Skip to content
Akcija

Čaj od lista ruzmarina

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

258.00 RSD (sa PDV)

Šifra proizvoda: 601218 Kategorija:

Opis

RUZMARIN    

Latinski naziv i familija :    Rosmarinus officinalis L. (Lamiaceae)

Opis :    Zimzelen, veoma aromatičan žbun sa uspravnim, mrkim granama. Listovi su igličasti i kožasti, celog oboda. Sa lica su sjajno zeleni i imaju brazdu od glavnog nerva. Cvasti su sa 5-10 cvetova. Pršljenovi sa cvastima su grupisani u grozdove. Krunica je ljubičasta. Raste na Mediteranu a gaji se u kontinentalnom delu zemlje.

Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen list (Rosmarini folium)

Hemijski sastav :    List ruzmarina sadrži etarsko ulje (1-2,5%), flavonoide, rozmaricinsku kiselinu, ditrepene, triterpene

Upotreba :    Za bolju prokrvljenost kože, kao sredstvo za ublaženje grčeva, stimulisanje lučenja žuči, olakšanje varenja i eliminaciju gasova. Povećava prokrvljenost srčanog mišića.

U narodnoj medicini se koristi :    Za olakšanje varenja, spolja kod reumatizma, mijalgija i neuralgija, u kupkama za draženje kože. Koristi se i kao antioksidans i kao začin u prehrambenoj industriji.

Ograničenja u upotrebi :    Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće. 

Način pripreme i upotrebe čaja :    Kafenu kašiku lista ruzmarina  preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Čaj procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja.

Pakovanje : 80g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top