Skip to content

TROBOJNA LJUBIČICA (Viola tricolor L.)

Prepoznatljiva po nežnim laticama koje sadrže mnoštvo nijansi ljubičaste, plave, žute ili bele boje, trobojna ljubičica, koja se u narodu često naziva „dan i noć“, je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Violaceae. Njene razgranate člankovite stabljike mogu dostići visinu do 30cm. Iz članaka stabljike izrastaju lancetasti i grubo nazubljeni listovi postavljeni na drškama, a cvetne drške polaze iz pazuha listova. Krunični listići su objajasti, donji su obično u nijansama žute boje, sa purpurnim linijama dok su gornji plavo-ljubičasti ili beličasti. Za razliku od mirisne ljubičice (Viola odorata L.), cvetovi trobojne ljubičice su bez mirisa. Raste u Evropi i Aziji, na kiselim i neutralnim zemljištima, na livadama i pašnjacima, i po obodima šuma.

Herba trobojne ljubičice sadrži mnoštvo aktivnih supstanci

U fitotarapiji se koristi nadzemni deo biljke u cvetu (Violae tricoloris herba) koji se sakuplja tokom cvetanja, u periodu od maja do oktobra. Sušena herba trobojne ljubičice obiluje derivatima salicilne kiseline (metil salicilat), fenolnim i karboksilnim kiselinama, kumarinima, flavonoidima, antocijanima, taninima i karotenoidima (violaksantin). Sadrži i saponine, proteine, peptide, sluzi i vitamine C i E.

U narodnoj medicini koristi se za ublažavanje mnogih tegoba…

Kod temenjače novorođenčadi i kod svih vrsta kožnih osipa, ekcema, krasta, bubuljica ili svraba, trobojna ljubičica je prvi izbor iz „domaće apoteke“ – koristi se i u obliku čajnog napitka i kao kompresa sa lokalnim delovanjem. Smatra se i pouzdanim sredstvom za snižavanje povišene telesne temperature i ublažavanje reumatskih tegoba. U prah smrvljen sušen nadzemni deo trobojne ljubičice upotrebljavan je za posipanje rana u cilju bržeg zarastanja, a pomešan sa medom, korišćen je kao melem za ubrzanje zarastanja starih rana i uklanjanje krasta.

Osim toga, narodna medicina trobojnu ljubičicu preporučuje kod katara disajnih puteva, kod zaušaka, upale grla (kao tečnost za ispiranje), i prehlade sa povišenom temperaturom.

Prolećne kure čišćenja krvi sadržale su je kao obaveznu komponentu, obzirom na diuretučna svojstva i podsticanje znojenja. U narodnoj medicini preporučuje se još kod žutice, gihta i upale zglobova , problema sa cirkulacijom, noćnog mokrenja dece, peska u mokraći, slabosti bubrega, stanja iscrpljenosti i živčane slabosti, i u slučaju dečjeg frasa.

… a njena lekovita svojstva priznaje i savremena fitoterapija

Obzirom na sadržaj derivata salicilne kiseline, preparati na bazi ekstrakata trobojne ljubičice pokazuju visoku efikasnost u tretmanu kožnih problema. Osim toga, aktivni sastojci pokazuju i antimikrobna i antiviralna svojstva, tako da se najčešće koristi kod seboroičnog deramatitisa, ekcema, impetiga, akni i ojeda, obzirom da omogućuje uklanjanje određenih toksina (koji doprinose pojavi kožnih erupcija) prirodnim putem.

Anti-inflamatorno dejstvo aktivnih sastojaka čini opravdanom i upotrebu kod upale sluzokože disajnih organa, akutnog bronhitisa, kašlja i astme.

Laksativno i depurativno dejstvo čaja od trobojne ljubičice podstiče eliminaciju putem bubrega i creva, a povoljno deluje i na lučenje žuči.

Savremenim istraživanjima sprovedenim na laboratorijskim životinjama potvrđena su antioksidantna i antiinflamatorna svojstva flavonoida i salicilata, a potvrđeno je i antimikrobno dejstvo na bakterije i gljivice, izazivače ginekoloških i digestivnih infekcija. Makrociklični peptidi (cikloviolacin) izolovani iz trobojne ljubičice, poseduju hemolitična svojstva i pokazuju sposobnost razaranja membrane kanceroznih ćelija mijeloma i limfoma, što ih čini potencijalnom osnovom za dalja istraživanja.

Pri upotrebi trobojne ljubičice postoje i određena ograničenja

Evropska Medicinska Agencija u monografiji posvećenoj trobojnoj ljubičici, usled nedostatka pouzdanih podataka o bezbednosti, navodi ograničenja za upotrebu kod osoba mlađih od 18 godina, trudnica i dojilja. Takođe, tople kupke se ne preporučuju kod infektivnih bolesti sa povišenom temperaturom, kod srčane insuficijencije i hipertenzije. Oprez se savetuje i pri paralelnoj upotrebi antikoagulanasa.

***

U našem proizvodnom programu je Čaj od nadzemnog dela trobojne ljubičice, a herba trobojne ljubičice ulazi u sastav Čaja za čišćenje organizma, Čaja kod upale vena i tromboflebitisa i Čaja kod kamena u žučnoj kesi.

*****

Cvet trobojne ljubičice je simbol ljubavi i sećanja

Prema drevnoj rimskoj priči, Kupidon je jednom od svojih moćnih strela slučajno pogodio trobojnu ljubičicu, dajući joj moć da navede osobu da se zaljubi. „Dan i noć“ se smatra i „Venerinim cvetom“, i koristi se u mnogim ljubavnim ritualima: za buketić postavljen pod jastuk pre počinka, veruje se da će privući novu ljubav. Ukoliko se trobojne ljubičice zasade u obliku srca, i opstanu, veruje se da će i ljubav biti trajna.

Često se poklanja kao izraz ljubavi jer tri originalne boje njenog cveta, ljubičasta, bela i žuta, simbolizuju ljubav, naklonost, slobodu mišljenja i sreću, ljubavne misli i sećanja – sve ono što povezuje srca razdvojenih ljubavnika.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top