Skip to content

ŠARPLANINSKI ČAJ (Sideritis scardica Griseb.)

Ova višegodišnja biljka karakteristična je po uspravnim, do 40cm visokim, razgranatim stabljikama, ovalnim listovima obraslim sivkastim, svilenkastim maljama, i cvastima u obliku klasova sastavljenim od zlatno-žutih cvetova nezaboravnog, veoma aromatičnog i prijatnog mirisa. Raste kao endem centralnog dela Balkanskog poluostrva, gde je poznata kao „šarplaninski čaj“ ili „grčki planinski čaj“. Može se naći na suvim livadama i krečnjačkom terenu, na osunčanom zemljištu osiromašenom erozijom, na kamenitim podlogama, na planinama veće nadmorske visine, jer je veoma otporna na niske temperature i može podneti hladnoću i do -22°C. Pripada porodici Lamiaceae.

Latinski naziv biljke potiče od starogrčkog naziva „sideritis“ koji označava „gvožđe“. Od Antičkog doba, primenjivan je za lečenje rana izazvanih gvozdenim oružjem u borbi, a ratnici su ga pili pre bitke da povećaju hrabrost i snagu.

Nadzemni deo šarplaninskog čaja je bogat flavonoidima, kao i triterpenskim kiselinama, diterpenima, kurkuminom, kariofilinom, fenilpropanima, iridoidima, kumarinima, saponinima, aromatičnim smolama i etarskim uljem, posebno u vreme cvetanja tokom maja i juna. Sadrži i značajne količine gvožđa (do 20mg na 100g sušene biljne droge) kao što sugeriše etimologija njegovog imena.

Tradicionalna upotreba šarplaninskog čaja

Lekovita svojstva šarplaninskog čaja dobro su poznata tradicionalnoj narodnoj medicini gde se koristi za jačanje srca, bolje varenje i jačanje imuniteta. Aktivni sastojci ove lekovite biljke pokazuju antiinflamatorna, antivirusna, antifungalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva, osim toga deluju i kao snažni antioksidansi, doprinoseći očuvanju zdravlja brojnih generacija korisnika. Sadržaj gvožđa čini ovaj čaj proverenim sredstvom u borbi protiv anemije.

Najčešće se koristi za lečenje respiratornih infekcija, prehlade i upale grla, kod probavnih smetnji, čira u želucu, kao i za ublažavanje bolova i snižavanje povišene temperature. Povoljno deluje na ublažavanje anksioznosti, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, a nekoliko studija je pokazalo i povoljno dejstvo na poboljšanje pamćenja kod osoba koje pate od demencije.

Ljubitelji ovog ukusnog čaja koriste ga i kao prevenciju razvoja malignih bolesti, pomoć kod anksioznosti, prevenciju osteoporoze, ublažavanje alergija, kao pouzdano sredstvo u borbi protiv gripa i za ublažavanje sinuzitisa.

Lekovita svojstva šarplaninskg čaja su predmet i brojnih savremena istraživanja

Opravdanost tradicionalne primene šarplaninskog čaja potvrdila su i savremena naučna istraživanja, sa akcentom na antioksidativna svojstva aktivnih sastojaka prisutnih u listovima i cvetovima: visok nivo flavonoida koji povoljno deluju na sniženje povišenog krvnog pritiska doprinosi prevenciji razvoja kardiovaskularnih bolesti, a takođe usporava i starenje ćelija.

Sadržaj gvožđa doprinosi prevenciji anemije, a aktivni sastojci deluju i na jačanje imunog sistema, zaustavljanje prehlade, kašlja i ublažavanje respiratornih problema.

Brojni aktivni sastojci povoljno deluju na regulisanje varenja i ublažavanje stomačnih tegoba, deluju diuretično i adstringentno, i doprinose zaustavljanju dijareje.

Primenjen spolja, šarplaninski čaj ubrazava zarastanje rana.

Nekoliko studija je ukazalo na mogućnost da bi antiinflamatorni aktivni sastojci šarplaninskog čaja mogli usporiti razvoj simptoma Alchajmerove bolesti.

Takođe, laboratorijski ogledi su ukazali na gastroprotektivna i citotoksična svojstva ekstrakata šarplaninskog čaja

*****

U našem proizvodnom programu je Čaj od herbe šarplaninskog čaja, a gusti ekstrakt šarplaninskog čaja ulazi u satav Melofera – proizvoda za poboljšanje krvne slike.

*****

Širom istočne i centralne Evrope, ovaj aromatičan čaj je veoma popularan napitak za uživanje, obzirom na nizak sadržaj tanina, odsustvo kofeina, i prijatnan ukus u kome preovlađuju citrusne note.

Priprema se jednostavno: kafenu/supenu kašiku šarplaninskog čaja preliti ključalom vodom, ostaviti da odstoji desetak minuta pa procediti. Čaj poslužiti zaslađen medom uz dodatak limuna.

Šarplaninaski čaj se takođe može poslužiti i uz dodatak meda i cimeta.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top