Skip to content

UPALA SINUSA – ČEST PROBLEM U ZIMSKIM MESECIMA

Vetrovito i hladno vreme tokom zimskih meseci pogoduje razvoju upale sinusa, koja nastaje najčešće kao posledica prehlade i virusne infekcije disajnih puteva. Obzirom da upala sinusa može da poprimi i hroničan oblik, svakako je treba tretirati u samom početku kako bi se izbegle moguće komplikacije.

Akutni rinosinuzitis – upala sluzokože nosa i sinusa – obično je posledica virusne infekcije. Prenos određenih virusa (rinovirusa ili virusa parainfluence) sa jedne na drugu osobu odvija se  kapljično ili indirektno preko zaraženih objekata. Upala obično zahvata čeone i maksilarne sinuse, izaziva otok sluzokože koji opet dovodi do sekrecije i ukoliko se u tok bolesti umešaju i bakterije, čak i gnojnu sekreciju. Jedan deo nosne sekrecije spušta se direktno u grlo i time može izazvati kašalj. Ove simptome često prati glavobolja koja se pojačava pri naginjanju unapred, i širi se ka vilici. Povišena temperatura, promena čula mirisa, umor i loš zadah su dodatni simptomi.

Hronični ili akutni sinuzitis?

Obzirom da sinuzitis spontano prolazi tokom 1-2 nedelje, bolest se smatra akutnom tokom prve tri nedelje trajanja.

Kod hroničnog sinuzitisa simptomi su manje izraženi nego u akutnoj fazi. Oni su posledica progresivne opstrukcije i zadebljanja sluzokože nosne duplje i sinusa. Često praćen osećajem isrpljenosti, sinuzitis se smatra hroničnim kada traje duže od tri meseca. Osobama koje pate od hroničnog sinuzitisa savetuju se i redovne kontrole kod stomatologa jer ovo stanje može biti uzrok upale zuba.

Lekovito bilje pomaže ublažavanju sinuzitisa

Akutni sinuzitis tretira se kao svaka prehlada. Tretman je dobro dopuniti kapsulama na bazi etarskih ulja, naročito dobro deluju kapsule koje sadrže etarsko ulje eukaliptusa, a efikasnim se pokazala i upotreba PALISEPT kapsula koje sadrže jedinjenja izolovana iz etarskog ulja vranilove trave. Čajevi od korena lincure, korena jagorčevine i zovinog cveta takođe olakšavaju tegobe i doprinose razređenju i eliminisanju sekreta, olakšavajući iskašljavanje. Primena toplih kesica napunjenih lanenim semenom na čeone i maksilarne sinuse ublažava bol i otok. Dodatno, za ublažavanje glavobolje ili povišene temperature, osim sintetskih analgetika, mogu se koristiti i čajevi od vrbove kore i suručice koji sadrže derivate salicilne kiseline.

Inhalacije čajevima od nadzemnog dela bosiljka, majčine dušice ili timijana blagotvorno deluju na iritiranu sluzokožu nosa i sinusa, a aktivni sastojci sa antiseptičnim efektom doprinose ublažavanju upale i infekcije. Inhalacije se sprovode na sledeći način: 2 ravne supene kašike aromatičnog lekovitog bilja preliti 1 litrom ključale vode i udisati paru 10-15 minuta. Po završetku inhalacije treba obrisati lice i ostati u temperiranoj prostoriji bar dva sata, zato se obično preporučuje da se inhalacije obavljaju u večernjim satima, pre odlaska na spavanje.

Kapi za inhalaciju koje sadrže etarska ulja eukaliptusa, bora, ruzmarina i nane povoljno deluju na ublažavanje upale disajnih puteva, razređenje i eliminisanje sekreta. Važno je obratiti pažnju na to da se kapi koriste isključivo za inhalacije ključalom vodom i nisu namenjene za primenu u aparatima za inhalaciju.

Dnevna upotreba Propoherb N kapi za nos olakšava tegobe izazvane upalom sinusa: aktivni sastojci ekstrakta hrasta ublažavaju otok sluzokože, jedinjenja prisutna u etarskom ulju eukaliptusa olakšavaju disanje, dok antiseptični sastojci herbe majkine dušice i vranilove trave deluju na izazivače infekcije.

Kod hroničnog sinuzitisa zadebljanje sluzokože menja prozračenost sinusa i otežava evakuaciju sekrecije. Konvencionalna medicina preporučuje upotrebu sprejeva sa lokalnim delovanjem koji sadrže kortizon kako bi se smanjilo zadebljanje sluzokože, dok se u fitoterapiji koristi isto lekovoto bilje kao i za akutni sinuzitis.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top