Skip to content

OSTANITE U RAVNOTEŽI!

 

Ostanite u ravnoteži!

Anksioznost i nesanica su uobičajene reakcije organizma na stres. Stres je postao deo naše svakodnevice. Predstavlja fizičku i psihičku reakciju organizma na potencijalno štetne faktore. Akutni stres brzo prolazi i ne ostavlja posledice, ali ako takvo stanje postane hronično može izazvati različite poremećaje i oboljenja. Posebno zabrinjava porast broja osoba koje se bore sa anksioznošću i nesanicom. Za ublažavanje svakodnevnog stresa i održavanje mentalne ravnoteže, često se upotrebljavaju biljni preparati, za koje se odavno zna da mogu pomoći kod psihičke uznemirenosti, anksioznosti i nesanice.

 

Bez nervoze uz Odoval S®

Odoval S® sadrži suve ekstrakte korena valerijane i lista matičnjaka čiji aktivni sastojci ublažavaju uznemirenost i razdražljivost, olakšavaju nastupanje sna i uspostavljaju prirodni ritam spavanja. Odoval S® ispoljava blagotvorno dejstvo kod različitih tegoba nastalih usled hroničnog stresa (psihička napetost i uznemirenost u toku dana, razdražljivost, osećaj zabrinutosti). Može se koristiti i kao pomoć za opuštanje kod nesanice i čestog buđenja tokom noći koji su posledica psihičke napetosti i uznemirenosti, jer olakšava uspavljivanje i omogućava kvalitetan san.

Način upotrebe:
Kod psihičke napetosti i uznemirenosti:
3 puta dnevno po 1 kapsula.
Kod nesanice:
1 kapsula uveče pola sata do sat pre spavanja.
Po potrebi može se uzeti još jedna kapsula ranije tokom večeri.
Ne uzimati više od 4 kapsule dnevno!

Valerijana (odoljen, macina trava)
Jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka. Koristili su je još stari Grci i Rimljani kao diuretik, sredstvo za ublažavanje bolova i spazmolitik. Danas se koristi kao sredstvo za umirenje, kod nervoze i smetnji izazvanih nervozom, kod nesanice, psihičke uznemirenosti i napetosti.
Zbog dokazane terapijske efikasnosti koren valerijane uvršten je u gotovo sve farmakopeje, a biljni preparati koji ga sadrže su jedni od najviše korišćenih širom sveta.
Kliničkim studijama je takođe potvrđeno da ekstrakt valerijane značajno skraćuje vreme uspavljivanja i poboljšava trajanje i kvalitet sna, uspostavljajući pritom prirodan ritam spavanja.
Preparati na bazi valerijane se ne preporučuju kod preosetljivosti na neku od komponenata, tokom trudnoće i dojenja, kao ni deci mlađoj od 12 godina. Zbog blage pospanosti koja je prisutna 1-2 sata posle uzimanja preparata, ne preporučuje se upravljanje motornim vozilima i rad s mašinama u tom periodu.

Matičnjak
Smiruje i poboljšava san. Takođe pospešuje probavu i ublažava nadutost i grčeve u stomaku. Prema nekim istraživanjima matičnjak deluje i antivirusno – smatra se da smanjuje razmnožavanje herpes simplex virusa.

 

Zašto nam je kvalitetan san toliko neophodan?
• San je ključan za obnovu tela i oporavak, jača imunološki sistem, obnavlja mišiće i tkiva;
• Utiče na mentalnu jasnoću, kognitivne funkcije i sposobnost učenja. Nedostatak sna može dovesti do problema sa koncentracijom, pažnjom, pamćenjem i donošenjem odluka;
• Kvalitetan san utiče pozitivno na naše raspoloženje. Nedostatak sna je povezan sa povećanim rizikom od anksioznosti, depresije i drugih mentalnih poremećaja. Dovoljno sna održava emocionalnu ravnotežu i sposobnost suočavanja sa stresom;
• Tokom sna se luče određeni hormoni, a jedan od njih je i melatonin koji je ključan za regulaciju sna i budnosti;
• Kada ne spavamo dovoljno nivo hormona stresa – adrenalina i kortizola može biti povećan, što dovodi do hroničnog stresa, anksioznosti i depresije;
• Nedostatak sna može poremetiti ravnotežu hormona i dovesti do metaboličkih poremećaja, povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. San ima ključnu ulogu u održavanju mentalne ravnoteže.

 

Priprema tela i uma za san:
• Uspostavite redovnu rutinu spavanja i idite na spavanje u isto vreme;
• Stvorite prijatno okruženje za san – udoban krevet, čista posteljina, zamračena prostorija (melatonin se luči u mraku);
• Izbegavajte prekomerno korišćenje ekrana (telefona, televizora) najmanje sat vremena pred spavanje, izbegavajte da „surfujete“ ne samo po internetu, već i problemima koji su vas mučili u toku dana – odlazak na spavanje nije vreme za to.

Odoval S® je rešenje ako ste:
✔ napeti
✔ razdražljivi
✔ uznemireni
✔ zabrinuti
✔ loše spavate

This Post Has One Comment

  1. Valerijana mi je bas pomogla sa nesanicom. U krajnjoj liniji, nije mi bilo bitno da li je placebo ili stvarno radi, bitno mi je bilo da odmorim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top