Skip to content

LAN (Linum usitatissimum L.)

Prepoznatljiv po visokim stabljikama i plavim cvetovima, lan je verovatno i najstarija industrijska biljka o čijoj upotrebi svedoče arheološki nalazi stari čak 36000 godina: u jednoj gruzijskoj pećini nađeni su ostaci lanenih vlakana iz tog perioda. Poreklom iz oblasti Sredozmelja, gajeni lan je jednogodišnja zeljasta biljka sa vlaknastim pojedinačnim stabljikama koja mogu dostići visinu i do 1m. Stabjike su gusto obrasle zašiljenim, kopljastim listovima koji sadrže po tri nerva. Cvetovi lana su pojedinačni, bledoplavi a mogu biti i beli i ljubičasti, dok je plod loptasta čaura koja nosi nekoliko smeđih, spljoštenih, jajastih semenki.

Pripada porodici Linaceae, a njegov latinski naziv izveden je od grčkog naziva za biljke sa vlaknastim stabljikama (linon), dok je „ustatissimum“ superlativ izveden iz latinskog prideva koristan (usitatus) u značenju: „najkorisniji“.

Laneno vlakno se milenijumima koristi za proizvodnju tekstila, a laneno seme, osim ulja, sadrži mnoge lekovite supstance

Kao lekoviti deo biljke koristi se zrelo seme lana (Lini semen) iz koga se dobivaju laneno ulje (Oleum lini), lanena sluz (Mucilago seminis Lini) i lanene pogače. Masno ulje dobiveno iz lanenog semena sadrži visoku koncentraciju linolenske, oleinske, i omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Laneno seme je bogato rastvorljivim vlaknima, polifenolima (lignani), triterpenima, fitosterolima i mineralima, dok spoljni omotač semena sadrži sluzi koje mogu vezati 30-50 puta veću količinu vode od sopstvene težine.

Obzirom na osetljivost lekovitih sastojaka na agense prisutne u spoljnoj sredini ili ambalaži, laneno seme, ulje ili pogače ne treba čuvati u metalnim posudama, već isključivo u dobro zatvorenim, tamnim staklenim posudama.

Upotrebu lana kao lekovite biljke, narodna medicina poznaje još od Antičkog doba

Usled visokog sadržaja sluzi, lan se tradicionalno koristi kao laksativ, kod hroničnog zatvora – bubrenjem sluzi omekšava se crevni sadržaj i povećava njegova zapremina, čime se podstiče crevna peristaltika i olakšava pražnjenje. Za tu namenu, seme se može pomešati sa jogurtom i pojesti tokom obroka, ili se od njega može pripremiti čajni napitak. Sluzi povoljno deluju na oblaganje iritirane želudačne sluznice, a smanjuju i bolan pritisak na mokrenje kod upale mokraćne bešike. Narodna medicina za ublažavanje kašlja preporučuje upotrebu mlevenog lanenog semena pomešanog sa medom.

Topao čaj od lanenog semena se koristi i za klistiranje, ne samo kod zatvora, već i za ublažavanje bolnih grčeva materice.

Kataplazme od lanenog brašna i tople vode vode mogu se koristiti kao obloge kod bronhitisa, kod bolova u jetri i tegoba usled prisustva žučnih kamenaca. Kataplazme se koriste i za sazrevanje čireva i ublažavanje otoka. Kod reumatskih bolova, olakšanje mogu doneti vrećice sa vrućim lanenim semenom položene na zglobove.

Spoljna upotreba lanenog ulja preporučuje se za ubrazanje oporavka kod opekotina (u mešavini sa krečnom vodom), a kako bi opekotine zarasle bez ožiljaka, obloge pripremljene od lanenog semena natopljenog u ružinoj vodici treba nanositi na epitelizovane delove kože. Primena lanenog ulja ubrzava oporavak ispucale kože i ubrzava epitelizaciju sluzokože kod hemoroida.

Lekovita svojstva lanenog semena potvrdila su i savremena istraživanja

Mnogobrojne studije potvrdile su dobrobiti od upotrebe lanenog semena u tretmanu opstipacije, kao prevenciju pojave hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti. Upotreba lanenog semena doprinosi sniženju nivoa holesterola i povoljno deluje na regulisanje nivoa šećera u krvi. Laboratorijska istraživanja su pokazala da fitosteroli prisutni u lanenom semenu mogu doprineti ublažavanju bolova u dojkama i talasa vrućine tokom menopauze, i delovati kao prevencija razvoju karcinoma dojke i prostate. Takođe su potvrđena i protivupalna i antoksidativna dejstva, kao i dejstvo na ublažavanje grčeva.

Novije studije potvrdile su i povoljno dejstvo ekstrakata lanenog semena i na centralni nervni sistem u slučaju hiperaktivnosti i poremećaja pažnje.

U savremenoj fioterpiji, upotreba lanenog semena se preporučuje kod zatvora, funkcionalnih smetnji kolona koje nastaju kao posledica zloupotrebe sintetskih laksativa, sindroma iritabilnog creva, divertikuloze, gastritisa, enteritisa i kolitisa; za ublažavnje bolova u plućima i kod poremećaja mokrenja. Za spoljnu upotrebu, kao i u narodnoj medicini, laneno seme se preporučuje kod upale kože, bolnih dermatoza, oporavak modrica, i lečenje čireva.

Za primenu lanenog semena postoje i ograničenja

Kod opstrukcije creva, ili tokom upotrebe lekova koji usporavaju crevni tranzit, laneno seme se ne sme koristiti. Obzirom da sluzi mogu ometati apsorpciju lekova ili suplemenata, potrebno je napraviti dva sata pauze između uzimanja lekova/suplemenata i proizvoda od lanenog semena.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od semena lana, a laneno seme ulazi u sastav Čaja za poboljšanje apetita, Čaja kod uree u krvi, Čaja kod ulceroznog kolitisa, Čaja kod lenjih creva, Čaja kod upale debelog creva sa zatvorom, Čaja kod šuljeva, Čaja za čišćenje, Čaja kod zapaljenja bubrega, Čaja za ublažavanje tegoba kod upale prostate i „PROSTA MIX“ – mešavine biljnog čaja za očuvanje zdravlja prostate.

This Post Has 2 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top