Skip to content

LEKOVITO BILJE ZA ZAŠTITU DISAJNIH ORGANA OD AERO – ZAGAĐENJA

Poslednjih nedelja svedoci smo velikog zagađenja vazduha. Građevinski radovi uz obilje prašine, završetak žetve i spaljivanje strništa, veliki broj vozila na ulicama i poljoprivrednih mašina na njivama uz suvo vreme i odsustvo padavina značajno pogoršavaju kvalitet vazduha koji udišemo. Početak grejne sezone dodatno doprinosi zagađenju vazduha.

Veliki broj domaćinstava i ustanova snabdeven je klima uređajima, koji, ukoliko se redovno održavaju, mogu doprineti prečišćavanu vazduha u prostorijama, međutim, njihov efekat je ograničen, a dugotrajni boravak u zatvorenom se nikako ne preporučuje. Zagađenje vazduha je obično manje u ranim jutarnjim satima, i to je u ovakvim uslovima jedino vreme kada se preporučuje izlazak u šetnju.

Vazduh koji udišemo obiluje česticama prašine, hemijskim jedinjenjima koja su posledica sagorevanja goriva, bakterijama i virusima. Dobru zaštitu od štetnih matrija može pružiti nošenje maski, čime se stvara mehanička barijera njihovom prodiranju u disajne organe, a opet, sa druge strane, ovakva zaštita otežava disanje…

Čestice prašine prisutne u vazduhu, udahom dospevaju do sluzokože disajnih organa gde mogu dovesti do mehaničkih oštećenja i iritacije, što dalje stvara povoljnu sredinu za infekcije bakterijama i virusima. Udahnuta toksična hemijska jedinjenja takođe mogu dovesti do lokalne iritacije disajnih organa ili putem pluća dospeti u krvotok i izazvati intoksikaciju čitavog organizma.

Osobe koje pate od hroničnih bolesti disajnih organa, kao što su astmatičari ili osobe sa plućnim emfizemom najteže podnose ovakve uslove pa kod njih često dolazi do pogoršanja simptoma.

Lekovito bilje koje može pomoći očuvanju fizioloških funkcija disajnih organa je ono koje sadrži sluzne materije, jedinjenja sa antiseptičnim, antibakterijskim i antiviralnim dejstvom, jedinjenja sa ekspektorantnim efektom, kao i ono koje sadrži aktivne materije sa spazmolitičnim delovanjem.

Sluzna jedinjenja prisutna u belom slezu, bokvici ili podbelu, oblažu sluznicu disajnih organa i “imobilišu” mehaničke nečistoće prisutne u vazduhu koji udišemo, te na taj način sprečavaju iritaciju. Osim toga, sluzi razređuju bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje čime se štetne čestice mehanički izbacuju. Cvet i koren jagorčevine, zahvaljujući jedinjenjima sa ekspektorantnim delovanjem, od davnina se koriste kao sredstvo za podsticanje iskašljavanja.

Ublažavanju spazma glatke musculature doprinosi upotreba anisa, dok je cvet zove tradicionalno sredstvo koje se od davnina koristi u narodnoj medicini za ublažavanje upale disajnih organa.

Mehanička oštećenja i iritacija sluzokože disajnih organa predstavljaju dobru podlogu za razvoj infekcija. Jedinjenja sa antiseptičnim delovanjem kojih ima u majkinoj dušici, miloduhu, omanu i timijanu, odlična su zaštita od infekcija bakterijama i virusima.

Kod suvog, nadražajnog kašlja povoljno deluje Čajna mešavina kod kašlja i bronhitisa koja sadrži lekovito bilje bogato sluzima i antiseptičnim materijama. Upotreba čajne mešavine deluje kao preventivna infekcijama, a prisutne sluzi umanjuju nadražaj, razređuju sekret i olakšavaju iskašljavanje.

Dugotrajna iritacija disajnih organa može dovesti do spazma, u tom slučaju preporučuje se upotreba Čajne mešavine kod spastičnog bronhitisa. Osim što oblažu sluzokožu disajnih organa i ublažavaju iritaciju, aktivni sastojci lekovitog bilja svojim spazmolitičnim efektom povoljno deluju na ublažavanje grčeva glatke muskulature disajnih organa, a antimikrobnim dejstvom deluju na uklanjanje uzroka upala i infekcija.

Već više decenija u proizvodnom programu Instituta, ALTIPRIM sirup (kao i ALTIPRIM P – za decu) je proveren preparat koji brzo donosi olakšanje kod kašlja i bronhitisa. Na disajne organe povoljno deluje i MEDISAN čija se upotreba preporučuje i obolelima od astme.

Obzirom da, osim na disajne organe, vazdušna zagađenja mogu imati štetno delovanje na čitav organizam, tokom jeseni se često preporučuje i upotreba Čaja za čišćenje organizma tokom 3-4 nedelje u kontinutetu, kao kura “čišćenja krvi” od produkata metabolizma štetnih materija.

Na oporavak disajnih organa svakako najbolje utiče boravak u prirodi, van grada, ili u parkovima sa mnogo zelenila.

This Post Has 2 Comments

  1. Ja sam nedavno kupila fotokatalitički prečišćivač vazduha pre nego što je počela ova ujdurma sa koronom ali se držim i pored toga starih travarskih recepata i mešavine biljnog čaja od podbela, razgona, bokvice i plućnjaka koja odlično čisti pluća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top