skip to Main Content
SNEŽNE RADOSTI

SNEŽNE RADOSTI

Dobro pripremljene ski-staze i sankališta uz svetlucavi sneg i blistavo planinsko sunce obećavaju nezaboravna zimovanja i uživanje u zimskim sportovima.

Pre nego što stupite na ski-staze, sankališta ili na staze za šetnju, potrebne su pripreme kako bi se izbegle povrede i nezgode vezane za preopterećenje, nedostatak snage, koordinacije ili refleksa.

Pre svega, uradite nekoliko vežbi za zagrevanje! Bilo da ste se namerili na novu stazu, ili na sankanje sa decom, neohodno je dobro se zagrejati. Zglobovi, mišići i tetive biće elastičniji čime se smanjuje rizik od uganuća i povreda. Vežbe za zagrevanje poboljšavaju cirkulaciju, poboljšava se koncentracija i koordinacija što je neophodno kako bi se izbegle nezgode na stazama.

Zatim, dobro se opremite – kaciga je nezaobilazan deo ski-opreme! Odgovarajuća kaciga smanjuje rizik od povrede u slučaju pada ili sudara sa drugim skijašima. Kako bi se izbegle povrede usled eventualnog lomljenja stakla, dobro je naočare za korekciju dioptrije zameniti kontaktnim sočivima.

Predvidite pauze i pijte dovoljno tečnosti! Snežni sportovi angažuju čitavu muskulaturu, energetski su zahtevni, stoga je preporučljivo praviti redovne pauze, uz lakše užine i dovoljan unos tečnosti.

Prilagodite svoje ponašanje: kako bi spust bio uživanje, imajte u vidu moguće opasnosti i prilagodite se uslovima staze. Ako ipak dođe do upale mišića, pomoći će opuštanje uz toplu Reuma kupku, posle čega se možete izmasirati Reuma uljem, kako biste sutradan bili spremni za nove izazove. Takođe, kod bolova u mišićima ili zglobovima, olakšanje donosi Gavez gel – za brži oporavak izmasirajte bolna mesta 2-3 puta dnevno.

Budite prisutni i telom i duhom: bolje je da odustanete od slušanja muzike pri bavljenu zimskim sportovima. Sa slušalicama u ušima, rizikujete da ne čujete zvuke okoline i da kasno regujete u slučaju opasnosti.

     

Budite bezbedni i na stazama za šetnju: zimi, kada su staze pokrivene snegom ili poledicom, opasnost od pada je povećana. Dobro profilisani đonovi obuće omogućavaju dodatnu sigurnost, kao i dobro pričvršćeni kramponi.

Tokom zime, neophodna je dobra zaštita od sunčevih zraka tokom boravka na planini jer UV zraci, kojima su izloženi i skijaši i šetači, a najviše deca, imaju veću snagu zbog visine i odsjaja snega. Pojačano izlaganje sunčevim zracima povećava rizik od prevremenog strenja kože, može dovesti do alergijske reakcije, hiperpigmentacije, a posle dugotrajnog izlaganja, čak i do karcinoma kože. Zimski sportovi nisu bez opasnosti od sunčanih opekotina, zato ne štedite na zaštiti od sunca, što veći faktor zaštite, to bolje. Kao zaštitu od sunčevog zračenja, preporučujemo svakodnevno nanošenje našeg Dnevnog krema, bar 30 minuta pre izlaska na sneg, kako bi se dobro upio u kožu. Takođe, za zaštitu od vetra i hladnoće, preporučujemo da dodatno, pre izlaska na sneg, nanesete i Noćni krem koji je bogatiji lipidima i dodatno hrani kožu. U slučaju da ipak dođe do crvenila kože, Uljani gel od kantariona nanet tokom noći, ubrzaće oporavak.

Želimo vam dobru zabavu i uživanje u zimskim sportovima!

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top