Skip to content

VRANILOVA TRAVA – DIVLJI ORIGANO (Origanum vulgare L.)

Vranilova trava obilato raste kao višegodišnji samonikli žbun visine od 30 do 80 cm, na strmim padinama mediteranskog sliva, na prostorima južne i zapadne Azije i Indije, a kao gajena biljka, uspeva i na ostalim kontinentima. Ova lekovita biljka pripada porodici Lamiaceae, a prepoznatljiva je po mrko-crvenim, skoro ljubičastim stabljikama, jajastim listovima koji mogu imati nazubljene ivice i prekriveni su žlezdama, i metličastim cvastima sastavljenim od mnoštva sitnih, svetlo ili tamnocrvenih, ružičastih do ljubičastih cvetova, a najviše po karakterističnom, aromatičnom mirisu koji odaju svi delovi biljke.

Latinski naziv vranilove trave potiče od grčkog « oros ganos » u značenju « radost planina »

Poreklom iz mediteranskog regiona, origano se od davnina koristi kao kulinarski začin, a prate ga i brojne legende :  prema jednom od najstarijih verovanja, boginja ljubavi Afrodita je prva zasadila origano na Olimpu, podarila mu miris, i osobinu da štiti ognjište od demona. Ovo verovanje održalo se do Srednjeg veka, kada je vranilova trava važila za biljku koja može da otera veštice i nečastive sile.

U rimskoj mitologiji, Venera je stvorila origano dajući mu moć da zaleči rane izazvane strelama boga ljubavi, Kupidona. Donoseći sreću, od davnina se koristio za pletenje nevestinskih venčića i za pravljenje ljubavnih napitaka. Verovanje da prisustvo origana jača ljubav, vernost i štiti bračnu zajednicu i do danas je prisutno u mnogim krajevima, tako da ova biljka često krasi nevestinske bukete i slavoluke tokom venčanja.

Upotreba origana kao lekovite biljke datira još iz Antičkog doba

U staroegipatskoj civilizaciji, još od XIII veka pre Nove Ere, tradicionalno se koristio kao biljni lek za opekotine, posekotine i modrice, i kao pomoć osobama koji pate od nadimanja i želučanih tegoba, dok ga je Aristotel  preporučivao kao sredstvo za lečenje zmijskog ujeda.

Iako se najčešće koristi kao začin, vranilova trava ima izuzetna lekovita svojstva za koja su odgovorni brojni aktivni sastojci

Kao lekoviti deo biljke, koristi se nadzemni deo vranilove trave (Origani herba) bogat taninima, fenolima (narigenin, apigenin i luteolin), etarskim uljem (koje sadrži timol i karvakrol), monoterpenima (alfa i beta-pineni, linalol), rozmaricinskom, pirokatehinskom i kafenom kiselinom. Origano sadrži i kalcijum, gvožđe, mangan, vitamine A, C i K.

U narodnoj medicini, divlji origano ima široku primenu

Zbog aromatičnog ukusa i antiseptičnih svojstava, čest je sastojak čajnih mešavina namenjenih za upotrebu kod upale grla, prehlade, kašlja i gripa, astme i bronhitisa. Upotreba se savetuje se i kod nadimanja, za poboljšanje varenja i ublažavanje crevnih tregoba, za ublažavanje migrene i reumatskih bolova, a koristi se i kao diuretik i afrodizijak. Primenjen spolja koristi se kod kožnih infekcija, za ublažavanje svraba, ubrzavanje zarastanja rana, ujeda i opekotina.

U tradicionalnoj kineskoj medicini origano se koristi u lečenju toplotnog udara, groznice, povraćanja, akutnog gastroenteritisa i respiratornih poremećaja, a za spoljnu upotrebu, kod plikova, čireva na koži, za grgljanje kod gingivitisa i zubobolje i za ublažavanje bolova u uhu.

 

Lekovita svojstva vranilove trave potvrđena su savremenim naučnim istraživanjima

Flavonoidi prisutni u vranilovoj travi, imaju snažno antioksidativo dejstvo koje pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i starenja, dok fenolna jedinjenja prisutna u etarskom ulju ispoljavaju snažana anti-infektivni i a anti-inflamatorni efekat. Stoga se ekstrakti vranilove trave, kao i etarsko ulje izolovano iz nadzemnog dela biljke, široko koriste u fitoterapiji, posebno u slučaju infekcija patogenim bakterijama i gljivicama.

Uz područja za koje se vranilova trava primenjuje u narodnoj medicini, savremena fitoterapija preporučuje upotrebu i za ublažavanje grčeva jednjaka i želuca, poboljšanje apetita, ublažavanje zubobolje, ublažavanje menstrualnih bolnova, kao sredstva za jačanje u slučaju oslabljenog srca, umora i astenije.

Savremenim istraživanjima utvrđen je visok antioksidativni indeks ekstrakata origana što ga čini efiksnim u neutralisanju slobodnih radikala. Primena origana stoga doprinosi smanjenju rizika od pojave kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.

Jedinjenja izolovana iz etarskog ulja vranilove trave, timol i karvakrol, pokazala su značajnu antioksidativnu i antimikrobnu aktivnost in vitro. Baktericidna svojstva ili inhibicija rasta postignuta je kod širokog spektra bakterija (Escherichia coli, Staphilococcus aureus, Listeria innocua i L. Monocitogenes) i gljivica (Saccharomices cerevisiae, Aspergillus niger, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Candida albicans i Eimeria tenella), dok su za baktericidno dejstvo na Helicobacter pylori odgovorna jedinjenja iz grupe polifenola.

Uporedne studije efikasnosti etarskog ulja divljeg origana, karvakrola, nistatina i amfotericina B u ogledima in vitro, pokazale su da etarsko ulje divljeg origana, u odgovarajućoj dozi, potpuno inhibira rast gljivice Candida albicans u kulturi, kao i klijanje i rast micelija.

U in vivo studijama ispitivane su i antioksidativna, antimalarijska i citotoksična aktivnost ekstrakata nadzemnog dela vranilove trave, dobivenih primenom različitih rastvarača: etil-acetata, etanola i vode.  Rezultati su pokazali da je vodeni ekstrakt pokazao najveću antioksidativnu aktivnost, dok su ekstrakti dobiveni upotrebom etil-acetata i etanola pokazali izraženiju aktivnost protiv ćelija raka dojke kod ljudi. Najizraženiji antimalarični efekat pokazalo je etarsko ulje.

Jedinjenja timol i karvakrol su takođe pokazala antispazmodičnu aktivnost u ogledima in vitro, a kliničkim studijama je dokazan efekat ubrzanja zarastanja postoperativnih rana pri primeni masti sa sadržajem ekstrakata origana. U grupi pacijenata koji su tretirani preparatima koji su sadržali ekstrakte origana, broj naknadnih infekcija rana Staphilococcus aureus-om bio je upola manji, a grupa je imala statistički značajno poboljšanje u boji ožiljaka, pigmentaciji i elastičnosti u poređenju sa kontrolnom grupom.

Postoje li ograničenja pri upotrebi vranilove trave i njenih ekstrakata?

Obzirom na antioksidativnu i antimikrobnu aktivnost aktivnih jedinjenja koja je dokazana i u in vitro i in vivo modelima, upotreba origana se generalno smatra korisnim za ljudsko zdravlje, tako da se njegovi ekstrakti često koriste u cilju sprečavanja razmnožavanja bakterija u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, čime se produžava rok trajanja proizvoda.

Za sada nema podataka o mogućim interakcijama sa lekovima, tako da bi se, generalno, upotreba proizvoda od origana uz redovnu terapiju mogla smatrati bezbednom. Oprez se savetuje osobama alergičnim na neku od biljaka iz porodice Lamiaceae, jer mogućnost pojave ukrštene alirgije uvek postoji.

O bezbednosti upotrebe Origanum vulgare tokom trudnoće, dojenja i u dečjem uzrastu, takođe, za sada nema pouzdanih podataka u naučnoj ili tradicionalnoj literature. Međutim, obzirom na njegovu široku primenu kao začinske biljke i odsustvo podataka o štetnosti, ukoliko se koristi u preporučenim dozama, upotreba bi se mogla smatrati bezbednom.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od nadzemnog dela vranilove trave, a herba vranilove trave ulazi u sastav Čaja za održavanje imuniteta IMUNO MIX, Čaja za jačanje imuniteta, Čaja kod ameba (broj 81), Čaja kod ulceroznog kolitisa (broj 63), Čaja kod manjka želudačne kiseline (broj 10), Čaja za ublažavanje tegoba kod kandidijaze (broj 92), Čaja kod bakterija u mokraći za decu i trudnice (broj 85 i 97), UROMIX mešavine biljnog čaja za održanje zdravlja mokraćnih puteva (broj 84), Čaja kod bakterija u mokraći za odrasle, UVENOL-a čaja kod upale mokraćnih kanala (broj 46), Čaja kod spastičnog bronhitisa (broj 8) i Čaja kod upale debelog creva sa zatvorom (broj 27). Vodeno alkoholni ekstrakt vranilove trave ulazi u sastav Kapi za jačanje desni i Kapi za ispiranje grla, a PALISEPT kapsule sadrže mešavinu timola i karvakrola izolovanih iz etarskog ulja origana.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top