Skip to content

UŽIVAJTE U REKREACIJI

Rekreativno bavljenje sportom deluje blagotvorno na telo i psihu – fizička aktivnost na svežem vazduhu pomaže da se udaljimo od dnevnih briga, održimo vitalnost i formu, ojačamo izdržljivost i sačuvamo dobre reflekse. Duboko disanje i ubrzan rad srca tokom rekreacije doprinose boljem snabdevanju tkiva kiseonikom i hranljivim materijama, što osim povoljnog efekta na mišićni tonus blagotvorno deluje i na kožu. Istraživanja su pokazala da zajednička rekreacija sa kolegama sa posla doprinosi i razvoju timskog duha.

Iako su osnovni ciljevi rekreacije vitalnost i oslobađanje od stresa, niko nije zaštićen od pada ili nepredviđenih pokreta koji mogu imati bolne posledice, zato bi pre bavljenja sportom u bilo kom obliku trebalo obratiti pažnju na nekoliko detalja:

Ukoliko vaše zanimanje podrazumeva da svakodnevne obaveze uglavnom završavate za radnim stolom, u sedećem položaju, a želite da se aktivirate, potrudite se da prelaz bude postepen. Pre fizičke ativnosti uradite vežbe zagrevanja a po završetku, vežbe istezanja kako biste izbegli povrede mišića i smanjili mogućnost pojave bolova i grčeva. Etarsko ulje zimzelena koje ulazi u sastav našeg Reuma ulja deluje protivupalno pa se može koristiti pre, tokom i posle bavljenja sportom.

Tokom sportskih aktivnosti obratite pažnju na ishranu: vežbanje neposredno posle obroka se nikako ne preporučuje. Dobro je uz opremu imati proteinske pločice koje u slučaju potrebe mogu pomoći da se brzo popuni manjak energije i poveća izdržljivost. Usled pojačanog znojenja pri naporima, od izuzetne važnosti je i dovoljan unos tečnosti, pre svega vode, a mogu se koristiti i dijetetski napici kao i osvežavajući čajevi.

Za rekreativne aktivnosti na otvorenom ne zaboravite na zaštitu kože: izložene delove tela pre vežbanja zaštitite kremom koji sadrži UV filtere, a dobro je primeniti i sredstvo za zaštitu od komaraca.

Uprkos preduzimanja mera predostrožnosti, povrede se ipak mogu dogoditi.

Ukoliko zagrevanje nije obavljeno kako treba i mišići budu izloženi jakom naporu suviše brzo, može doći do bolnog istezanja. U tom slučaju neophodno je mirovanje, a upotreba Reaven gela može ubrzati oporavak. U sportskim aktivnostima neretko dolazi i do povrede zglobova: uganuće najčešće pogađa skočni zglob, usled preopterećenja dolazi do istezanja jednog ili više ligamenata. Upala tetiva je takođe česta posledica preoterećenja zglobova. U slučaju uganuća ili upale tetiva povređen zglob treba odmah izmasirati Kapima Arnike, primeniti hladne obloge, podići zglob i mirovati. U težim slučajevima povređen zglob je potrebno imobilisati a oporavak će biti ubrzan upotrebom Gavez gela.

Grčevi i nevoljne kontrakcije mišića koje se javljaju tokom mirovanja su najčešće znak umora i mogu se dogoditi i osobama koje su u odličnoj fizičkoj kondiciji, zato je važno dobro poznavati svoje granice. Čajevi od vrbove kore, suručice ili trobojne ljubičice mogu biti od pomoći kod blage upale mišića, a čaj od matičnjaka deluje osvežavajuće i dorinosi opuštanju posle rekreacije.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top