visinu od 5-8 metara. Pripada botaničkoj porodici Lythracee. Stabla su veoma dekorativna tokom proleća, u vreme cvetanja, kada su bogata crveno-narandžastim cvetovima. Listovi nara su trajni, a crveni plodovi jabučastog oblika sadrže ispod debele i kožaste kore mnoštvo (od 200 do čak 1400, a najčešće oko 400) bobica. Jedinstven, kiselkasto-sladak i osvežavajući ukus plodova potiče od njegovih sočnih bobica od kojih svaka u centru sadrži semenku, a smeštene su jedna uz drugu u šupljinama ploda. Plodovi se obično sakupljaju u periodu sazrevanja, od septembra do decembra meseca. Jednom ubran, plod više ne sazreva i ukoliko je kora netaknuta, njegova svežina se može sačuvati tokom nekoliko sedmica.

Istorija upotrebe nara počinje još u Antičko doba kada su njegovi cvetovi bili simbol lepote, a njegovi mesnati plodovi simboli života, mladosti, plodnosti i uspeha

Stari Grci poštovali su nar kao voće ljubavi, dok su ga Egipćani prinosili kao pogrebni poklon zvaničnicima. U biblijskim tekstovima, pominje se kako plod nara sadrži 613 semenki, tačno onoliko koliko je zakona navedeno u Starom zavetu. Tokom Srednjeg veka, njegovi plodovi oslikani na ormarima i platnima bili su simbol moći i bogatstva.

Blagotvorno dejstvo nara poznato je od davnina

Njegovi plodovi bogati su vrednim nutrijentima: sadrže minerale kao što su magnezijum, kalijum, kalcijum koji povoljni deluju na srce, cirkulaciju i krvni pritisak, nervni sistem i koštani sitem – zglobove i mišiće; bogati su i oligo-elementima kao što su gvožđe i cink, vlaknima i vitaminima iz grupe B, zatim taninima, fenolnim kiselinama, flavonoidima (sadrže kemferol, kvercetin, luteolin), antocijanima i organskim kiseinama.

Upotrebu nara preporučivali su egipatski, grčki i rimski lekari još tokom Antičkog doba, a u afričkim i blisko-istočnim farmakopejama, ajurvedsokj medicini i tradicionalnoj kineskoj medicini nar se kao lekovita biljka koristi već hiljadama godina

Tradicionalno se upotreba nara preporučuje kao sredstvo za jačanje kod umora i iscrpljenosti. Kora ploda ili korena, listovi i cvetovi koriste se za ublažavanje dijareje, stomačnih bolova i crevnih parazita (za eliminisanje glista) i kod inkontinencije. Upotreba ploda nara povoljno deluje na ublažavanje kašlja, infekcija, bolova u grlu i groznice.

Za spoljnu upotrebu, ekstrakti nara se primenjuju kod kožnih problema: akni, alergijskih dermatitisa ili folikulitisa, a čaj od cvetova i kore ploda koristi se i za vaginalna ispiranja kod „belog pranja“.

Savremena upotreba oslanja se pre svega na antioksidantna svojstva lekovitih sastojaka nara pa se upotreba preporučuje u cilju prevencije bolesti i očuvanja zdravlja. Hladno ceđeno ulje semenki nara koristi se u kozmetici zbog mnoštva hranljivih sastojaka i zaštitnog dejstva na kožu.

Savremenim istraživanjima dokazan je visok sadržaj jedinjenja sa antioksidantnim, kao i onih sa protivupalnim delovanjem i potvrđeno je antibakterijsko i antiviralno delovanje svežeg soka kao i efekat stimulisanja imuniteta.

Kliničke studije su takođe pokazale da redovna upotreba soka nara deluje kao preventiva kardiovaskularnim bolestima: smanjuje se mogućnost nastanka ateroskleroze, snižava nivo lošeg holesterola i deluje kao prevencija nastanka hipertenzije.

U eksperimentima izvedenim „in vitro“ ekstrakti soka nara pokazali su preventivno delovanje i delovanja na usporavanje rasta određenih malignih ćelija (karcinoma dojke, prostate, kolona i kože).

Upotreba soka, usled povoljnod delovanja na nervni sistem preporčuje se kao preventiva Alchajmerove bolesti, a njegovo dejstvo je blagotvorno i kao prevencija dijabetesa, bolesti zuba, problema sa erekcijom i muške neplodnosti, kao i štetnog delovanja UV zraka kod pojačanog izlaganja sunčevoj svetlosti tokom letnjih meseci.

Obzirom na nisku kalorijsku vrednost plodova, njihova upotreba može biti i prevencija nastanka gojaznosti. Sveže bobice koriste se u svakodnevnoj ishrani, za dekorisanje deserta ili kao začin i pratilac pikantnijih jela, a sirup od nara pod nazivom „grenadina“ se često koristi za pripremu koktela.

U našem proizvodnom programu je Čaj od usitnjene kore ploda divljeg nara koji se u tradicionalno, u narodnoj medicini, koristi kao sredstvo protiv crevnih parazita i za zaustavljanje dijareje. Važno je napomenuti da usled sadržaja tanina, upotreba čaja može uticati na resorpciju pojedinih lekova.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top