Skip to content

PASULJ (Phaseolus vulgaris L.)

Jedna od osnovnih namirnica naše nacionalne kuhinje, pasulj je biljka koja se uzgaja u skoro svim regionima sveta. Poreklom je iz Centralne Amerike, a pripada porodici Fabaceae. U Evropu ga je, sa Kube, doneo Kristifor Kolumbo već početkom XVI veka, a u Peruu su, u arheološkim nalazištima, nađeni fosilni ostaci pasulja stari više od 9000 godina.

Jednogodišnja je biljka koja se lako uzgaja na bogatim i rastresitim zemljišnim podlogama, njegovo korenje može prodirati u dubinu do 1 metra. Stabljike pasulja rastu omotane oko oslonca za koji se pridržavaju vrežama, a na dužim lisnim drškama nalaze se po 3 ovalna, jajasta žašiljena listića. Cveta tokom jula meseca, beličasto – žućkastim, ružičastim ili lljubičastim cvetovima koji sadrže po pet latica i grupisani su u grozdaste cvasti. Mahunasti plodovi pasulja sa nedozrelim semenkama se često koriste u ishrani za kuvanje kao boranija, dok se zrele sušene semenke u ishrani koriste za kuvanje pasulja.

Boranija i pasulj poseduju visoke nuritivne vrednosti, zbog obilja biološki vrednih sastojaka i visokog sadržaja proteina, esencijalnih amino-kiselina i esencijalnih masnih kiselina, neophodnih za normalno odvijanje fizioloških procesa. Nutricionisti često preporučuju da se koristi u kombinaciji sa žitaricama: na primer crveni pasulj i kukuruz; što važi i za druge biljke iz porodice Fabaceae – dobru kombinaciju predstavljaju i sočivo i pirinač.

Za lekovita i nutritivna svojstva pasulja odgovoran je sadržaj aktivnih supstanci

Osim proteina, celuloznih vlakana i esencijalnih masnih kisleina, pasulj sadrži i alantoin, saponine, lektine (fazeolin), tanine, flavonoide (kvercetin), aminokiseline (arginin, tirozin, asparagin, leucin, lizin), tanine, pektin, mineralne soli (kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, natrijuma, silicijuma, bakra, kobalta, hroma, gvožđa), vitamine (A, C, i B), hlorofil, enzime (alantoinaza, urikaza), organske kiseline (salicilna kiselina), i šećere.

Narodnoj medicini su dobro poznata lekovita svojstva pasulja

Još od XVI veka, kada se na evropskim prostorima počeo koristiti u ishrani, poznata su blaga laksativna svojstva pasulja i dobrbiti njegove upotrebe za regulisanje crevnog tranzita. Takođe su poznati blagi protivupalni efekti i pozitivno dejstvo na ublažavanje bolova u zglobovima, artritisa i reumatizma, i povoljno dejstvo na nervni sistem: ublažavanje stresa, nervoze i anksioznosti.

Primenjen spolja u vidu kašastih obloga, pasulj pomaže u lečenju apscesa, čireva na koži, ekcema, opekotina, akni, svraba, panaricijuma, a ublažava i bol od ujeda kućnih ljubimaca.

U fitoterapiji se kao lekoviti deo biljke koriste sušene mahune pasulja bez semena (Phaseoli legumen)

Kao i u narodnoj medicini, tradicionalna fitoterapija preporučuje upotrebu mahuna od pasulja u cilju regulisanja crevnog tranzita. Osim toga, usled antioksidativnih svojstava aktivnih sastojaka, preporučuje se kao sredstvo za prevenciju pojave raka debelog creva i jednjaka, i u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Mahune od pasulja su čest sastojak čajnih mešavina za reguilsanje nivoa šećera u krvi obzirom na hipoglikemijski efekat, kao i čajnih mešavina za mršavljenje jer povoljno deluju na ukupni metabolizam.

Upotreba se preporučuje za jačanje koštanog sistema (obzirom naprisustvo soli silicijuma), ublažavanje reumatskih bolova (obzirom na prisustvo jedinjenja sa antiinflamatornim svojstvima) i ublažavanje edema povezanih sa gihtom, urinarnom litijazom i određenim patologijama bubrega, obzirom na diuretična svojstva mineralnih soli. Diuretična svojstva aktivnih sastojaka doprinose i regulisanju povišenog krvnog pritiska.

Pasulj je pouzdan saveznik u regulisanju telesne težine

Bilo da se koristi kao namirnica ili u obliku čaja od mahuna, upotreba pasulja ubrzava crevnu peristaltiku i olakšava eliminaciju. Mahune pasulja pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i usporavaju asimilaciju ugljenih hidrata i lipida, uglavnom zahvaljujući visokom sadržaju celuloznih vlakana i tanina. Niska kalorijska vrednost pasulja kao namirnice i visok sadržaj proteina čine ga pogodnom za upotrebu tokom dijete, jer doprinose dugotrajnom osećaju sitosti i pomažu gubitku telesne težine.

Povoljni efekti pasulja na zdravlje potvrđeni su savremenim naučnim istraživanjima

U kliničkoj studiji u kojoj su osobe sa viškom telesne težine koristile ekstrakt mahuna uz obroke bogate kalorijama, pokazao se kao efikasan sagorevač masti: rezultat je bio zapaženo smanjenje telesne težine, masnog tkiva i BMI-ja.

Eksperimenti sprovedeni na laboratorijskim životinjama pokazali su da ekstrakt mahuna pasulja kod pacova sa izazvanim dijabetesom, značajno smanjuje nivo glukoze, triglicerida, masnih kiselina, LDL i ukupnog holesterola u krvi, dok je doprinosi povećanju nivoa HDL holesterola. Takođe je zapaženo i sniženje rizika od ateroskleroze, povišenje nivoa insulina i glutationa.

Ipak, kod upotrebe pasulja postoje i ograničenja

Pasulj treba konzumirati isključivo dobro skuvan – kuvanjem se razlaže fazeolin koji može imati toksične efekte. Upotreba se ne preporučuje kod upale creva, a poznato je da sadržaj vlakana može dovesti do pojačanog nadimanja, stoga ga tokom trudnoće i dojenja treba koristiti veoma umereno. Pojačano nadimanje može se ublažiti dodavanjem pitome nane pri kuvanju pasulja.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od mahuna pasulja bez semena, a mahune pasulja ulaze u sastav Čaja kod šećerne bolesti (broj 1), Čaja kod zapaljenja zglobova (broj 60) i Čaja protiv celulita (broj 83).

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top