Skip to content

DIVLJA RUŽA – ŠIPAK (Rosa canina L.)

Divlja ruža, koja se u narodu ponekad naziva i pasja ruža, je trnjem obrastao grm,  iz porodice Rosaceae, koji može biti visok i do 3 metra. Obično raste uz osunčane ivice šuma Evrope, severozapadne Afrike i zapadne Azije. Lisne drške su takođe bodljikave, listovi su jajstog oblika, po obodu nazubljeni i neparno perasto složeni. Cvetovi su mirisni, petočlani, beli ili bledo ružičaste boje, a plod jajstog oblika, poznat pod nazivom šipak, je crveno-narandžaste boje, slatkasto-kiselkastog ukusa, u centru sadrži nekoliko dlakavih oraščića. Period cvetanja počinje u maju, a plodovi se sakupljaju obično tokom septembra i oktobra, kada se u mnogim domaćinstvima od njih priprema džem – izvor vitamina C tokom zimskih meseci.

Naziv „pasja ruža“ (latinski: Rosa canina) potiče iz Antičkog doba: kora sakupljena sa korena ove biljke korišćena je u doba Rimskog carstva kao lek za besnilo, bolest koju su najčešće prenosili psi

Kao lekoviti deo biljke koristi se sušen plod divlje ruže (Cynosbati fructus) koji je bogat vitaminom C i voćnim kiselinama (jabučnom, limunskom, ćilibarnom, fosfornom), šećerima, ligninom, pektinom, taninima, flavonoidima, karotenoidima, silicijumovom kiselinom, solima gvožđa i alumnijuma.

Narodna medicina koristi sve delove ove biljke: cvetove, plodove, listove i koren.  Plodovi se preporučuju kod hronične upale mokraćnih puteva, Hildegarda iz Bingena je njihovu upotrebu preporučivala i za jačanje pluća i osveženje organizma. Čaj od plodova deluje diuretično i osvežavajuće, olakšava znojenje, pa se preporučuje i za sniženje povišene telesne temperature, a čest je sastojak i čajnih mešavina namenjenih za upotrebu kao podrška regulisanju telesne težine.

Tradicionalno se upotreba čaja od šipka preporučuje kod prolećnog zamora, malaksalosti i za jačanje imuniteta, usled visokog sadržaja vitamina C, čija količina ostaje stabilna čak i tokom kuvanja. Upotreba čaja od ploda šipka takođe se savetuje dojiljama jer se vitamin C izlučuje i mlekom i neophodan je za pravilan razvoj odojčeta.

Voćne kiseline deluju diuretično i time preventivno na stvaranje bubrežnih kamenaca, na čišćenje krvi, kao i na uklanjanje tegoba usled reumatskih bolova.

Tanini kojima obiluje plod šipka povoljno deluju na zaustavljanje proliva, a usled sadržaja gvožđa, upotreba čaja se preporučuje i kod anemije.

Arheološka istraživanja pokazala su da je plod šipka upotrebljavan još u kamenom dobu, a njegova lekovita svojstva potvrdila je savremena nauka

Novija istraživanja pokazala su antibakterijski i antioksidativni efekat etarskog ulja kao i njegovo protivupalno delovanje. Laboratorijskim eksperimentima je potvrđeno da alkoholni ekstrakt šipka smanjuje apsorpciju šećera i povoljno deluje na snižavanje nivoa šećera u krvi posle obroka, dok prisutni flavonoidi deluju preventivno kod kardiovaskularnih bolesti.

Savremene studije pokazale su da plodovi sadrže galaktolipide sa anti-inflamatornim svojstvima, koji povoljno deluju kod artroze, štite i stimulišu oporavak hrskavice, ublažavaju bolove i vraćaju pokretljivost zglobovima. Ulje izolovano iz semenki povoljno deluje u slučaju ekcema, ubrzava zarastanje ožiljaka i povreda, i blagotvorno deluje na suvu kožu omogućujući bolju hidrataciju.

Legenda govori da je Eva pri proterivanju iz Raja krišom ovaj mirisni cvet donela u naš svet

Iako se po bogatstvu i lepoti cveta divlja ruža ne može porediti sa gajenim vrstama, njen poseban miris je svakako nezaboravan. Sveže ubrane latice postavljene na očne kapke pomažu da se umorne oči odmore. Kataplazma pripremljena od svežih latica pomaže i kod opekotina, a čaj od latica deluje umirujuće, zaustavlja krvarenje i deluje protiv proliva. Kupke ruku i nogu u čaju od latica ili pupoljaka ublažavaju palpitacije, strah i nervozu.

Zadebljanja na stablu divlje ruže korišćena su i u magijskim ritualima

Tajno postavljena u postelju voljenog činila su da on sanja voljenu, a nošene su i kao amajlija za sreću. Postavljena u kolevku novorođenčeta, verovalo se da omogućuju da beba ima miran san.

Sušen plod šipka ulazi u sastav nekoliko naših čajnih mešavina: Voćnog čaja, Narodnog čaja, Čaja kod visokog krvnog pritiska, Čaja kod sniženog krvnog pritiska, Čaja za mršavljenje, Čaja kod zapaljenja bubrega, Čaja za ublažavanje tegoba kod kamena u bubregu, Čaja za ublažavanje kašlja i bronhitisa i Čaja za regulaciju lučenja žuči. Tinktura šipka ulazi u sastav Kapi za mršavljenje a njegov gusti ekstrakt je jedan od sastojaka Melofera.

This Post Has 2 Comments

  1. Na skorasnjem predavanju Nestorovica sam cula da je cak 6000 biljaka oznaceno kao biljka koja ima medicinsk svojstva, drago mi je da se konacno podize svest o prirodnim preparatima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top