Čaj od lista čička
214 RSD (sa PDV)
Opis
ČIČAK
Latinski naziv i familija : Arctium lappa L. (Asteraceae)
Opis : Koren je mesnato vretenast. Stabljika je crvenkasta, grančice su vunaste. Listovi su srcasto-jajasti, sa lica zeleni, sa naličja sivkasti od dlaka, prizemni deo je vrlo veliki, a ka vrhu sve manji. Glavice su loptaste, u gronjama, sa golim zelenim listićima involukruma koji na vrhu imaju žućkaste kuke. Krunica je purpurno crvena.
Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen koren (Bardanae radix) i osušen list (Bardanae folium)
Hemijski sastav : Koren i list čička sadrže aldehide, poliacetilene, seskviterpenske laktone, gorke sastojke, soli kalijuma i nitrate, dok koren sadrži i do 50% inulina, pektine, šećere, i fitosterole.
Upotreba : Koren i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi: Za pospešenje izlučivanja mokraće, kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze
Ograničenja u upotrebi : Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu ravnu supenu kašiku usitnjenog lista čička preliti sa oko 200 ml ključale vode, sud poklopiti i posle 20-30 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.
Pakovanje : 100g
Recenzije
Još nema komentara.