Skip to content

RUSOMAČA (Capsella bursa-pastoris L.)

Za lekovita svojstva rusomače, livadske biljka koja raste svuda oko nas, možda i ne znaju oni koji joj se, kidajući srcolike, trouglaste, zelenkaste plodove obraćaju u trenucima neodlučnosti, tražeći odgovore na pitanja: „voli me – ne voli me…“ ili „hoću – neću…“

Kosmopolitska vrsta, rusomača raste na poljima, livadama i pašnjacima, na zapuštenim zemljištima, uz puteve i na nađubrenim podlogama. Poreklom je iz umerenih regiona Azije i Evrope, a pripada biljnoj porodici Brassicaceae. Zeljasta, jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, rusomača ima vretenast koren i uspravnu stabljiku koje izrasta iz prizemne rozete lancetastih, testerasto ili prstasto usečenih listova postavljenih na kratkim drškama. Listovi na stabljici su sedeći, obuhvataju je osnovom, perasto su deljeni, maljavi i nazubljeni. Sitni beli cvetovi, postavljeni na drškama, skupljeni su u grozdove, dok su plodovi rusomače srcasto-truglastog oblika, i podsećaju na torbice koje nose pastiri.

Narodni nazivi za rusomaču u većini evropsih jezika imaju isto značenje kao latinski – „pastirska torbica“

Rusomača je prvi put precizno opisana u delima o lekovitom bilju tokom XV veka, kada su joj pripisane važne lekovite osobine: hvaljena je kao biljka koja deluje na zaustavljanje krvarenja, pa je upotreba preporučivana kod krvavog mokrenja, prejake menstruacije, krvarenja iz nosa,  i za zaustavljanje krvarenja rana. Obzirom da se veoma brzo širila, naročito na plodnim i nađubrenim zemljištima, tokom sledećih vekova dobila je tretman korova, a njena lekovitost pala u zaborav. Tokom XIX veka, „rehabilitovao“ ju je Sebastijan Knajp, koji je hvalio njenu lekovitost, postavljajući je u isti rang sa rastavićem.

Lekovitost rusomače potiče od sadržaja aktivnih supstanci

Rusomača se sakuplja tokom čitavog vegetacijskog perioda, a kao lekoviti deo koristi se nadzemni deo biljke (Bursae pastoris herba), sakupljen po suvom vremenu i osušen u hladovini, na promajnom mestu. Od aktivnih jedinjenja sadrži flavonoide (rutin, tricin, kemferol, kvercetin, luteolin i njihove glikozide), karotenoide, glukozinolate (sinigrin), tanine, fenolne i organske kiseline (hlorogensku, vanilinsku, fumarnu, limunsku), aminokiseline, holin, acetilholin, biogene amine (histamin, tiramin), peptide sa hemostiptičkim dejstvom, alkaloid bursin, etarsko ulje (bogato jedinjenjima sumpora), saponine, kalijumove, kalcijumove i natrijumove soli i vitamin K.

I u narodnoj medicini i u savremenoj fitoterapiji rusomača zauzima važno mesto…

Njena osnovna namena je u zaustavljanju svih vrsta krvarenja, od obilnih menstruacija do posekotina i krvarenja iz nosa. Obzirom i na antiseptična svojstva aktivnih sastojaka njena primena je efikasna u slučajevima urinarnih infekcija, a uspešno se koristi i kod krvarenja prisutnog u disajnim organima. Rusomača povoljno deluje i na cirkulaciju, stoga njena upotreba donosi olakšanje osobama koje pate od sindroma teških nogu, proširenih vena ili hemoroida. U narodnoj medicini upotreba se preporučuje i kod čira u želucu (za zaustavljanje krvarenja) kao i kod dijareje, naročito kod krvavih proliva.

Primenu nalazi i u regulisanju pritiska: u tom području ispoljava dejstvo slično imeli, čija upotreba doprinosi normalizovanju vrednosti i može se koristiti i kod povišenog i kod sniženog krvnog pritiska.

Kod krvarenja iz materice, standardizovani preparati rusomače bi mogli imati prednost nad preparatima ražene glavnice (čija je primena ograničena usled toksičnosti). Tiramin prisutan u rusomači deluje na uspostavljanje i jačanje ritmičnog skupljanja muskulature materice, pa se proizvodi od rusomače, uz nadzor lekara mogu koristiti kao sredstvo za pospešenje trudova i olakšanje porođaja. Obzirom na stimulativno dejstvo na tonus mišića male karlice, rusomača se u kombinaciji sa rastavićem i virkom, uspešno primenjuje i kao pomoć kod urinarne inkontinencije kod žena.

Spoljna upotreba se preporučuje za ubrzanje zaustavljenja spontanog krvarenja iz nosa (ušmrkivanjem čaja), kod krvarenja desni (kao tečnost za ispiranje) ili krvarenja nakon povreda, obzirom da aktivni sastojci podstiču epitelizaciju i zarastanje rana.

… a njena lekovita svojstva predmet su i savremenih naučnih istraživanja

Kao većina biljaka iz porodice Brassicaceae (kojima pripadaju i kupus, karfiol, slačica), i rusomača sadrži sumporna jedinjenja. Ova jedinjenja, osim antibiotskih svojstava pokazuju i preventivno dejstvo na razvoj malignih bolesti, a u ogledima na laboratorijskim životinjama, pokazala su i efekat zaustavljanje rasta tumora.

Takođe je uočeno da ekstrakt rusomače sadrži jedinjenja koja deluju odbojno na insekte koji polažu jaja – možda je i to jedan od razloga brzog širenja rusomače, obzirom da insekti izbegavaju da se hrane njenim listovima.

Pri primeni rusomače potrebno je poštovati ograničenja

Kao i kod upotrebe ostalih pomoćnih sredstava i lekovitog bilja, neophodno je poštovati preporučene doze i koristiti ih uz konsultaciju i saglasnost svog lekara. Usled nedostatka pouzdanih podataka o bezbednosti, upotreba za samolečenje se ne preporučuje deci mlađoj od 12 godina i tokom perioda dojenja, a naročito ne tokom trudnoće, obzirom da aktivni sastojci mogu podstaći kontrakcije materice. Usled sadržaja vitamina K, upotreba se ne preporučuje ni tokom terapije antikoagulansima. Prekomerna upotreba mogla bi uticati na terapiju povišenog krvnog pritiska i bolesti štitaste žlezde, potencirati i dejstvo sedativa, stoga je, naročito pri paralelnoj upotrebi uz lekove u ovim slučajevima, neophodno poštovati doze i koristiti proizvode od rusomače uz saglasnost lekara.

*****

U našem proizvodnom programu su Čaj od nadzemnog dela rusomače i Kapi rusomače. Nadzemni deo rusomače ulazi u sastav Čaja kod krvarenja, Čaja „EVA“ kod menstrualnih tegoba i Čaja kod šuljeva, dok tinktura rusomače ulazi u sastav Kapi protiv krvarenja.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top