Skip to content

DOMAĆA I DIVLJA JABUKA (Pirus malus L. / Malus sivestris L.)

Od davnina smatrana „voćkom nad voćkama“, koja po vrednosti nadilazi sve ostale, jabuka raste širom Evrope i Azije, a rasprostranjena je i na ostalim kontinentima. Pripada porodici Rosaceae i blizak je srodnik ruže. U doba antičke Grčke i Rima bilo je poznato oko 30 pitomih vrsta, kojih danas ima više od 1400.

Biblijska legnda govori o tome da je jabuka izazvala propast Adama i Eve, a starogrčke legende o tome da je bila uzrok razdora i Trojanskog rata, jer ju je Paris darovao lepoj Jeleni

Stablo jabuke može biti visoko i do 10 metara, krošnja joj je gusta i razgranata, listovi su ovalni i nazubljeni sa izraženim vrhom, a beli cetovi sadrže po pet kruničnih i čašičnih listića. Plod jabuke sadrži pektine, flavonoide, kvercetin, enzime i fenolna jedinjenja, voćne kiseline (jabučnu, limunsku i ćilibarnu), proteine i tanine, vitamine C, B6 i E, a semenke sadrže masno ulje i amigdalin. Plodovi divlje jabuke su žućkasto-zelenkaste boje, mnogo sitniji od plodova gajenih vrsta, i izrazito oporog i kiselog ukusa. Kora jabuke sadrži floridizin – glikozid prisutan i u kori kruške i dunje.

Tokom vekova potvrđena je njena reputacija da je hrana-lek, da služi i prevenciji i lečenju, jer plod jabuke predstavlja rezervoar aktivnih sastojaka: šećera, pektina, amino-kislina, vitamina i mineralnih soli. U Srednjem veku Hildegarda iz Bingena, u svojim medicinskim spisima, preporučivala je upotrebu njenih listova i cvetova protiv bolesti očiju, a pupoljaka protiv kriza gihta, glavobolje, žutice, teškog varenja, pečenja u stomaku, kolika i zatvora. Kora jabuke je upotrebljavana kao tonik i stimulans, kao sredstvo za sniženje povišene temperature, kao adstringens, a delovanje kore jabuke se može porediti sa dejstvom kinina. Listovi, cvetovi i pupoljci usled svog diuretičnog dejstva, koristili su se kod kamena u bubregu i bolesti mokraćnih kanala.

Tradicionalno, u narodnoj medicini, za plod jabuke se smatra da ima umirujuće delovanje: pojesti jabuku pre spavanja olakšava zaspivanje, a takođe oslobađa bronhije i nos sekreta i snižava povišenu telesnu temperaturu.

Plodovi jabuke deluju diuretično, a efikasno su sredstvo i protiv zatvora i protiv proliva

Najbolje prirodno sredstvo za regulisanje stolice su sirove ili pečene jabuke, zahvaljujući sadržaju biljnih vlakana, podstiče se peristaltika i olakšavana pražnjenje. Ova voćka deluje i protiv proliva – sveže narendane jabuke (koje treba uzimati u količini od jedne pune supene kašike svakog sata sve do postizanja formirane stolice) smiruju katar creva, usled sadržaja pektina koji u crevima upijaju višak vode i toksične proizvode metabolizma, olakšavaju njihovo eliminisanje i ublažavaju upalu iritirane crevne sluzokože.

Kod prehlade i kašlja, bolesti disajnih organa i bolesti bubrega preporučuje se upotreba toplog napitka pripremljenog od 2-3 jabuke isečene na pločice i prokuvane u pola litra vode sa punom kafenom kašičicom korena sladića. Napitak treba piti topao, u gutljajima, tokom dana. Olakšanju prehlade i kašlja doprinosi i upotreba jabuka pečenih u rerni, pomešanih sa malo maslaca i meda, a na ovaj način pripremljene jabuke, pomaću i kod promuklosti.

Jabuke mogu biti od velike pomoći osobama tokom odvikavanja od pušenja: za izazivanje odvratnosti prema duvanu preporučuje se trodnevna kura odvikavanja tokom koje se jedu isključivo jabuke, bez ikakvog drugog jela ili pića.

Obzirom da sadrže malo kalorija, jabuke su voće koje je najzastupljenije u dijetama za mršavljanje i odlično su sredstvo protiv gojaznosti, u cilju mršavljenja preporučuje se i upotreba nezaslađenog čaja od ljuski jabuke.

Usled visokog sardžaja vitamina C, kojim su naročito bogati plodovi divlje jabuke, poznata je i kao sredstvo za jačanje imuniteta. Kiseli plodovi divljih, i pojedinih sorti gajenih jabuka, koriste se i za dobijanje „Extractum ferri pomati“ekstrakta bogatog gvožđem, oficinalnog po mnogim starim farmakopejama, koji je ulazio u sastav lekovitih pripravaka za poboljšanje krvne slike. Plodovi divlje jabuke služe za izradu želea koji se koristi u svakodnevnoj ishrani, a takođe i za dobijanje jabukovog sirćeta čija su blagotvorna svojstva na metabolizam i očuvanje zdravlja dobro poznata.

Jabukovo sirće deluje efikasno protiv opadanja kose i svraba vlasišta. Za tu namenu potrebno je kašiku jabukovog sirćeta rastvoriti u čaši vode i koristiti to kao losion, za ispiranje kose posle pranja. Jabukovo sirće se može koristiti i kao antiseptik za rane i za tamponiranje kožnih erupcija ili akni.

Sadržaj jedinjenja fosfora u jabuci povoljno utiče na nervni sistem. Čaj od ljuski jabuke zaslađen medom deluje umirujuće, a za oporavak kod duševnog zamora, preporučuje se napitak pripremljen na sledeći način: iseckanu jabuku preliti sa pola litra ključale vode, ostaviti sat vremena i zasladiti sa 2-3 kašike meda.

 

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top