Skip to content

GRČKO SEME, PISKAVICA (Trigonella foenum graecum L.)

Grčko seme – piskavica je zeljasta biljka iz porodice Fabaceae, koja najčešće raste na krečnjačkim zemljištima a poreklom je iz istočnog Mediterana. Može dostići visinu od 50 cm, a za njenu kultivaciju je potrebna relativno malo vlažnosti. Stabljike su joj često razgranate, sa obrnuto-jajstim listovima koji su pri vrhu nazubljeni, dok su pojedinačni cvetovi obično bledo žute boje. Plod piskavice su mahune dužine do 10 cm, koje sadrži 10-20 svetlo-smeđih semenki. Čitava biljka širi specifičan, aromatičan miris, najizraženiji u semenkama, a ukus joj je aromatičan i blago gorak.

Upotreba piskavice datira iz Antičkog doba

Prva upotreba piskavice bila je u ishrani stoke, naročito konja. Egipćani su je koristili za balzamovanje pokojnika, dok najstariji zapisi o njenoj upotrebi potiču iz sredine drugog milenijuma pre nove ere. Neka od lekovitih svojstava, kao što su ublažavanje tegoba povezanih sa opekotinama i njihovo lečenje, već tada su bila poznata. Grčko seme i njegovu primenu, opisali su Hipokrat i Diskorid još u V veku pre nove ere i I veku nove ere, a od Srednjeg veka, ova lekovita biljka se redovno koristi u medicini, zahvaljujući brojnim blagotvornim efektima. Uz široku primenu u fitoterapiji, grčko seme se dosta koristi kao začin, posebno u Indiji i na Bliskom istoku.

Seme piskavice bogato je aktivnim sastojcima

Seme piskavice sadrži visoku koncentraciju sluzi (čak 40-50%), steroidnih saponina – diosgenina i fenugrecina (do 3%), proteina i slobodnih amino-kiselina – lizina i triptofana (do 25%), alkaloida (gencijanina i trigonelina), flavonoida, kumarina, soli fosfora, gvožđa i vitamina C.

Grčko seme je u narodnoj medicini poznato po brojnim lekovitim svojstvima

Tradicionalno se grčko seme koristi kao sredstvo za stimulisanje apetita, kod pothranjenosti i gubitka apetita usled dugih bolesti. Upotreba se preporučuje i kod anemije, a često ga, usled visokog sadržaja proteina i amino-kiselina, koriste sportisti za povećenje mišićne mase. Povoljno deluje na metabolizam i regulisanje varenja, prisutne sluzi olakšavaju crevni tranzit i deluju umirujuće na upalne procese u digestivnom sistemu.

Obzirom na diuretična svojstva aktivnih sastojaka, grčko seme je čest sastojak čajnih mešavina za detoksikaciju organizma. Aktivni sastojci deluju zaštitno i na jetru i doprinose eliminaciji štetnih materija unetih hranom i lekovima, i štetnih produkata metabolizma koji nastaju kao posledica fizičkog napora.

Izloženost atmosferskom zagađenju, loša ishrana, redovno konzumiranje alkohola ili duvana, dovode do oksidativnog stresa i pojave slobodnih radikala čime se ubrzava starenje organizma, pri čemu može doći do organskih disfunkcija ili pojave bolesti. Upotreba grčkog semena, čiji aktivni sastojci (vitamin C, flavonoidi i saponini) deluju kao prirodni anti-oksidansi, doprinosi eliminisanju slobodnih radikala, održanju mladosti i zdravlja.

Tradicionalno ga koriste žene za uvećanje dojki, i muškarci za poboljšanje plodnosti.

Zbog svojih proiv-upalnih efekata koristi se i za spoljnu upotrebu

Primenjena u vidu kašastih obloga od samlevenog semena, piskavica uspešno ublažava bolove u zglobovima i mišićima. Takođe ublažava tegobe kod ekcema, opekotina i akni, a koristi se i u slučajevima alopecije za podsticanje rasta kose. Prah samlevenog grčkog semena koristi se u kozmetici, za pripremu maski za negu kože lica koje imaju osvežavajući i podmlađujući efekat.

Opravdanost tradicionalne primene grčkog semena potvrdila su i savremena istraživanja

Povoljno dejstvo grčkog semena na održanje ravnoteže ravnoteže nivoa šećera (smanjenje insulinske rezistencije) i holesterola u krvi potvrđeno je savremenim istraživanjima kao i pozitivni efekti na ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Takođe su dokazani i povolnji efekti kod hipertenzije i kardio-vaskularnih bolesti, kao i kod anemije. Primena čaja od grčkog semena povoljno deluje i na oporavak sluznice organa za varenje, kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, a laboratorijski ogledi ukazuju i na mogućnost primene u prevenciji karcinoma pankreasa.

Čaj od grčkog semena je dokazano i pouzdano prirodno sredstvo u borbi protiv pothranjenosti i nedostatka apetita, naročito tokom rekonvalescencije.

Primenjen kao sredstvo za ispiranje usta i grla, ubzrava zaceljenje afti i oporavak kod angine. Usled antiseptičnog i antivirusnog delovanja, primenjuje se za ublažavanje upale i iritacije kože, kod apscesa i čireva, ekcema i akni.

Pri upotrebi grčkog semena postoje i određena ograničenja

Kod osoba alergičnih na orašice (orahe, bademe, kiki-riki) može doći do razvoja alergijske reakcije, stoga se tim osobama savetuje poseban oprez. Tipičan miris grčkog semena, koji može biti prisutan u znoju i urinu, je prateća pojava pri njegovoj primeni.

Obzirom da njegovi aktivni sastojci podstiču kontrakcije materice, upotreba se ne preporučuje tokom trudnoće. Takođe, Evropska Medicinska Agencija ne preporučuje ni upotrebu tokom dojenja. Osobama koje koriste terapiju antikoagulansima se savetuje poseban oprez – za upotrebu grčkog semena potrebna je saglasnost lekara. Takođe, uz saglasnost lekara, čaj se može koristiti kao podrška u terapiji dijabetesa.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od grčkog semena, a grčko seme ulazi u sasatav Čajne mešavine za regulisanje povišenog holesterola.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top