Skip to content

Čaj od lista čička

Ocenjeno sa 0 od 5
(budite prvi sa ocenom)

330.00 RSD (sa PDV)

Šifra proizvoda: 601031 Kategorije: ,

Opis

ČIČAK

Latinski naziv i familija :    Arctium lappa L. (Asteraceae)
Opis :    Koren je mesnato vretenast. Stabljika je crvenkasta, grančice su vunaste. Listovi su srcasto-jajasti, sa lica zeleni, sa naličja sivkasti od dlaka, prizemni deo je vrlo veliki, a ka vrhu sve manji. Glavice su loptaste, u gronjama, sa golim zelenim listićima involukruma koji na vrhu imaju žućkaste kuke. Krunica je purpurno crvena.
Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen koren (Bardanae radix) i osušen list (Bardanae folium)
Hemijski sastav :    Koren i list čička sadrže aldehide, poliacetilene, seskviterpenske laktone, gorke sastojke, soli kalijuma i nitrate, dok koren sadrži i do 50% inulina, pektine, šećere, i fitosterole.
Upotreba :    Koren i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi:    Za pospešenje izlučivanja mokraće,  kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze
Ograničenja u upotrebi :    Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja :    Jednu ravnu supenu kašiku usitnjenog lista čička preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 20-30 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.

Pakovanje : 100g

Recenzije

Još nema komentara.

Leave a customer review

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top