Malina (Rubus idaeus L. Rosaceae) je žbunasta biljka. Lekoviti delovi biljke su plod i listovi.…
MASLAČAK (Taraxacum officinale Web.)
Svakog proleća travnjaci su prošarani žutim cvetovima maslačka koje uskoro zamenjuju vazdušaste lopte sačinjene od kružno raspoređenih sićušnih semenki na tananim nosačima, spremnih da budu oduvane i raznesene vetrom.
Ova svima poznata, korovska biljka, široko rasprostranjena po svim kontinentima, poreklom je iz zapadne Evrope. Zbog svojih lekovitih svojstava uvrštena je u mnoge farmakopeje, a bila je u upotrebi u tradicionalnoj arapskoj medicini i narodnoj medicini starosedelaca Amerike. Maslačak, kao lekovitu biljku, prvi je opisao Hieronimus Bok. To je zeljasta biljka, vretenastog korena sa prizemnim nazubljenim listovima raspoređenim u obliku rozete i cevastom stabljikom na čijem se vrhu nalazi žuta cvetna glavica. Čitava biljka sadrži mlečni sok, emulziju belančevina i smole. Ovakvom obliku listova, maslačak duguje i ime: na francuskom naziv mu je “dents de lion” – lavlji zubi.
Osim belančevina i smole, gorkih sastojaka (germakranolida), polifenola (flavonoida, kumarina), fitosterola, saponina, karotenoida, polisaharida (inulina), holina, maslačak sadrži i mineralne soli kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa, silicijuma i magnezijuma kao i vitamine A, B, C, D i K.
Sveži listovi ubrani pre cvetanja koriste se kao osvažavajuća prolećna salata, a od svežih cvetova, uz dodatak limuna i šećera, pravi se sirup. Veoma delotvoran je i sok isceđen iz sveže biljke koji se može koristiti tokom perioda vegetacije, dok se u zimskim mesecima preporučuje čaj od korena i nadzemnog dela biljke.
Maslačak se tradicionalno koristi kao diuretuk, stimuliše izlučivanje tečnosti i olakšava rastvaranje taloga u vidu mokraćnog peska čime preventivno deluje protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Poboljšanim izlučivanjem tečnosti poboljšava se i stanje obolelih od reumatizma i gihta. Gorka jedinjenja su odgovorna za podsticanje lučenja žuči i olakšanje pražnjenja žučne bešike što povoljno deluje na varenje masti i proteina i sniženje nivoa holesterola i uree u krvi. Takođe, maslačak povoljno deluje kod problema sa apetitom, poboljšava varenje, ublažava nadimanje i olakšava eliminisanje gasova. Narodna medicina ga preporučuje kao blag laksativ, kao sredstvo za čišćenje krvi, za ublažavane tegoba kod kožnih erupcija, ekcema, akni, bubuljica i kožnih infekcija.
Savremena ispitivanja pokazala su da aktivni sastojci maslačka pokazuju i analgetično delovanje, kao i da povoljno deluju na sniženje nivoa šećera u krvi kod dijabetičara usled stimulisanja funkcije pankreasa.
Gorki sastojci, inulin i polisaharidi prisutni u korenu povoljno deluju na ravnotežu crevne flore. Prisutni polifenoli imaju antioksidativni efekat, a pokazano je i antikancerogeno delovanje u slučaju zloćudnih tumora tkiva jetre, dojke i prostate.
U našem proizvodnom programu su: Čaj od korena maslačka, Čaj od korena i nadzemnog dela maslačka, Čaj od lista maslačka i Kapi korena maslačka. Maslačak ulazi u sastav čajnih mešavina za jetru, pankreas i jačanje imuniteta.
Poštovani, zanima me da li mogu da pijem čaj od maslačka pošto mi je odstranjena zucna kesa?
Poštovana Jadranka, čaj od maslačka povoljno deluje na jetrin parenhim i regulisanje lučenja žuči i može se koristiti i posle odstranjenja žučne kese.
Mozeli za zuc
Čaj možete koristiti i za regulisanje lučenja žuči.