Skip to content

ZDRAVAC (Geranium robertianum, L.)

Sa dugom tradicijom upotrebe na Evropskom, Severno-Američkom, Južno-Američkom i Afričkom kontinentu, ova široko rasprostranjena biljka ružičasto-crvenkastih cvetova, prema pojedinim izvorima, svoj latinski naziv duguje Sv. Rupertu, prvom Salcburškom episkopu, koji je još u VII veku opisao njen blagotvorni efekat na zaustavljanje krvarenja. Drugi izvori navode da joj je latinski naziv dodeljen u čast Roberta od Molesmea, francuskog monaha i travara koji ju je primenjivao u manastirskom lečilištu tokom XI veka, dok postoje i tumačenja da joj naziv potiče od grčke reči „geranos“ koja se odnosi na izdužen oblik ploda koji podseća na kljun ždrala i od latinske reči „ruber“ sa značenjem – crveno. Iskustva o primeni i detaljan opis zdravca nalaze se i u spisima monahinje Hildegarde od Bingena, koja ga je primenjivala u lečenju obolelih tokom XII veka. Pripada porodici Geraniaceae.

Listovi zdravca su duboko deljeni na pet režnjeva, od kojih je svaki dodatno izdeljen na više režnjića, i kao i čitave stabljike, prekriveni su dlakama. Cvetovi su petočlani sa kruničnim listićima dva puta dužim od čašičnih, a biljka može dostići visinu i do 40cm. Raste u umerenom klimatskom pojasu, u mešovitim šumama planinskog područja i na stenama, na raznim podlogama, kako krečnjačkim, tako i kamenitim, glinovitim, peskovitim a i na onim bogatim humusom. Zbog lepih cvetova gaji se kao ukrasna biljka, najčešće uz prozore, jer njen jak, aromatičan i donekle neprijatan miris, uspešno odbija komarce.

Za zdravac je vezana i legenda koja govori o tome da su ga veštice sadile ispred svojih koliba jer su njegovi cvetovi mogli da „govore“ i upozore na prisustvo uljeza.

Terapeutske vrline zdravca izdržale su test vremena tako da ova lekovita biljka i u savremeno doba predstavlja pouzdano sredstvo za ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba

U fitoterapiji se koristi nadzemni deo biljke – Geranii herba, a sakuplja se u periodu cvetanja, od aprila do oktobra, jer je tada najbogatija lekovitim sastojcima, među kojima su najznačajniji tanini (kojih može biti i do 35%), gorko jedinjenje geraniin, smole, skrob, šećeri, vitamini A, B i C, soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora i gvožđa i etarsko ulje.

Usled visokog sadržaja tanina, zdravac ima široku primenu kao sredstvo za zaustavljanje krvarenja, bilo da su u pitanju krvarenja usled povreda ili posekotina, krvarenja desni, krvarenja iz nosa, krvarenje hemoroida, hematurija, krvarenje iz materice ili iskašljavanje krvi. Tanini takođe deluju i adstringetno, pa čaj od zdravca nalazi primenu i kao sredstvo za zaustavljanje proliva.

Aktivni sastojci zdravca deluju diuretično, bez nadražaja bubrežnog parenhima, pa se njegova upotreba preporučuje i kod hroničog kalkuloznog nefritisa, nefrolitijaze, vodene bolesti i zapaljenja bubrega.

Sadržaj jedinjenja sa antiseptičnim dejstvom čini upotrebu zdravca efikasnom kod angine, upale grla i krajnika, za ispiranje gnojnih rana i čireva, a može se koristiti i za ispiranje očiju u slučaju iritacije i upalnih procesa. Primenjen spolja u vidu kupki, čaj od zdravca doprinosi ublaženju tegoba kod psorijaze i ekcema.

Tradicionalno, u narodnoj medicini, obloge pripremljene od čaja od zdravca preporučuju se kod zastoja mleka tokom dojenja. Čaj od zdravca je i tradicionalni narodni lek za parove koji imaju problema sa začećem, a njegova upotreba se preporučuje i muškarcima i ženama.

Etarsko ulje zdravca je poznato po svojim antiseptičkim svojstvima – antibakterijskim, antifungalnim i antivirusnim – zahvaljujući sadržaju germakrena, geraniola i linalola. Etarsko ulje deluje blagotvorno na imuni sistem, a čaj i ekstrakti zdravca se u alternativnoj medicini koriste kod malignih bolesti zbog citotoksičnih svojstava aktivnih sastojaka.

U narodnoj medicini, zdravac se takođe koristi i kod bolesti disajnih organa, bronhijalnog katara i za razređenje bronhijalnog sekreta, kao i kod infekcija urinarnog trakta jer kao blag diuretik olakšava izlučivanje mokraće.

Njegovi hipoglikemijski efekti su takođe poznati, pa čaj ima primenu i kod šećerne bolesti. Čaj od zdravca se koristi i za regulisanje varenja, za poboljšanje funkcije jetre, normalizovanje lučenja žuči, dok sadržaj tanina doprinosi zaceljenju čira na želucu i ublažava tegobe kod gastroenteritisa.

Evropska Medicinska Agencija za sada nema monografiju posvećenu zdravcu. Usled nedostatka podataka o bezbednosti upotrebe, tokom trudnoće i dojenja čaj od zdravca ne bi trebalo koristiti bez saglasnosti lekara.

U našem proizvodnom programu je Čaj od nadzemnog dela zdravca, a herba zdravca ulazi u sastav Čajne mešavine „S“.

 

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top