skip to Main Content
UŽIVAJTE U PRAZNICIMA BEZ PROBLEMA SA VARENJEM

UŽIVAJTE U PRAZNICIMA BEZ PROBLEMA SA VARENJEM

Kraj odlazeće godine i početak nove, svuda u svetu je period slavlja i porodičnih okupljanja. Sećanje na lepa druženja uz prazničnu trpezu greju nas dugo, to je vreme da se zajedno počastimo za uspehe koje smo postigli, da planiramo nove poduhvate i maštamo o onome što dolazi. Bogata praznična trpeza pripremljena se sa radošću, ponekad, ipak, može biti pravi izazov za sistem organa za varenje…

Varenje počinje još u ustima, sa uživanjem u ukusu prvog zalogaja; potom se nastavlja gutanjem, kada zalogaj sklizne niz jednjak do želuca gde se meša sa želudačnom kiselinom. Kašasti sadržaj dalje dospeva u tanko crevo gde se razlaže do još sitnijih čestica dejstvom enzima za varenje, kako bi hranljive materije bile apsorbovane od strane ćelija crevne sluzokože. Nesvareni sastojci nastavljaju kretanje ka kolonu, gde bakterije crevne flore završavaju proces transformacije hranljivih materija, omogućavajući apsorpciju hranljivih satojaka, dok se nesvarljivi sastojci potiskuju ka debelom crevu i dalje eliminišu iz organizma.

Za proces varenja od neprocenjivog značaja je žvakanje

Dobro sažvakana hrana je upola svarena hrana. Osim toga što povoljno utiče na zdravlje zuba i desni, procesom žvakanja hrana se usitnjava, aktivira se lučenje pljuvačke koja sadrži amilazu čime počinje razlaganje skroba, a pljuvačkom natopljeni zalogaji lako skliznu niz jednjak do želuca. Pljuvačka takođe ima i zaštiitnu ulogu jer deluje baktericidno na određene sojeve patogenih bakterija.

Stoga ne žurite, žvaćite dobro, polako, uživajte u ukusu svakog zalogaja, i tek kada postane skoro tečan, lagano progutajte.

Predupredite gorušicu

 Unosom velike količine hrane želudačni zid se sve više isteže, što ponekad može nepovoljno uticati na mišić sfinkter smešten između jednjaka i želuca. Obroci bogati mastima, slatkiši, alkohol i nikotin mogu dovesti do popuštanja sfinktera i dovesti do toga da se želudačna kiselina popne u jednjak gde dovodi do iritacije sluzokože sa karakterističnim simptomima: bolovima u predelu grudne kosti i osećaju žarenja u predelu između vrata i želuca. Na ublažavanje ovih tegoba povoljno deluje Čaj kod upale želudačne sluznice kao i Kantarion ulje za unutrešnju upotrebu uzeto pre obroka. Kod oslabljenog želudačnog sfinktera, pri naginjanju ili u ležećem položaju takođe može doći do penjanja kiseline, stoga se posle obroka savetuje šetnja po svežem vazduhu.

Izbegnite nadimanje

Prijatan osećaj zadovoljstva posle dobrog obroka, nažalost, ponekad ustupi mesto nadutom i bolnom stomaku. Ovi simptomi su posledica velike količine oslobođenih gasova nastalih usled dejstva crevnih bakterija pri varenju hrane bogate vlaknima kao što su crni luk, mahunarke ili kupus. Navika da se brzo jede, pri čemu se „guta“ i velika količina vazduha a enzimi za varenje nemaju vremena da deluju,  unos gaziranih pića, alkohola i veštačkih zaslađivača, takođe povećavaju proizvodnju gasova. Nadutost obično prolazi sama od sebe posle nekoliko sati. Simptomi mogu biti ublaženi upotrebom Čaja za varenje i protiv nadimanja odmah posle obroka a čajevi od ploda morača, kima ili anisa takođe svojim spazmolitičnim dejstvom olakšavaju grčeve i bolove. Mleveni plodovi morača, anisa i kima mogu se dodati kao začin sitnim kolačima i poslužiti na kraju obroka, uz topao čaj sa ukusom „kuvanog vina“***.

Kako deluje „digestiv“

Posle bogatog obroka mnogi se obraduju čašici “digestiva» za koji se veruje da će olakšati varenje. Međutim, alkohol ne deluje tako baš svaki put… naime, činjenica je da on samo anestezira gastrične živce, međutim, varenje nije ni na koji način ubrzano. Čak naprotiv, posle obroka, digestiv usporava pražnjenje želuca.

Važno je i redovno pražnjenje . . .

Redovna ishrana, unos uobičajenih namirnica i ujednačene porcije olakšavaju rad našem digestivnom sistemu. Tokom praznika, suočen sa promenama, rad organa za varenje može biti poremećen unosom većih količina hrane i promenom ritma. Neretko, poremećaj rada manifestuje se u vidu smanjenja učestalosti pražnjenja. O zatvoru se govori ukoliko je učestalost pražnjenja manja od 3 puta nedeljno, ako je stolica tvrda i zahteva naprezanje pri čemu posle odlaska u toalet opstaje osećaj nepotpunog pražnjenja. Dovoljan unos tečnosti i hrane bogate vlakanima omogućava da se pokrene tranzit. Masaža somaka u smeru kazaljke na satu i čaša sveže ceđenog voćnog soka uzetog pre doručka takođe stimulišu varenje. Zavisno od simptoma i učestalosti zatvora, postoji nekoliko čajnih mešavina koje mogu pomoći u prevazilaženju ovog problema: BILAX čaj deluje dobro kod povremenih zatvora; Čaj kod upale debelog creva sa zatvorom, osim što reguliše stolicu, deluje povoljno na ublažavanje upale, bolova i grčeva, dok se Čaj kod lenjih creva preporučuje osobama sa hronično usporenom peristaltikom.

A posle praznika . . .

Pre svega, zadržite praznično raspoloženje… slušajte svoje telo, poklonite mu pažnju, učinite svakoga dana nešto dobro za očuvanje zdravlja

**********************************************************************************************

Čaj sa ukusom „kuvanog vina“

2 filter vrećice čaja od hibiskusa i 4 filter vrećice čaja od šipka preliti sa 1 litar ključale vode i ostaviti da odstoji dok 4 supene kašike šećera otopite na tihoj vatri. Kada šećer požuti prelijte ga pripremljenim čajem i zaglejte dok ne provri. Dodajte žačine namnjene za kuvano vino:  karanfilić, koricu cimeta, biber, muskatni orah, malo vanile i rendanu koru od limuna i pomorandže. Poslužite napitak uz kolačiće od sipkavog testa.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top