Skip to content

ZLATNICA (Solidago virgaurea L.)

Zlatnica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Asteraceae, koja može dostići visinu i do 1 m. Prepoznatljiva je po nazubljenim listovima i razgranatim stabljikama, koje izrastaju iz podzemnog stabla – rizoma, i na vrhu donose prelepe zlatnožute cvetove sakupljene u cilindrične ili kupaste cvasti. Plodovi zlatnice obrasli su svilenkastim čupercima, koji im olakšavaju let kada sazru. Poreklom iz Evrope i Azije, široko je rasprostranjena na severnoj hemisferi, od severne Afrike do nordijskih zamalja, kao i u Severnoj Americi, gde obilno cveta pred kraj leta. Raste na suvom tlu, u šipražju, na čistinama i ritovima, na dinama, planinskim stenama do 2500m nadmorske visine, između livada i oboda šuma.

Upotrebe zlatnice u magijske i terapeutske svrhe datira iz Srednjeg veka

Latinski naziv „Solidago“ sadrži pojmove „solidum“ i „agere“, u značenju „konsolidovati“, „učiniti čvrstim“ i „učiniti zdravim, izlečiti“, dok „virga aurea“ ima značenje „zlatna šipka“. Nekada se koristila prvenstveno za zarastanje rana, o čemu svedoči narodni naziv za zlatnicu na nemačkom jeziku – „Heidnisch Vundkraut“ u značenju „paganska trava za rane“, dok drugi narodni naziv – „Unsegenkraut“ u značenju „biljka prokletstva“, sugeriše da se koristila i protiv vradžbina. U pisanim dokumentima, pominje se u delima Hijeronimusa Boka, iz 1565. godine gde se navodi da je kod starih Germana bila najvažnije sredstvo za lečenje rana. Diuretička svojstva zlatnice, prvi je opisao Matioli, konststujući da je to biljka „snažno izlučuje mokraću i razbija kamen“.

U Evropi, u srednjevekovnoj narodnoj medicini, pripisivana su joj različita lekovita svojstva koja su opravdavala upotrebu u lečenju plućnih oboljenja i prehlade. U to vreme se smatrana je tonikom za grudi, biljkom koja podstiče oporavak i blagotvorno deluje na zarastanje rana. U Severnoj Americi, indijanska plemena su je koristila za ublažavanje bolova u grlu, zubobolje, groznice, bolova u grudima ili bolova usled ujeda insekata.

Za lekovitost zlatnice odgovorno je prisustvo brojnih organskih jedinjenja

U fitoterapiji se koristi se nadzemni deo biljke u cvetu – Solidaginis herba, koji sadrži flavonoide (kemferol, kvercetin, rutin, astragalin), fenilkarbonske kiseline, fenolne glikozide (virgaureozid i leiokarpozid), saponine (virgaureasaponin), polisaharide, diterpene, tanine, inulin, soli silicijuma i etarsko ulje.

Flavonoidi, koji su zastupljeni u koncentraciji od 1-2%, odgovorni su za antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo, dok su saponozidi odgovorni za antimikotičko i ekspektorantno dejstvo.

U savremenoj fitoterapiji, zlatnica ima široku primenu

Tradicionalno korišćena u različitim kulturama za lečenje velikog broja zdravstvenih tegoba, kao što su bolesti pluća, prehlada ili mučnina, zlatnica se danas, zbog svojih adstringentnih, antioksidativnih i diuretičnhih svojstava, najčešće primenjuje u lečenju bolesti bubrega i urinarnog sistema, kod oligurije, albuminurije, nefritisa, kamena u bubregu, cistitisa ili uretritisa, bakterijskih infekcija mokraćnih kanala, a takođe i kod kamena u žuči.

Često se koristi u lečenju gljivičnih infekcija izazvanih Candidom albicans, i kao sredstvo za zarastanje rana, ublažavanje čireva i kožnih infekcija.

Doprinosi ublažavanju dijareje i gastroenteritisa koji se javljaju u dečjem uzrastu prilikom nicanja zuba, a koristi se i u čajnim mešavinama za ublažavanje bolesti disajnih organa: prehlade, upale grla, prisustva hroničnog nazalnog sekreta i alergijskog rinitisa.

Obzirom na sadržaj flavonoida, poput vitamina P, koji veoma povoljno deluju na vensku cirkulaciju, ekstrakti zlatnice se koriste za izradu preparata namenjenih ublažavanju tegoba kod proširenih vena.

Lekovita svojstva zlatnice potvrđena su savremenim istraživanjima

Nekoliko kliničkih studija je potvrdilo efikasnost primene zlatnice kod upala i infekcija mokraćnih kanala, pri čemu je velika prednost to što ovu lekovitu biljku organizam veoma dobro podnosi. Laboratorijskim ogledima je takođe potvrđeno antifungalno dejstvo na Candidu albicans i antibakterijsko dejstvo na Staphylococcus aureus i Echerichia coli.

Osim toga, u ogledima izvedenim na laboratorijskim životinjama, ekstrakti zlatnice pokazuju i antioksidativna, antitumorska i antiinflamatorna dejstva, povoljno deluju na ublažavanje grčeva i bolova a takođe podstiču i imunitet.

Za upotrebu zlatnice ne postoje posebna ograničenja, međutim:

U slučaju hroničnih zdravstvenih tegoba, pre upotrebe je neophodno potražiti savet lekara, što se naročito odnosi na osobe sa plućnim edemom, hroničnim oboljenjem bubrega ili osobe koje boluju od srčanih bolesti.

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od herbe zlatnice, a zlatnica ulazi u sastav Čaja kod upale mokraćne bešike (broj 18).

*****

Od zlatnice se može pripremiti i sirup na sledeći način:

100 g svežih cvetova i 1 litar vode zagrejati do ključanja i kuvati tokom 10 minuta. Ostaviti da odstoji dvanaest sati pa profiltrirati, i u tečnost dodati 1,5 kg šećera. Tečnost ponovo zagrejati do ključanja, dok se šećer potpuno ne rastvori. Sirup, do upotrebe, čuvati u dobro zatvorenoj boci od tamnog stakla, na hladnom mestu.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top