Skip to content

EHINACEA (Echinacea purpurea L.)

Prepoznatljiva po purpurnoj boji svojih krupnih cvetova, ehinacea je zeljasta biljka iz porodice Asteraceae koja može dostići i 1m visine. Period cvetanja dugo traje, tako da se ova lekovita biljka često gaji i kao ukrasna. Obodni cvetovi koji podsećaju na dugačke latice okružuju centralni deo sastavljen od čvrstih cevastih bockavih cvetića smeđe-crvene boje koji podsećaju na ježa. Poreklo njenog imena potiče od grčke reči ekhinos što znači: jež.

Ehinacea sadrži brojne aktivne materije, kao što su su alkilamidi, ketoalkani, etarska ulja, poliacetilenski derivati, fenolne kiseline, polisaharidi i glikoproteini. U upotrebi je najčešće varijetet Echinacea purpurea čiji sveže ceđen sok, kao i ekstrakti sveže biljke imaju izuzetna lekovita svojstva, dok se njenim sušenjem lekovitost značajno smanjuje. Ako se ehinacea koristi u obliku čaja, preporučuje se upotreba varijeteta Echinacea angustifolia ili Echinacea pallida koje su otpornije na proces sušenja.

Tradicionalno, preparati od ceđenog soka ehinacee koriste se kao sredstvo za jačanje imuniteta, aktivni sastojci podstiču aktiviranje makrofaga, ćelija koje procesom fagocitoze uništavaju bakterije i viruse, čime povoljno deluju na odbrambene moći organizma i deluju kao preventiva prehladi i gripu.  Upotreba se preporučuje i kod bolesti respiratornog sistema: za ublažavanje kašlja, bronhitisa, bolova u grlu i sinuzitisa. Njihova upotreba pokazala se kao uspešna i za ublažavanje glavobolja, metaboličkih problema i pojačanog znojenja. Primenjeni lokalno, ekstrakti ehinacee ubrzavaju zarastanje rana a imaju i antiseptično dejstvo. Često se koriste  kod kožnih problema, za tretman povreda i upala kože, povoljno deluju na zaceljivanje čireva, abscesa, rana, flegmona i varikoznih ulceracija, a ubrzavaju i povlačenje herpesa.

Evropska Medicinska Agencija, usled nedostatka podataka o bezbednosti, ne preporučuje upotrebu ehinacee kod dece mlađe od 12 godina, a zbog mogućnosti ukrštenih alergija, osobama alergičnim na neku od biljaka iz porodice Asteracee preporučuje se oprez. Takođe, upotreba se ne preporučuje osobama koje boluju od progresivnih sistemskih bolesti, kao što su tuberkuloza, kolagenoza, leukopatije, multipla skleroza, AIDS, infekcije HIV virusom i druge immune bolesti.

U monografiji se takođe navodi da, ukoliko posle deset dana upotrebe ne dođe do poboljšanja i povlačenja simptoma, upotrebu proizvoda treba prekinuti i obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije.

U tradicionalnoj farmakopeji Severnoameričkih Indijanaca ehinacea je u upotrebi već 400 godina. Prvi preparat na bazi ehinacee na američkom tržištu se pojavio 1880, a u Evropi su istraživanja počela tridesetih godina dvadesetog veka. Poslednjih nekoliko decenija njena se upotreba značajno povećala pa se na tržištu mogu naći brojni preparati.

U našem proizvodnom programu su Echinacea kapi i Echinacea gel, a nadzemni deo biljke ulazi u sastav Imuno-Mix čaja za održavanje imuniteta. Takođe, u ponudi imamo i seme širokolisne ehinacee (Echinacea purpurea (L.) u pakovanjima od 100g i 1000g.

 

UPOTREBA ECHINACEA KAPI KOD GRIPA I PREHLADE

Prehlada i grip su najčešći uzok odsustava sa posla i iz škole. Dejstvo ekstrakata ehinacee na jačanje imuniteta, smanjenje osetljivosti na infekcije i ubrzanje izlečenja provereno je brojnim studijama, a delotvornost ECHINACEA KAPI na smanjenje učestalosti i trajanja prehlada kao i smanjenje pojave komplikacija, potvrđena je u praksi.

 Kada su u pitanju proizvodi od lekovitog bilja treba imati u vidu da jedna biljka sadrži mnogo različitih jedinjenja. Za pripremu preprata koriste se određeni delovi biljke, stoga sastav finalnog proizvoda može značajno varirati u zavisnosti od dela biljke koji se koristi za ekstrakciju. Od velikog uticaja može biti i sastav zemljišta  mesta na kome biljka raste, zatim; da li se vrši ekstrakcija sveže biljke ili sušenog materijala, kao i način ekstrakcije koji je korišćen. Svi ovi aspekti mogu uticati na delovanje finalnog proizvoda, stoga su sasvim moguće razlike u delovanju proizvoda različitih proizvođača.

Pri izradi naših ECHINACEA KAPI strogo se pridržavamo ustanovljene procedure koja garantuje dobijanje ekstrakta sveže biljke konstantnog sastava i kvaliteta. Stoga je njihovo delovanje moguće pratiti i porediti sa efektima drugih proizvoda. Naše ECHINACEA KAPI pokazale su antiviralni, antibakterijski i protivupalni efekat, pa se mogu koristiti ne samo u cilju prevencije, već i u slučaju da je bolest već nastupila. Njihova upotreba se naročito preporučuje osobama sa oslabljenim imuno-sistemom, osobama izloženim pojačanom stresu, osobama koje često pate od prehlade tokom hladnih zimskih meseci kao i pušačima. Najbolji trenutak za preventivnu upotrebu kapi je početak zime, pre nego što počne sezona virusnih infekcija. Preventivno, Kapi echinacee mogu se koristiti do 8 nedelja u kontinuitetu. Ukoliko su virusi već na delu, upotreba kapi će ubrzati izlečenje, preduprediti komplikacije i smanjiti potrebu za antibioticima, analgeticima i antipireticima.

This Post Has 18 Comments

 1. Ako pijem kapi od ehanicee kao preventivu: koliko vremena ih treba uzimati pa napraviti pauzu,pre jela ili posle jela ili uz jelo a kako ako imam osetljiv želudac.Pitam jer su mi one lakše za primenu u odnos na čaj.Unapred zahvalan na odgovor

  1. Ukoliko Kapi echinacee pijete preventivno mogu se koristiti do 8 nedelja u kontinuitetu, posle čega je neophodna pauza od 2 meseca do ponovne upotrebe. Možete ih koristiti posle jela.

 2. Postovana, dijagnostikovano mi je prisustvo hpv virusa, i to broj 16. Molim Vas odgovorite mi da li mi preporucujete ovu biljku i u kom obliku, za jacanje imuniteta ili mozda imate neki drugi savet za lecenje istog. Hvala!

  1. Kapi ehinacee doprinose jačanju opšte otpornosti organizma, čime se povećavaju šanse da imuni sistem neutrališe dejstvo virusa. Možete i da koristite čajnu mešavinu „Calendulae compositum“ koja utiče na jačanje imuniteta, kako bi se organizam što lakše izborio sa infekcijom. Čaj možete koristiti tokom 3 meseca u kontinuitetu, sa mesec dana pauze između dva ciklusa upotrebe.

  1. Ehinacea je zeljasta biljka sa jakim i razgranatim korenovim sistemom i mnoštvom žila i žilica, koji u našim uslovima dobro podnosi niske temperature, pa čak i jače mrazeve. Biljke prezimljavaju bez oštećenja na otvorenom polju.

 3. Dobar dan!
  Želela BiH da znam za šta se koristi Ehinacea gel?
  I još jedno pitanje:koliko je bezbjedno da sama pripremam čaj, obzirom da imam Ehinaceu u svojoj bašti?
  Hvala, veliki pozdrav!

  1. Poštovana Milena,
   Echinacea gel ispoljava blagotvorni uticaj na kožu oštećenu upalama, oderotinama, ogrebotinama, ulceracijama i kožu sa površinskim ranama koje teško zarastaju, a koristi se i za negu osetljive kože sklone pojavi dermatita.
   Echinacea svoje lekovito dejstvo najbolje ispoljava ukoliko se koristi u vidu ceđenog soka ili ekstrakta sveže biljke, dok čaj nema podjednaku efikasnost. Naravno, možete pripremati i čaj od sušenog nadzemnog dela echinacee koju ste sami uzgojili.
   Najlepše Vam zahvaljujem na komentaru i srdačno Vas pozdravljam,

  1. Poštovani Željko, naš proizvod Echinacea kapi nije namenjen za upotrebu kod dece mlađe od 12 godina, obzirom na sadržaj alkohola i koncentraciju ekstrakta. Ukoliko u apotakama nađete proizvod od echinacee namenjen za upotrebu u dečjem uzrastu, preporučila bih Vam da poštujete preporuku za upotrebu ustanovljenu od strane proizvođača. Za jačanje imuniteta, od naših proizvoda, detetu možete dati Propolis kapi za decu.

  1. Preparati na bazi ehinacee se koriste tokom kraćeg vremenskog perioda, u cilju jačanja imuniteta, i sa obaveznim pauzama u upotrebi. Primena ehinacee kod autoimunih bolesti u kojima je zavaćena štitasta žlezda zahteva konsultaciju endokrinologa koji će najbolje proceniti odnos mogućeg rizika i koristi upotrebe.

   1. Ukoliko čaj koristite kod već prisutne prehlade možete ga koristiti tokom desetak dana u kontinuitetu, sve do povlačenja simptoma. Ukoliko i pored upotrebe čaja simptomi opstaju, ili se pogoršaju, upotrebu treba prekinuti i obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije. Ukoliko čaj pijete preventivno, možete ga piti do dva meseca u kontinuitetu, posle čega se preporučuje bar dva meseca pauze do sledeće upotrebe. Čaj pripremate tako što jednu kafenu kašičicu sušenog nadzemnog dela echinacee prelijete šoljom ključale vode, ostavite da odstoji petnaestak minuta pa procedite. Tokom dana možete popiti 2-3 šolje čaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top