skip to Main Content
PRIMENA LEKOVITOG BILJA U DEČJEM UZRASTU

PRIMENA LEKOVITOG BILJA U DEČJEM UZRASTU

Tokom hiljada godina proizvodi od lekovitog bilja, kao jedina lekovita sredstva, upotrebljavani su i za lečenje dece. Poslednjih godina, popularnost fitoterapijskih sredstava raste obzirom na sve veći broj roditelja koji okleva da za dečje zdravstvene tegobe koristi sintetske lekove. Kod dečjih prehlada, bolova u stomaku, ojeda ili drugih uobičajenih dečjih zdravstvenih tegoba, roditelji se često okreću „prirodnim“ sredstvima lečenja. Fitopreparate karakteriše uglavnom blag efekat i mali rizik pri upotrebi. Širok terapeutski spektar čini ih pogodnim za upotrebu kod dece, čiji organizam ima veliku sposobnost obnove i oporavka. Blagotvorni efekti lekovitog bilja predstavljaju sinergiju različitih jedinjenja, a neželjeni efekti su retki. Ipak, alergijske reakcije se mogu pojaviti i kod kratkotrajne upotrebe, naročito su alergena etarska ulja. Tolerancija na proizvode od lekovitog bilja slična je toleranciji na hranu: prirodno nije uvek sinonim za bezbedno.

Pre primene lekovitog bilja potrebno je dobro proceniti stanje bolesti: u ozbiljnim stanjima kao i u slučaju nedoumice, neophodno je obratiti se lekaru.

U pedijatriji lekovito bilje se pre svega preporučuje kod prehlada, bolesti disajnih puteva, blažih virusnih infekcija, problema sa varenjem, kod kožnih problema, blažih povreda, kod psihosomatskih tegoba i preventivno, za jačanje imuniteta.

Biljni preparati postoje u različitim oblicima, za tretman kod dece često se koriste kataplazme i obloge, masti, kremovi, sirupi, kapi, čajevi i kupke.

Uprkos dugogodišnjem iskustvu u primeni, ima veoma malo kliničkih studija koje svedoče o efikasnosti i bezbednosti primene proizvoda od lekovitog bilja kod dece. U pedijatriji, fitopreparati su često u upotrebi van zvaničnih indikacija. Za veliki broj proizvođača, veliko je opterećenje finansiranje kliničkih studija za fitopreparate namenjene lečenju dece. Stoga je od izuzetnog značaja prikupljanje pouzdanih podataka o iskustvima njihove primene u praksi, jer se često dešava da navedeni mogući neželjeni efekti, upozorenja i ograničenja starosne dobi izazivaju nedoumicu kod roditelja i lekara.

Ukoliko nema dovoljno informacija o bezbednosti upotrebe određenog preparata od lekovitog bilja kod dece savetuje se oprez a dozu je neophodno prilagoditi decjem uzrastu. Obzirom da izazivaju manje neželjenih efekata nego sintetski lekovi, deca ih uglavnom dobro podnose, a trajanje tretmana je obično kraće nego kod odraslih.

Pri primeni lekovitog bilja u dečjem uzrastu važno je imati u vidu sledeće:

Lekoviti biljni preparati sadrže brojne supstance kod kojih je često odnos doze i efekta nepoznat, stoga je teško dati uputstvo za upotrebu kod dece na osnovu doza za odrasle. Takođe, dečji organizam se razlikuje od odraslog ne samo po veličini već i su i u pojedinim fiziološkim procesima. Kod odojčeta mlađeg od šest meseci, određeni mehanizmi detoksikacije putem bubrega i jetre kao ni imuno-sistem nisu još sasvim formirani. Kod dece mlađe od 1 godine starosti etanol se veoma sporo eliminiše jer enzim alkoholna dehidrogenaza počinje da se luči tek od osmog meseca života, tako da su fitopreparati koji sadrže alkohol apsolutno kontraindikovani kod dece mlađe od 8 meseci života.

U slučaju da ne postoji detaljno uputstvo sa dozama za primenu kod dece, a telesna težina deteta odgovara njegovom uzrastu, preporučuju se sledeće doze:

 

uzrast od 1 do 2 godine: ¼ doze za odrasle

uzrast od 3 do 7 godina: 1/3 doze za odrasle

uzrast od 8 do 12 godina: ½ doze za odrasle

uzrast od 13 do 16 godina: ¾ doze za odrasle

od 17-te godine primenjuju se doze za odrasle

 

Kod dece mlađe od 12 godina primena pojedinog lekovitog bilja (na primer lista medvetke kao i lekovitog bilja koje sadrži antrahinonske heterozide: aloja, list i plod sene) se nikako ne preporučuje.

Šta sa alkoholnim ekstraktima?

Pojedini proizvodi od lekovitog bilja sadrže alkohol u koncentraciji koja se može kretati i do 65% v/v. Kod izrade pojedinih fitopreparata upotreba alkohola je neophodna radi efikasne ekstrakcije aktivnih supstanci nerastvorljivih u vodi, osim toga, etanol inaktivacijom biljnih enzima smanjuje degradaciju aktivnih jedinjenja a svojim baktericidnim delovanjem preventivno deluje protiv mikrobiološke kontaminacije tečnih ekstrakata. Ostali alkoholi koji se koriste za ekstrakciju kao što su propilenglikol, polietilenglikol, sorbitol ili glicerol ne mogu u potpunosti zameniti etanol.

Da ponovimo: fitopreparati koji sadrže alkohol apsolutno su kontraindikovani kod dece mlađe od 8 meseci života.

Kod fitopreparata namenjenih za upotrebu kod dece starije od jedne godine, sadržaj etanola mora biti usaglašen sa dozvoljenim dozama koje propisuje Farmakopeja, i upotreba takvih proizvoda uz poštovanje preporučene doze ne predstavlja rizik po zdravlje deteta.

Ograničenja za primenu lekovitog bilja u dečjem uzrastu

Upotreba proizvoda od lekovitog bilja se ne preporučuje u urgentnim stanjima (napad astme, meningitis, akutni abdomen) ni kod teških bolesti (maligne bolesti, osim kao pomoćno sredstvo) kao ni kod bolesti gde je neophodna supstitucija (dijabetes, hipotiroidizam).

Ozbiljna stanja, netipične tegobe i odsustvo poboljšanja posle tretmana od 3-5 dana, zahtevaju konsultaciju lekara.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top