Skip to content

OČUVAJTE ZDRAVLJE USANA, DESNI I ZUBA UZ PROIZVODE OD LEKOVITOG BILJA

Iako je dobro poznato da bolesni zubi i obolele desni mogu imati veoma negativne posledice na zdravlje čitavog organizma, neretko se dešava da se tegobama koje se javljaju u usnoj duplji poklanja nedovoljno pažnje. Većina populacije se stomatologu obraća tek u situacijama kada stanje postane alarmantno, kada bol postane neizdrživ, a upalni proces je već toliko odmakao da je došlo do pojave otoka.

Redovna higijena zuba i usne duplje je svakako neophodna, međutim nije uvek dovoljna za očuvanje zdravlja, a proizvodi od lekovitog bilja mogu pomoći u tretmanu lakših tegoba.

Pre svega : redovna higijena

Redovno pranje zuba je osnova očuvanja zdravlja zuba i desni pri čemu je od najvećeg značaja izbor odgovarajuće četkice, koja treba da ima zaobljenu glavu i meke i zaobljene dlačice. Četkicu treba redovno zamenjivati posle dva meseca upotrebe, a posle svake upotrebe je treba dobro isprati i držati u uspravnom položaju sa glavom okrenutom nagore, kako bi se dobro osušila. Takođe, ne treba je čuvati u futroli, kako bi se sprečila mogućnost razvoja mikroba. Posle večernjeg pranja zuba (ukoliko niste u prilici da to činite i češće) treba očistiti i interdentalne prostore upotrebnom zubnog konca ili interdentalnih četkica, kako bi se sprečilo truljenje zaostalih komadića hrane, razvoj bakterija i pojava gingivitisa.

Proizvodi od lekovitog bilja mogu ublažiti tegobe kod upale desni – gingivitisa

Otečene i crvene desni, loš zadah i krvarenje između zuba su simptomi karakteristični za upalu desni – gingivitis. Upala desni je najčešće povezana sa  nedovoljnom higijenom usta i zuba.  Obzirom na osnovne procese koji se obavljaju u ustima, žvakanje, lučenje pljuvačke i početak varenja, delovi hrane koji se nađu u prostorima između zuba predstavljaju odličnu podlogu za razvoj bakterija. Bakterije prisutne u manjem broju ne dovode do većih problema, međutim, ukoliko nastave da se razmnožavaju u interdentalnim prostorima, u mekim naslagama, dolazi do nastanka dentalnog plaka. Njegovo prisustvo izaziva upalu ivice desni koja je u kontaktu sa zubima. Početni gingivitis je obično bezbolan, i često ga nismo ni svesni dok se pri četkanju zuba ili pri žvakanju pojednih namirnica ne pojavi krvarenje. Stoga je neophodno redovno uklanjanje plaka, savesnim četkanjem i upotrebom zubnog konca, a pri prvoj pojavi krvarenja desni treba masirati Kapima za jačanje desni sastavljenim od ekstrakata lekovitog bilja sa antiseptičnim dejstvom i bilja koje sadrži taninske materije. Upotreba kapi doprinosi zaustavljanju krvarenja, uklanjanju bakterija, smirivanju otoka i upale i zaštiti desni. Ukoliko se saniranju gingivitisa ne pokloni pažnja, proces može uznapredovati i dovesti do pojave parodontititsa.

Parodontitis veoma negativno utiče na zdravlje čitavog organizma

Parodontitis je hronična inflamatorna bolest potpornih tkiva zuba i zahvata desni, zubni cement, periodoncijum i vilične kosti, a nastaje kao posledica nelečene dugotrajne upale desni. Parodontitis prouzrokujue stres čitavog organizma i ostavlja posledice na više nivoa: povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i infarkta miokarda. Kod dijabetičara, parodontitis dodatno komplikuje regulisanje nivoa glukoze u krvi, dok, ukoliko se pojavi tokom trudnoće, bolest može dovesti i do prevremenog porođaja i male težine deteta na rođenju. Stoga je od izuzetne važnosti zdravlju zuba i desni posvetiti neophodnu pažnju, što podrazumeva redovne kontrole kod stomatologa, redovno uklanjanje zubnog kamenca, kako bi se sprečila mogućnost množenja patogenih bakterija i kako bi svaki patološki proces bio tretiran na vreme.

Afte – problem koji se može ublažiti proizvodima od lekovitog bilja

Afte se javljaju u vidu sitnih ulceracija na sluzokoži usne duplje, najčešće na unutrašnjoj strani obraza i usana, a mogu se razviti i na desnima i jeziku. Pojavljuju se u obliku crvene tačkice i ubrzo se transformišu u beličastu, veoma bolnu leziju, koja može dostići i veličinu zrna sočiva. Utešno je što prolaze same od sebe posle nekog vremena, međutim, dok traju, nose sa sobom veoma bolne i neprijatne simptome. Tamponiranje lezije Kapima propolisa doprineće ublaženju problema usled formiranja zaštitinog filma sačinjenog od smola prisutnih u propolisu. Za postupak je najbolje upotrebiti štapić sa vatom natopljen u Kapi propoplisa i naneti tečnost direkto na aftu uz snažno uvlačenje vazduha radi bržeg sušenja zaštitnog filma. Postupak se može ponoviti više puta dnevno, sve do ublaženja tegoba i povlečenja afti. Kapi za ispiranje grla primenjene kao tečnost za ispiranje usta, kao i tamponiranje Kapima za jačanje desni, takođe može doprineti ublaženju tegoba i ubrzati zarastanje lezija.

Zube treba zaštititi od erozije

Erozija zuba se od karijesa razlikuje po tome što nije uzrokovana prisustvom I delovanjem bakterija, već negativnim dejstvom kiselina na zubnu gleđ. Zubna gleđ, koja je izgrađena od kalcijuma, fofora i fluora, je izuzetno čvrsta i otporna, sa osnovnom ulogom da zaštiti unutrašnjost zuba od oštećenja. Međutim, obzirom na svoj sastav, osetljiva je na dugotrajnu izloženost kiseloj sredini, koja postepeno dovodi do gubitka minerala, tako da gleđ vremenom gubi svoju čvrstinu i otpornost, naročito tokom procesa žvakanja ili čišćenja zuba tvrdim četkicama. Pretežno kisela sredina u usnoj duplji (niži pH od 5.5) može prouzrokovati nepovratna oštećenja zuba, a na sniženje pH u usnoj duplji utiču namirnice sa visokim sadržajem šećera, kafa, zeleni i crni čaj, voće i voćni sokovi usled prisustva voćnih kiselina. Stoga se posle ovih namirnica i napitaka preporučuje pranje zuba, ili bar ispiranje usta vodom, ukoliko nema mogućnosti da se zubi operu četkicom.

Karijes je bolest zuba koja nastaje usled dejstva patogenih bakterija

Očuvana zubna gleđ je najbolja zaštita od razvoja karijesa – bolesti koja počinje na površini zubne gleđi a daljim napredovanjem zahvata dublje strukture zuba (dentin) i ukoliko se ne leči, može uznapredovati sve do oštećenja korena zuba. Dodatak fluora pastama za pranje zuba deluje preventivno, jer fluor učestvuje u izgradnji zubne gleđi, inhibira rast bakterija i pojavu plaka. Kako bi ispoljo pun efekat, usta se moraju dobro isprati posle pranja zuba pastom. Kod osoba čiji su zubi naročito podložni razvoju karijesa, primena visoko koncenrovanog gela jednom nedeljno, ili zaštita fluorom koju sprovodi stomatolog, takođe može biti od pomoći.

Upotrebom lekovitog bilja se može neutralisati i neprijatan zadah

Neprijatan zadah može nepovoljno uticati na kvalitet života, obzirom da je praćen stidom i osobe imaju tendenciju da se izoluju iz društva. Kao i u svim prethodno nabrojanim slučajevima, higijena i zdravlje zuba su neizostavni činioci prevazilaženja ovog problema. Ispiranje usta i grla Čajnom mešavinom kod upale grla i krajnika, Kapima za ispiranje grla, ili čajevima od žalfije ili pitome nane takođe će doprineti osveženju daha i neutralisanju neprijatnih mirisa.

Osmeh je najlepši dar….

Negovane usne uz zdrave zube, daju najlepši osmeh kojima ćete obradovati one koji su vam dragi, zato i nezi usana treba redovno posvetiti pažnju: pri svakom pranju zuba, usne možete blago izmasirati četkicom, što će poboljšati cirkulaciju i omogućiti bolju ishranu sluzokože. Na oporavak ispucalih usana odlično deluju masti, ulja i prirodni voskovi koje sadrži Krem za pete (nemojte da vas zbuni naziv proizvoda…), a u slučaju pojave herpesa, premazivanje lezije Propoherb HS gelom značajno će ubrzati oporavak i povlačenje vezkula i krusta.

This Post Has One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top