skip to Main Content
KAD GRLO BOLI…

KAD GRLO BOLI…

Upala grla, neprijatnost koja nas često sustiže tokom zimskih meseci, je jedan od pratećih simptoma prehlade karakterisan osećajem pečenja, grebanja i nadražaja tokom gutanja kao i promuklošću i osećajem opšte slabosti. Kod odraslih, prehlada praćena upalom grla može se javiti 2-3 puta godišnje, dok kod dece i mladih to može biti i više puta. Najčešće traje do nedelju dana i može se uspešno lečiti prirodnim sredstvima. Spoljni faktori koji potenciraju ovaj problem su pušenje, boravak u prostorijama sa suvim vazduhom, hemijska isparenja i određeni alergeni. Osim iritirane sluzokože grla, može doći i do otoka glasnica, glas postaje grub ili slab, a može doći i do privremene afonije.

Upaljena sluzokoža postaje crvena i otečena, pritisak na nerve u toj regiji je pojačan što dovodi do bola. Ovu odbrambenu reakciju organizma doživljavamo kao veoma neprijatnu, međutim, ona je neophodna kako bi se organizam zaštitio od virusa i bakterija.

Kada je bol u grlu prateći simptom prehlade pouzdani «domaći lekovi» su čajevi – treba ih piti redovno 3-4 šolje dnevno dok bol u grlu i prehlada traju. Čajevi koji mogu pomoći su:

          

List žalfije, usled sadržaja aktivnih supstanci sa antiviralnim i antibakterijskim svojstvima, deluje kao moćan antiseptik, Cvet kamilice deluje antiseptično i smiruje iritaciju sluzokože, Herba majčine dušice je moćan antiseptik, List nane, usled sadržaja mentola, deluje blago anestezirajuće čime se ublažava osećaj bola,

     

Koren ili list belog sleza, usled sadržaja sluzi, oblažu nadraženu sluzokožu grla, ublažavaju iritaciju i olakšavaju iskašljavenje, Cvet zove takođe sadrži sluzi koje ublažavaju iritaciju, a podstiče i preznojavanje, List bokvice, osim što sadrži sluzi, pomaže i u slučaju alergije, dok List crnog čaja, usled sadržaja tanina, deluje adstringentno i ublažava upalu sluzokože

 

Uz čaj, preporučujemo redovnu upotrebu meda sa anisom MEDISAN-a koji osim što oblaže sluzokožu grla i deluje antiseptično, čini da svaki čaj ima jedinstvenu prijatnu aromu.

Osim čajeva, primena Kapi za ispiranje grla, Tinkture žalfije i Propoherb-G spreja nekoliko puta na dan, značajno će olakšati tegobe i ubrzati oporavak.

 

Tradicionalni, kineski «domaći lek» za bolno grlo je slan čaj – pola kafene kašičice soli treba rastvoriti u šolji toplog zelenog čaja i koristiti za ispiranje grla.

Ipak, imajte u vidu i da: bolno grlo može biti prateći simptom gripa – virusne infekcije koja se prenosi kapljično. U tom slučaju praćeno je jako povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem suvoće u grlu i jakom kašljem. Iako uzrokovan virusima, grip može dovesti do povoljnih uslova za razvoj patogenih bakterija već prisutnih u organizmu što može izazvati ozbiljne komplikacije, stoga je neophodno zatražiti lekarsku pomoć. Osim toga, otok sluzokože i bolovi pri gutanju mogu biti znak upale krajnika, šarlaha ili oboljenja štitaste žlezde.

Lekara treba obavezno konsultovati u slučaju: jakih bolova, bolova pri gutanju i otežanog disanja, kao i kada uprkos upotrebe čajeva i «domaćih lekova» do poboljšanja ne dođe ni posle nedelju dana od pojave simptoma.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top