Skip to content

DA ĐAČKO BUDE NAJLEPŠE ŽIVOTNO DOBA – POMOĆ IZ PRIRODE

Sa prvim danima septembra, početak školske godine prate različita raspoloženja: radoznalost uz malo zebnje kod prvaka koji se susreću sa novim okruženjem i obavezama; kod onih starijih – radost susreta sa drugarima posle raspusta uz želju za produženjem bezbrižnog uživanja u poslednjim danima leta; kod onih koji obnavljaju godinu – zabrinutost, napetost, manjak poverenja u sopstvene snage i tuga zbog rastanka sa dotadašnjim drugarima; kod onih koji počinju poslednju godinu školovanja – potreba da se sve snage ulože u postizanje što boljeg uspeha.

Doba rasta i razvoja je i period formiranja imuniteta

Dolaskom u novu, školsku sredinu, deca i mladi dolaze u dodir sa drugačijim sastavom bakterijske flore, tako da je kod onih osetljivijih, česta pojava respiratornih infekcija. Proizvodi za jačanje imuniteta, bilo da su u pitanju vitaminski preparati sa visokim sadržajem vitamina C i D, Propolis kapi za decu ili Čaj za jačanje imuniteta, deluju preventivno i doprinose jačanju odbrambenih snaga organizma.

Najosetljiviji su disajni organi

Prehlade, upale grla i respiratorne infekcije praćene kašljem, kao i upale srednjeg uha se najčešće sreću tokom školskog uzrasta. Osim preventivne upotrebe proizvoda za jačanje imuniteta na bazi propolisa, Propoherb G sprej za grlo i Propoherb N sprej za nos ubrzaće otklanjanje simptoma, a Altiprim P i Altiprim doprineće ublaženju nadražajnog kašlja, olakšati iskašljavanje i ubrzati oporavak kod produktivnog kašlja. Od pomoći može biti istovremena upotreba PULMO MIX čaja, kao i inhaliranje uz upotrebu Kapi za inhalaciju.

Uravnotežena ishrana uz dobro varenje obezbeđuje neophodne hranljive materije za rast, razvoj i mentalne aktivnosti

Dovoljan unos voća i povrća snabdeva organizam vitaminima i mineralnim materijama, a unos žitarica obezbeđuje dovoljno vitamina iz grupe B, značajnih za optimalno funkcionisanje nervnog sistema. Tokom đačkog doba, doručak je najvažniji obrok, i nikako ga ne treba izostaviti. Doručak bi trebalo da sadrži žitarice, najbolje od celog zrna, obzirom da visok sadržaj vlakana povoljno deluje na crevnu floru i pruža dugotrajan osećaj sitosti, dovoljno belančevina obzirom na povećane potrebe za njima tokom rasta i razvoja, i sveže voće, bogato vitaminom C, neophodnim za održanje imuniteta.

Stres, zabrinutost, napetost i strah, kod dece i mladih često se manifestuju kao problemi sa varenjem: kroz mučninu i bolove u želucu, manjak apetita, otežano varenje praćeno nadimanjem, bolovima i grčevima. Čajevi od kamilice, nane ili matičnjaka uzeti uz obrok, doprineće ublaženju problema sa varenjem i povoljno delovati i na ublaženje stresa. Čaj za varenje i protiv nadimanja i Kapi protiv grčeva u stomaku uspešno umiruju većinu stomačnih problema.

Povratak redovnim treninzima posle raspusta je poseban izazov za mlade sportiste

Kao i višesatno sedenje u školskim klupama, i povratak u ritam treninga posle raspusta je izazov za koštano-mišićni sistem dece i mladih, pa se početkom školske godine mogu desiti i povrede ili doći do upale mišića. Kod sportskih povreda, Gavez gel uspešno ublažava bolove i otok podstičući regeneraciju koštanog i mišićnog tkiva, dok kod upale mišića povoljno deluje masaža Reuma uljem, uz čajeve od suručice ili trobojne ljubičice, čiji aktivni sastojci doprinose ublažavanju upale i bolova.

Tokom đačkog doba nastupa i pubertet…

Pubertet takođe počinje tokom đačkog doba. Polno sazrevanje nosi mnoge izazove i za devojčice i za dečake, i može značajno uticati na koncentraciju, motivaciju i zainteresovanost za praćenje nastave. Prve menstruacije mogu biti bolne, oskudne ili obilne, ciklusi neredovni, a ritam lučenja estrogena i progesterona može značajno uticati na raspoloženje. Našu Čajnu mešavinu za regulisanje menstruacije mogu koristiti i sasvim mlade devojke za uređenje ciklusa, dok Kapi virka povoljno deluju na ublažavanje PMS i bolnih menstruacija.

Kožni problemi, bubuljice, perut i pojačano mašćenje kose često prate pubertet i predstavljaju dodatni problem mladima u ovom periodu. Upotreba Čajne mešavine kod bubuljica doprinosi eliminaciji materija koje podstiču pojavu kožnih promena. Gel od čajnog drveta nanet ciljano na bubuljice sprečava infekcije patogenim mikroorganizmima i ubrzava njihovo povlačenje. Tamponiranje zona zahvaćenih bubuljicama čajevima od kantariona i lavande dodatno ubrzava oporavak. Redovna upotreba Biljnog losiona za kosu i ispiranje Čajem za jačanje korena kose i protiv peruti doprineće regulaciji lučenja lojnih žlezda vlasišta.

Dobro upravljanje vremenom – prvi korak ka otklanjanju stresa

Racionalno korišćenje vremena je potreba sa kojom koja se srećemo počev od prvih školskih dana, a ova veština se usavršava tokom čitavog života. Vežbanjem i usvajanjem nekoliko korisnih navika još u najranijem školskom uzrastu stvaraju se solidne osnove za uspešno planiranje. Stoga bi bilo dobro isplanirati vreme za učenje, izradu domaćih zadataka i odmor, i disciplinovano poštovati sopstveni raspored. Odlazak na počinak u razumno vreme, kako bi se telu obezbedilo dovoljno sna i odmora, olakšaće obavljanje školskih obaveza. Kako bi se izbegao jutarnji stres, dobro je uveče pripremiti i pregledati ranac, proveriti da li je spakovano sve što je potrebno za sutrašnju nastavu, a takođe pripremiti i odeću za sutrašnji dan. Bar pola sata pre odlaska na počinak, treba isključiti ekrane, kako njihova svetlost ne bi ometala lučenje melatonina i zaspivanje, a blag miris lavande doprineće opuštanju i nastupanju sna. U situacijama pojačanog stresa, čajevi od kamilice i matičnjaka doneće olakšanje, dok zeleni čaj donosi osveženje i poboljšava koncentraciju i izdržljivost.

Vikend u prirodi

Ako su tokom radne nedelje prioritet školske obaveze, vikendom bi trebalo da važi drugo pravilo – prioritet su opuštanje, zabava, druženje – najbolje u prirodi, na svežem vazduhu. To je idealno vreme i za upoznavanje sa lekovitim biljem, u čemu može biti od pomoći naš Priručnik za sakupljanje lekovitog bilja. Od kamilice, majčine dušice ili hajdučke trave, zovinog cveta ili lavande, ubranih u šetnji i osušenih u „domaćoj radinosti“ mogu se tokom zime pripremati čajevi u kojima će uživati svi ukućani.

I ocene su neizbežni pratilac đačkog doba

Koliko god da je školsko gradivo važno savladati, i koliko god da su ocene važne, dobro je imati na umu da je period školovanja istovremeno i doba kada se uče i stiču životne veštine od kojih u zrelom dobu u mnogome zavisi osećaj prihvaćenosti, poverenja u sebe i druge, uspešnost, kreativnost, ispunjenost, sreća i životna radost. Stoga su deci i mladima, tokom perioda školovanja, neophodni pažnja i podrška, kako porodice, tako i nastavnika.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top