Skip to content
Akcija

Čaj od ploda borovnice

5.0 (1 review)

Original price was: 1,185.00 RSD.Current price is: 1,007.00 RSD. (sa PDV)

Plod je blagi adstirgens i blagi antidijarojik. Koristi se kod akutnih, dečijih proliva, za ispiranje kod upala usta i grla. Može se koristiti za jačanje imuniteta i kao jak oksidans.

Šifra proizvoda: 603111 Kategorije: , Oznake: , ,

Opis

ČAJ OD PLODA BOROVNICE – Moć bilja

Latinski naziv i familija: Vaccinium myrtillus L. (Ericaceae)
Opis: Žbun sa golim uglastim granama. Listovi su okruglasto jajasti ili okruglasto eliptični, sitno nazubljeni po obodu i na vrhi zašiljeni. Cvetovi su u pazuhu listova, pojedinačni, oboreni nadole, crvenkasti do zelenkasti. Plod je loptasta boboca, plavocrne boje. Raste u planinama srednje i južne Evrope, Skandinavije i Sibira. Raste u četinarskim i četinarsko-lišćarskim šumama.
Kao lekoviti deo biljke koristi se: Osušen list (Myrtili folium) i plod (Myrtili fructus).
Hemijski sastav: List borovnice sadrži kateholske tanine, leukoantocijane, flavonoide, iridoide, alkaloide, arbutin i hidrohinon, soli magana i hroma.
Upotreba: Plod je blagi adstirgens i blagi antidijarojik.Može se koristiti u terapiji nespecifičnih,akutnih,dečijih proliva.Može se koristitit za ispiranje kod upala usta i grla. Prijatan je i osvežavajuči čaj,koji e može piti tokom cele godine za jačanje imuniteta i kao jak oksidans.
U narodnoj medicini se koristi: kod proliva i blažih slučajeva enteritisa.
Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu do dve kafene kašićice usitnjenog ploda preliti sa 250ml hladne vode i ostaviti da odstoji najmanje sat do dva (može i preko noći) Zagrejati do ključanja,sud poklopiti,ostaviti da stoji 3-5 min,procediti i piti.

Pakovanje: 100g

 

 

1 recenzija za Čaj od ploda borovnice

  1. Dr Markos

    Izuzetna vrsta čaja.
    Koristim ovaj čaj godinama.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top