Skip to content

Policistični jajnici, sindrom policističnih jajnika i insulinska rezistencija – sve češći problem kod žena

Hormoni svakodnevno utiču na zdravlje našeg tela i uma. Hormoni odgovorni za žensko reproduktivno zdravlje utiču na menstruaciju i ovulaciju, plodnost, ali i na naše raspoloženje, san, nivo energije u toku dana.

Šta su to policistični jajnici, a šta sindrom policističnih jajnika?

Do hormonskog disbalansa može doći u bilo kom životnom dobu. Na sreću, odgovarajućom ishranom i zdravim životnim stilom može se uticati na veliki broj hormonskih poremećaja. Jedan od najčešćih hormonskih poremećaja koji pogađa žene u reproduktivnom dobu je sindrom policističnih jajnika.

Potrebno je napraviti razliku između policističnih jajnika – PCO i sindroma policističnih jajnika – PCOS, iako ih mnogi mešaju.

Pod PCO se podrazumeva da su na ultrazvuku uočavaju uvećani jajnici, sa većim broja folikula. Folikuli su najčešće raspoređeni na periferiji jajnika.

PCO su varijanta normalnih jajnika, dok je PCOS metaboličko stanje i povezan je sa hormonskom neravnotežom. U sindromu policističnih jajnika policistični jajnici se veoma često javljaju, ali mogu i da izostanu.

Da bismo postavili dijagnozu PCOS potrebno je da budu ispunjena dva od tri kriterijuma:

  1. Izostanak ovulacije – folikuli ne rastu i ne sazrevaju, nema oslobađanja jajne ćelije
  2. Povećani su androgeni
  3. Policistični jajnici

 

Simptomi i uzroci PCOS-a

Neki od simptoma koji karakterišu sindrom policističnih jajnika (ne moraju svi da budu prisutni) su: cistični jajnici, izostanak ovulacije, pojačana maljavost, akne, opadanje kose, neplodnost, ali i anksioznost i depresija.

Jedan od najčešćih uzroka koji dovode do PCOS je visok nivo insulina, što dovodi do visokog nivoa polnih hormona, odnosno do dominacije estrogena. Visok insulin je i simptom PCOS, ali i pokretač ovog sindroma.

Kako je povezana insulinska rezistencija sa sindromom policističnih jajnika?

Ogroman broj žena koje imaju PCOS imaju i insulinsku rezistenciju. Insulinska rezistencija se može javiti i kod muškaraca samo što kod njih nema reproduktivnih tegoba.

Do insulinske rezistencije dolazi kada organizam ne deluje efikasno na insulin, odnosno ne apsorbuje dovoljno glukoze koju pretvara u energiju. Nivo glukoze u krvi rastu što pokreće oslobađanje još više insulina. Sve više insulina je potrebno da bi se apsorbovala iz krvi određena količina glukoze, odnosno dolazi do neosetljivosti na insulin – insulinske rezistencije. Dalje, dolazi do razvoja dijabetesa tipa 2, ali i oboljenja kardiovaskularnog sistema i upalnih procesa u organizmu. Visok nivo insulina dovodi do povećanja testosterona čiji visoki nivoi blokiraju ovulaciju.

Visok nivo insulina utiče na hormone i remeti njihov balans koji je važan za rast folikula, sazrevanje jajne ćelije i endometrijuma.

Kod osoba sa insulinskom rezistencijom može doći do trudničkog dijabetesa i posledično komplikacija u trudnoći.

Lečenje

Kod PCOS-a je iz ishrane potrebno isključiti proste šećere, veštačke zaslađivače, prerađenu hranu, često i mlečne proizvode i gluten jer mogu da izazovu upalne procese u organizmu.

Pored konzumiranja namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, potrebno je u lečenju sindroma policističnih jajnika uvesti fizičku aktivnost, dovoljno sna i kontrolisati stresne situacije. Takođe, alkohol može da izazove variranje šećera u krvi i pogorša hormonsku neravnotežu. Sa druge strane, važan je unos dovoljne količine tečnosti. Prevelike količine kofeina takođe mogu da pogoršaju hormonsku neravnotežu.

Neophodno je održavati šećer u krvi na normalnom nivou – uz pomoć lekova, a u poslednje vreme sve više se u lečenju insulinske rezistencije koriste inozitoli (kombinacije mio-inozitola ili d-hiro-inozitola).

Takođe, fitoterapija može da bude veoma moćno oružje u lečenju hormonske neravnoteže.

Kod policističnih jajnika može da pomogne Calendulae compositum – mešavina biljnog čaja za imunitet – čaj broj 98. Aktivni sastojci lekovitog bilja koje ulazi u sastav Calendulae compositum mešavine biljnog čaja za imunitet između ostalog pokazuju pokazuju antiseptično, antibakterijsko, antiviralno, imunostimulišuće i protivupalno dejstvo, te se preporučuje kod pada imuniteta i svih vrsta cista.

Naime, upale koje se ponavljaju duže vremena mogu da dovedu do neuravnoteženog rada jajnika i insulinske rezistencije, te ih je potrebno sprečiti.

Kapi od ploda konopljike (Agni casti fructus tincture) takođe nalaze primenu u lečenju sindroma policističnih jajnika. Konopljika smanjuje proizvodnju prolaktina, čije suvišno lučenje dovodi do izostanka menstruacije. Konopljika takođe povećava progesteron u drugoj fazi ciklusa i tako smanjuje neravnotežu u korist estrogena koja je obično prisutna u sindromu policističnih jajnika.

Za insulinsku rezistenciju preporučujemo GLUKO MIX – mešavinu biljnog čaja za normalni metabolizam glukoze (Čaj broj 1) koji pomaže kako kod prvih simptoma povišenog nivoa šećera u krvi, kada se savetuju samo higijensko-dijetetske mere, tako i u slučaju kada se dijabetes tretira oralnim antidijabeticima ili insulinom.

Prepoznajte problem i spostavite hormonsku ravnotežu u svom organizmu!

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top