Skip to content

Čaj od lista belog sleza

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

330.00 RSD (sa PDV)

Povoljno utiče na ublažavanje kašlja. Koristi se i za oblaganje nadražene kože i sluzokože disajnih organa i organa za varenje.

Šifra proizvoda: 601010 Kategorije: , Oznake: , , , ,

Opis

BELI SLEZ

Latinski naziv i familija :    Althaea officinalis L. (Malvaceae)
Opis :    Koren je debeo, razgranat, gusto prekriven mekim, belim dlakama. Stabljika je uspravna, a listovi trouglasti, plitko urezani, gusto pokriveni sjajnim dlakma. Cvetovi su pojedinačni ili u kratkim grozdovima. Listići spoljne čašice su dlakavi i šiljati, čašični listići su jajasti, a krunični listići su trouglasti, svetloružičasti ili beli. Raste u umerenom pojasu Evroazije, po vlažnim livadama, pored reka, na obodima poplavnih šuma.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen koren (Althaeae radix) ili list (Althaeae folium)
Hemijski sastav :    Koren belog sleza sadrži sluzi, asparagin, kalcijum oksalat, pektine, skrob, tanin, fenolne kiseline
Upotreba :    Aktivni sastojci belog sleza povoljno utiču na smirenje kašlja. Koristi se i za oblaganje nadražene kože i sluzokože disajnih organa i organa za varenje, i kao sastojak čajnih mešavina kod upala mokraćnih puteva 
Neželjeni efekti i interakcije sa lekovima :    Neželjeni efekti nisu poznati. U slučaju istovremene upotrebe sintetskih lekova, sluzi iz belog sleza mogu umanjiti njihovu resorpciju.
Način pripreme i upotrebe čaja :    Jednu supenu kašiku iseckanog korena preliti sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti kroz tanak sloj pamuka. Više puta dnevno piti pripremljeni napitak po želji zaslađen medom.
Deci davati po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

Beli slez ( Althaeae folium / Althaeae radix ) ulazi u sastav čajnih mešavina broj : 4, 11, 17, 32, 53

Pakovanje : 50g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top