skip to Main Content
PROBLEM O KOME SE NERADO GOVORI – HEMOROIDI

PROBLEM O KOME SE NERADO GOVORI – HEMOROIDI

Otečene, proširene vene oko analnog otvora i u završnom delu rektuma, hemoroidi, često su uzrok svraba i bolova pri pražnjenju, a podložne su i upali. Stid je najčešći razlog što se o ovom zdravstvenom problemu nerado govori, ipak, određenim higijensko-dijetetskim merama tegobe se mogu značajno ublažiti.

Faktori rizika koji utiču na pogoršanje tegoba su povećana telesna težina, naprezanje pri učestalom dizanju teških predmeta, hronični zatvor ili proliv, dugotrajno sedenje ili stajanje, pritisak ploda na hemoroidalne vene tokom poslednjeg trimestra trudnoće kao i naprezanje pri porođaju, upotreba jakih začina u ishrani (ljuto, slano, kiselo), infekcije u predelu čmara, kao i starenje, oboljenja jetre i genetski faktori.

Otečeni hemoroidi u fazi upale mogu biti uzrok pojave krvi u stolici ili na toalet papiru, fekalne inkontinencije kao i bolova pri pražnjenju creva. U zavisnosti od ozbiljnosti simptoma razlikuju se sledeći stadijumi hemoroidalnog sindroma:

Stadijum 1: hemoroidi nisu spolja vidljivi, ali se mogu otkriti anuskopijom. U ovom stadijumu, nisu bolni mada su povremena krvarenja pri pražnjenju creva moguća.

Stadijum 2: prošireni hemoroidi prolapsiraju pri naporu, ali spontano se vraćaju u analni kanal posle pražnjenja. Neprijatni simptomi svraba, pečenja ili laganog krvarenja mogu se pojaviti.

Stadijum 3: pri pražnjenju dolazi do prolapsa, i hemoroidi se rukom moraju vratiti u analni kanal. Pacijenti osećeju bol, hemoroidi krvare, luči se sluz koja ostavlja mrlje na rublju.

Stadijum 4: trajni prolaps hemoroida izvan analnog kanala. Pacijent ne može rukom da vrati hemoroide u kanal, prisutan je bol, hemoroidi luče sluz, krvare i ostavljaju mrlje na rublju. Osećaj pritiska u anusu je praćen i povremenom inkontinencijom.

Upala hemoroida obično ne traje duže od nedelju dana, mada u nekim slučajevima može dovesti do komplikacija: stvaranja apscesa (uz prisustvo gnoja i krvi), analnih ragada ili fistula, dok produženo krvarenje hemoroida može dovesti do pojave anemije.

Veliki broj problema vezanih za hemoroide u stadijumu 1 i 2 može se uspešno ublažiti u kućnim uslovima, primenom proizvoda od lekovitog bilja.

Pre svega potrebno je veoma povesti računa o higijeni kod hemoroida. Preporučuje se pranje analne regije vodom, bez upotrebe jakih sapuna ili kupki, svaki put posle pražnjenja creva. Ispiranje jakim čajem od kamilice ili žalfije, zahvaljujući protivupalnom i antiseptičnom dejstvu doprineće ublaženju tegoba.

    

Upotreba FITOREKTAL masti zahvljujući ekstraktima divljeg kestena i hajdučke trave povoljno deluje na tonus hemoroidalnih vena.

Uljani gel kantariona i supozitorije od nevenovog ulja ubrzavaju epitelizaciju oštećene sluzokože.

Upotrebom Čajne mešavine kod šuljeva obezbeđuje se odgovarajuća konzistencija stolice i uspostavlja redovno pražnjenje creva bez naprezanja.

Takođe, potrebno je obratiti pažnju na ishranu: uz redovan unos svežeg voća i povrća, potrebno je obezbediti i dovoljan unos biljnih vlakana (namirnica od celog zrna žitarica) i dovoljno tečnosti. Održavanje normalne telesne težine i redovna fizička aktivnost povoljno deluju na ublažavanje tegoba kod hemoroida.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top