skip to Main Content

Čaj od lista plućnjaka

185 RSD

5.0 (1 review)
Šifra proizvoda: 601201 Kategorije: ,

Opis

PLUĆNJAK
    
Latinski naziv i familija :    Pulmonaria officinalis L. (Boraginaceae)
Opis :    Stabljika je pokrivena brojnim čekinjastim žlezdastim dlakama. Prizemni listovi su u rozeti, krupni i jajasti, sa belim pegama na licu liske. Cvetovi su na drškama, od crvene do ružičastoplave boje, ređe beli. Raste u centralnoj i istočnoj Evropi i zapadnom Sibiru, u svetlim listopadnim i četinarskim šumama na svim vrstama podloge.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Pulmonariae herba)
Hemijski sastav :    Herba plućnjaka sadrži sluzi, mineralne materije, silicijumovu kiselinu, tanine, flavonoide, alantoin, tragove alkaloida
Upotreba :    Kao sredstvo za razređivanje bronhijalnog sekreta i olakšavanje iskašljavanja, za olakšavanje mokrenja, za skupljanje tkiva, kod blažih proliva
Takođe se koristi :    U narodnoj medicini za smirenje kašlja ili olakšavanje iskašljavanja, zbog sadržaja silicijumove kiseline u terapiji plućnih bolesti i tuberkuloze.
Mladi izdanci se koriste za pripremu vitaminskih salata i supa  
Način pripreme i upotrebe čaja :     Jednu kafenu kašičicu plućnjaka preliti šoljom (200ml) hladne vode, zagrejati do ključanja, zatim skloniti sa vatre i ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 3-4 puta dnevno po jednu šolju čaja zaslađenog medom.

Pakovanje : 100g

1 recenzija za Čaj od lista plućnjaka

  1. Slavko Kudra

    Najbolje cajevi

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top