skip to Main Content
GLOG (Crataegus Monogyna L.)

GLOG (Crataegus monogyna L.)

Glog često raste uz ograde i živice i na obodima listopadnih i četinarskih šuma širom Srednje Evrope i Azije, kao grm srednje veličine, dok na pogodnom tlu može izrasti i u čvrsto razgranato drvo. Stablo mu je tvrdo i žilavo, mlade grane su često trnovite, listovi su polimorfni a cvetovi su grupisani u cvasti bele ili ružičaste boje. U Keltskoj mitologiji glog je smatran jednom od dvadeset svetih biljki a u našoj narodnoj mitologiji pripisuje mu se uloga zaštitnika od vampira.

 Prvi zapisi o lekovitosti gloga potiču sa početka XIV veka kada ga je Petrus Kvescentis peporučivao za lečenje gihta. Upotreba gloga za lečenje hipertenzije i palpitacija prvi put se pominje 1695 da bi blagotvorno dejstvo gloga na srce zvanično potvrdili američki lekari Dženings i Klements 1896-98 godine.

Sušeni cvetovi i listovi sadrže oligomerne procijanidine (oksiakantin), kardiotonične amine (trimetilamin), fitosterole, polifenole, tanine, polisaharide, triterpene, vitamin C i E i etarsko ulje.

Plodovi gloga sadrže kardiotonične amine, glukozide, oligomerne procijanidine, flavonoide, tanine, saponine, fosfornu kiselinu, mineralne soli kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fruktozu.

Aktivni sastojci gloga povoljno deluju na normalizovanje srčanog ritma a u slučaju hipertenzije ili hipotenzije povoljno deluju na normalizovanje krvnog pritiska. Kod staračkog srca, posle preležanog miokarditisa ili posle infarkta miokarda, upotreba gloga pomaže oporavku srčanog mišića. Glog deluje umirujuće i na centralni nervni sistem pa se upotreba preporučuje kod povećane razdražljivosti i nesanice. U narodnoj medicini upotreba gloga se preporučuje za ublažavanju simptoma menopauze, kod povišene telesne temperature, za umirenje kašlja, u vidu obloga za smirenje bolova kod bolesti mokraćnih kanala i kao sredstvo za umirenje kod epileptičnih napada.

Evropska Medicinska Agencija u monografiji posvećenoj glogu, na osnovu iskustava o tradicionalnoj upotrebi, preporučuje njegovu upotrebu kod povremenih tegoba u vidu palpitacija  (“nervoze srca” usled anksioznosti), kod stresnih stanja i kod poremećaja sna. Monografija navodi da ukoliko do poboljšanja simptoma ne dođe tokom  dve nedelje redovne upotrebe gloga, upotrebu treba prekinuti i obratiti se lekaru radi odgovarajuće dijagnostike i terapije. Takođe, u slučaju otoka nogu, bola u predlu grudi ili vrata, teškoća pri disanju, pomoć lekara treba potražiti odmah. Usled nedostatka podataka o bezbednosti upotrebe, Evropska Medicinska Agencija ne preporučuje upotrebu gloga kod dece mlađe od 12 godina u slučaju stresa i poremećaja sna, kao ni kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina kada su u pitanju srčane tegobe, iz razloga što takva stanja zahtevaju ozbiljan medicinski nadzor i tretman.

Savremena istraživanja pokazala su da upotreba ekstrakta gloga doprinosi prevenciji infarkta. Tanini prisutni u glogu deluju kao vazodilatatori a polifenoli imaju antioksidantno dejstvo. Takođe, novija istraživanja pokazala su da upotreba čaja od ploda gloga tokom tretmana hemioterapijom ili zračenjem pacijenata obolelih od malignih bolesti može imati zaštitnu ulogu na zdrave ćelije organizma.

 

U našem proizvodnom programu su Čaj od cveta gloga sa listom, Čaj od ploda gloga, Kapi gloga, Kapi od ploda gloga, FORTICOR ekstrakt i kapsule. Glog ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina: Čajne mešavine kod visokog krvnog pritiska, Čajne mešavine “BC”, Čaja kod srčane astme, Čaja kod angine pectoris, Čaja kod strume, Čaja kod arterioskleroze, Čaja kod upale vena i tromboflebitisa i Čaja za olakšavanje izlučivanja tečnosti, kao i Kapi za srce i Kapi za bolju cirkulaciju.

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top