Skip to content

ANIS (Pimpinella anisum L.)

Anis je jednogodišnja žbunasta biljka iz porodice Apiaceae, koja se uzgaja u južnoj Evropi, u oblasti Mediterana, Turskoj, na jugu Rusije i Južnoj Americi. Stabljike anisa mogu dostići visinu do 50cm, okrugle su i izbrazdane, obrasle listovima koji su u donjem delu bubrežasto okruglasti, celi, testerasto nazubljeni, a u gornjem deljeni sa linearno lancetastim segmentima. Sitni beli cvetovi su sakupljeni u štitaste cvasti, a čitava biljka odaje slatkast i aromatičan miris. Plod anisa je sitna orašica, prijatnog karakterističnog mirisa, jajstog oblika, dužine do 6 i širine do 3mm, svetle zeleno-sivkaste boje izbrazdana sa deset svetlih rebara. Plod sazreva i sakuplja se od kraja avgusta do kraja septembra.

Kao lekoviti deo biljke koriste se zrele orašice (Anisi fructus) koje se sabiraju samo po suvom vremenu. Plod anisa sadrži flavonoide (apigenin), fenolne kiseline, lignine, kumarine, masti, belančevine i šećere, a aromatičan miris potiče od visokog sadržaja etarskog ulja bogatog anetolom i trans-anetolom.

Lekovitost anisa poznata je narodnoj medicini od davnina

Anis je gajen u Egiptu još pre 4000 godina, gde je upotrebljavan kao začinska i lekovita biljka. Lekovita svojstva anisa su mnogobrojna: ublažava gastrointestinalne tegobe, grčeve i nadutost, a takođe stimuliše i lučenje sokova za varenje, stoga se u raznim oblicima koristi i pre obroka kao aperitiv – sredstvo za podsticanje apetita, ili posle obroka kao digestiv – sredstvo za poboljšanje varenja. Tradicionalno je dobro poznato njegovo dejstvo na stimulisanje lučenja mleka kod dojilja. Anis ima osobinu i da podstiče menstruaciju, pa ga često koriste žene kod neredovnog menstrualnog ciklusa. Takođe se smatra tonikom koji može da podstakne seksualnu želju.

Osim toga, anis opušta disajne puteve, podstiče iskašljavanje i smanjuje sekreciju sluzi. Stoga se njegova upotreba preporučuje i kod tuberkuloze. Kao moćan antispazmodik, ublažava grčeve, doprinosi jačanju želuca i smanjuje nadutost, i često se koristi kod bolesti jetre. Obzirom da se jednim delom njegovi aktivni sastojci izlučuju i putem mleka, doprinosi i ublaženju grčeva kod beba.

U narodnoj medicini, deci se čaj od anisa daje kod frasa (dečjih strahova i grčeva), a takođe i za uklanjanje crevnih parazita.

Usled diuretičnih i antiseptičnih svojstava, čest je sastojak čajnih mešavina namenjenih za ublažavanje upale mokraaćnih kanala.

Kod upale krajnika se koristi čaj od anisa, pomešan sa pitomom nanom i žalfijom za ispiranje grla. Anisovo ulje pomešano sa svinjskom mašću (1 deo anisovog na 10 delova svinjske masti) je „narodni lek“ za uklanjanje vaški. Takođe, pomade od anisovog ulja koriste se kao pomoć kod kašlja, bronhitisa i plućnih bolesti, i za ublažavanje reumatskih bolova.

Savremena naučna istraživanja potvrdila su lekovita svojstva anisa

Nekoliko kliničkih studija ukazalo je na bronhodilatatorno dejstvo etarskog ulja anisa, kao i povoljno dejstvo na ublažavanje kašlja, nesanice, čak i migrene. Etarsko ulje takođe doprinosi poboljšanju apetita, a poboljšava i varenje stimulisanjem crevne peristaltike. Ogledi izvedeni na laboratororijskim životinjama potvrdili su anestetično i analgetsko dejstvo etarskog ulja anisa, kao i osobinu da ublažava grčeve.

Laboratorijska istraživanja potvrdila su antiseptično deljstvo etarskog ulja anisa na patogene bakterije i gljivice. Etarsko ulje deluje i antiviralno i podstiče razvoj imuniteta.

Evropska Medicinska Agencija preporučuje upotrebu čaja od anisa, odraslim osobama i deci starijoj od 12 godina, za ublažavanje umerenih gastrointestinalnih bolova i grčeva, nadimanja, i katara gornjih disajnih puteva.

Pri primeni anisa potrebno je poštovati određena ograničenja

Usled alergenih svojstava aktivnih sastojaka etarskog ulja, osobama koje pate od alergija savetuje se oprez pri upotrebi. Osobama koje koriste antikoagulantnu terapiju se takođe savetuje poseban oprez, a obzirom na moguće estrogeno dejstvo aktivnih sastojaka, upotreba tokom trudnoće je moguća samo tokom kraćeg vremena uz saglasnost ginekologa, što važi i za žene koje boluju od hormon-zavisnih karcinoma. Ograničenja se odnose samo na medicinsku upotrebu anisa, a ne na prisustvo nekoliko semenki anisa u kolačima ili ukusu anisa u piću ili slatkišima.

Anis se široko koristi u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji

Zastupljen je u mnogim proizvodima, počev od čajeva za stimulaciju lučenja mleka za dojilje i čajevima za bolje varenje. Njegovi ekstrakti se dodaju pastilama za ublažavanje kašlja i bronhitisa, tečnostima za ispitanje usta i pastama za zube, dok etarsko ulje ulazi u sastav krema protiv prehlade i pomada protiv reumatizma. Kao začin, dodaje se poslasticama –  njegov miris je karakterističan za kolače koji se u Zapadnoj Evropi pripremaju oko Božićnih praznika, a dodaje se kao začin pri pripremi kuvanog vina, kao i gorkih likera Apenzelera i Alpenbitera, Uza, Apsinta i Pastisa.

******

U našem proizvodnom programu je Čaj od ploda anisa, a anis ulazi u sastav Čaja kod srčane astme, Čaja kod spastičnog bronhitisa i Čaja za regulisanje povišenog holesterola,  dok etarsko ulja anisa ulazi u sastav Medisan-a.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top