Skip to content

Čaj od lista maline – tradicionalna upotreba i lekovitost

Malina (Rubus idaeus L. Rosaceae) je žbunasta biljka. Lekoviti delovi biljke su plod i listovi. I dok su svima poznati ukusni plodovi maline, s druge strane čaj od lista maline je jako popularan među trudnicama. Ipak, potreban je oprez pri njegovom korišćenju u trudnoći.

Čaj nije sličan po svom ukusu plodu maline, već podseća na crni čaj, samo je blažeg ukusa. Listovi se obično beru pre nego što biljka počine da cveta kada se smatra da imaju najviše aktivnih jedinjenja.

Biljka za žene

Period trudnoće je stresno vreme za većinu žena. Naročito trudnice stalno traže efikasna rešenja kako bi olakšale porođaj. Upravo je ovo područje gde je veoma popularna upotreba čaja od lista maline. Veruje se, iako ima veoma malo naučnih saznanja koja bi to i potvrdila, da čaj ima pozitivno dejstvo na porođaj, tako što skraćuje samo vreme porođaja, odnosno pomaže u pripremi materice, tako što povećava dotok krvi u matericu i priprema je za kontrakcije tokom porođaja.

Iako je istorija konzumiranja ovog čaja za podršku zdravlju materice tokom trudnoće i posle porođaja ogromna važno je  konsultovati se sa lekarom pre njegove upotrebe kako biste bili sigurni da je odgovarajući za vas. Njegova upotreba se ne preporučuje pre 32. nedelje trudnoće, a naročito je potrebno izbegavati ga u ranoj trudnoći zbog potencijalnog stimulativnog dejstva na matericu.

Takođe čaj izbegavajte ukoliko nosite blizance ili imate zakazan carski rez, ukoliko imate visok krvni pritisak, ukoliko ste imali prevremeni porođaj ili krvarenje nakon prvog trimestra trudnoće.

Iako je čaj veoma bogat antioksidantima pre upotrebe se konsultujte sa ginekologom i počnite sa jednom šoljom čaja dnevno, pa povećajte na tri šolje.

 

Bogatstvo antioksidanasa u listu maline

I dok bezbednost i efikasnost čaja od lista maline u trudnoći nisu definitivno potvrđena naučnim istraživanjima, čaj od lista maline je bogat taninima, flavonoidima i organskim kiselinama (elaginska kiselina), vitaminom C… te nalazi svoju primenu kod manjih grčeva uzrokovanih menstruacijom, blage dijareje i blagog zapaljenja usne duplje, kao blagi tonik za podršku opštem zdravlju.

Visok nivo antioksidanasa pomaže u borbi sa upalama koje su povezane sa menstrualnim grčevima. Aktivni sastojci iz lista maline deluju na stezanje tkiva i ublažavanje proliva. Koristi se I za ispiranje kod blagih infekcija usne duplje.

Tanini su odgovorni za ukus čaja i adstrigentno i antiinflamatorno dejstvo čaja. Flavonoidi deluju antioksidativno i pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanoh slobodnim radikalima, te se smatra da smanjuju rizik od kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti. Elaginska kiselina je antioksidans, čiji se antikancerogeni potencijal ispituje.

Tradicionalno se ovaj čaj upotrebljava i za zaustavljanje dečjih proliva, za lečenje menstrualnih grčeva i drugih simptoma PMS-a.

Način pripreme i upotrebe čaja: Jednu kafenu kašičicu lista maline preliti šoljom od 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja.

 

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top