Skip to content

MAJKINA DUŠICA (Thymus serpyllum L.)

Bliska rođaka timijana, majkina dušica je žbunasta biljka koja često raste u sunčanim i sušnim područjima, na krečnjačkim ili peskovitim podlogama. Stabljike su joj puzeće, sa izduženim stalonima, na vrhu nose lisne rozete, a žbun može dostići visinu do 30cm. Njeni zeleni listovi su uski, rebrasti, ovalnog oblika, po ivicama ravni. Počev od maja, pa sve do septembra, razvijaju se sitni, ljubičasti ili ružičasti cvetovi prijatnog mirisa. Kao samonikla raste na prostorima od Centralne Evrope do Sibira, a gaji se i kao ukrasna i začinska biljka, často na obodima povrtnjaka, jer se veruje da njen miris udaljava žečeve. Pripada porodici Lamiaceae.

Lekovita svojstva majkine dušice poznata su od davnina

Kao začinska biljka koristi se zbod svog prijatnog, intenzivnog mirisa za pripremu marinada koje doprinose boljem ukusu jela od mesa, i raznih umaka. Kao lekovita biljka, upotrebljavana je još u doba Rimskog carstva: vojnici su je koristili kao tonik za povećenje snage pre bitaka. Tokom Srednjeg veka, smatrana je protivotrovom kod ugriza otrovnih životinja, korišćena je i za otklanjanje psihičkog i fizičkog umora, za tretman kožnih bolesti i kao sredstvo za „čišćenje krvi“ od toksina.

Aktivni sastojci majkine dušice pokazuju snažno antiseptično dejstvo…

U fitoterapiji se koristi herba majkine dušice sakupljena tokom cvetanja (Serpylli herba) kada sadrži najveći procenat etarskog ulja. Među aktivnim supstancama izdvajaju se timol, karvakrol, borneol, linalol, geraniol; monoterpeni (alfa-pinen, limonen, mircen), seskviterpeni (beta-kariofilen, alfa-humulen), rozmarinska kiselina, flavonoidi (kvercetin, luteolin, agipenin, eriocitrin), tanini, smole, gorka jedinjenja i fenil karbonske kiseline.

… stoga se njena upotreba preporučuje kod bakterijskih i gljivičnih infekcija

Majkina dušica pre svega važi kao pouzdano sredstvo koje donosi olakšanje kod bolesti disajnih organa, kod respiratornih infekcija praćenih kašljem, upale pluća, bronhitisa, kod prehlade i gripa, rinitisa i upale sinusa, kod upale grla i angine. Povoljno deluje i na ublažavanje astme. Njena upotreba se preporučuje i kod upale srednjeg uha (otitisa) obzirom da doprinosi razređenju sluzi i olakšava eliminaciju sekreta.

Sadržaj timola i karvakrola odgovoran je za antiseptične efekte, stoga je majkina dušica redovan sastojak čajnih mešavina za ublažavanje bakterijskih i gljivičnih infekcija uro-genitalnog sistema.

Aktivni sastojci majkine dušice doprinose i sniženju povišene telesne temperature koja često prati infektivne bolesti.

… i kod tegoba sa varenjem

Čaj od majkine dušice se u narodnoj medicini koristi kao pouzdano sredstvo za ublažavanje crevnih grčeva, podrigivanja, nadutosti i otežanog varenja. Poznato je i da blagotvorno deluje na jetru, na stimulisanje lučenja sokova za varenje i da doprinosi regulisanju stolice kod povremenih zatvora. Preporučuje se i kod gljivičnih infekcija digestivnog trakta, a koristi se i kao sredstvo protiv crevnih parazita, posebno u dečjem uzrastu kada upotreba drugih proizvoda nije preporučljiva.

Majkina dušica deluje kao tonik na čitav organizam

Njeni aktivni sastojci doprinose oporavku i obnovi životne energije, kod fizičke astenije ili mentalnog zamora (neurastenije, nedostatka motivacije i apatije), a povoljno deluju i na cirkulaciju. U kombinaciji sa listom koprive doprinosi poboljšanju krvne slike kod anemije.

Primenjuje se i za spoljnu upotrebu

Inhalacije čajem od majkine dušice donose olakšanje kod zapušenog nosa, rinitisa i sinuzitisa, a doprinose i ublažavanju iritacije disajnih puteva i razređenju bronhijalnog sekreta.

Uljani ekstrakti majkine dušice ublažavaju tegobe kod reumatizma, bolova u zglobovima i mišićima, išijasa, lumbaga, kod osteoartritisa, kao i kod  povreda ili uganuća, posebno zahvaljujući svojim analgetskim svojstvima.

Ekstrakti majkine dušice takođe deluju umirujuće kod iritacije kože i dermatoza. Kod gljivičnih infekcija kože doprinose dezinfekciji, lečenju i zarastanju lezija, a ubrzavaju i zarastanje rana. Čaj od majkine dušice može se koristiti za ispiranje vlasišta posle pranja kose kako bi se uravnotežilo lučenje sebuma i usporilo zamašćenje kose.

Veoma je poštovana u narodnoj medicini

U narodnoj medicini, majkina dušica se primenjuje kao sredstvo za prevenciju i ublažavanje epileptičnih napada. Za tu namenu, preporučuje se da oboleli pije dve šolje čaja dnevno tokom tri nedelje, a ovaj ciklus upotrebe se može ponoviti više puta godišnje.

Veruje se da jak čaj od majkine dušice pomaže i u borbi protiv alkoholizma – osobi u stanju pijanstva treba na svakih petnaest minuta davati po jednu supenu kašiku čaja, što će za posledicu imati pojavu proliva, mučnine i povraćanja i osećaj odvratnosti prema akloholu. Tretman treba ponavljati kod svakog ponovnog pijanstva…

U narodnoj medicini, majkina dušica se smatra „ženskim“ čajem: ublažava menstrualne tegobe, doprinosi hormonalnoj ravnoteži, a čaj zaslađen medom koristi se za olakšanje porođaja.

Prema do sada dostupnim podacima, ukoliko se koristi u preporučenim dozama, za upotrebu čaja od majkine dušica nema kontarindikacija, a nisu zabeleženi ni neželjeni efekti

Naravno, mogućnost pojave nespecifične individulane reakcije ili alergije se ne može isključiti, kao i za bilo koju drugu namirnicu ili proizvod. Međutim, pri upotrebi etarskog ulja majkine dušice, savetuje se poseban oprez, obzirom da je dermokaustično, stoga je neophodno da se pre primene razblaži u masnom ulju. Upotreba etarskog ulja se ne preporučuje tokom trudnoće i dojenja, kao ni deci mlađoj od 6 godina.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od nazemnog dela majkine dušice, a herba majkine dušice ulazi u sastav Čaja kod atrerioskleroze (broj 34), Čaja kod emfizema pluća (broj 28), Čaja kod srčane astme (broj26), Čaja za ublažavanje kandidijaze (broj 92), Čaja za ublažavanje tegoba kod upale jajnika (broj 77), Čaja kod spastičnog bronhitisa (broj 8), Čaja za regulisanje menstruacije (broj 31), Čaja PULMO MIX (broj 11), Čaja kod upale grla i krajnika (broj 5), Čaja UROMIX P (broj 85) i Čaja kod bronhijalne astme (broj 4).

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top