Skip to content

Bakterija Proteus mirabilis – neprijatelj u telu

Često nismo ni svesni prisustva infekcije u našem telu. Šta je to Proteus mirabilis? Koliko smo često i kada izloženi zarazi ovom bakterijom? Koji su simptomi infekcije i koje su sve mogućnosti lečenja?

Bakterije iz roda Proteus su veoma rasprostranjene u prirodi – nalaze se u vodi, zemljištu, hrani. Normalno se nalaze u celom digestivnom traktu čoveka, a najviše ih ima u crevima i u stolici tako da je najčešći put prenošenja upravo iz fecesa ka urinarnom traktu. Prisustvo ove bakterije u urinu nije prirodan i ukazuje na bakterijsku infekciju. Posle E. Coli, Proteus mirabilis je najčešći izazivač urinarnih infekcija. Pored urinarnih infekcija Proteus može da bude i izazivač pneumonije, meningitisa, infekcije rana, naročito u bolničkim uslovima.

U rodu Proteus najpoznatije su dve vrste: Proteus mirabilis i Proteus vulgaris. Proteus mirabilis je češći uzročnik infekcija kod ljudi od Proteus vulgarisa. Rod Proteus pripada rodu gram negativnih bakterija, štapićastog oblika. Bakterije ovog roda rastu i razmnožavaju se i u aerobnim i anaerobnim uslovima.

Kada se javlja infekcija Proteus mirabilisom?

Infekcija ovom bakterijom se svrstava u tzv. oportunističke infekcije, odnosno infekcije koje se javljaju kada je značajno oslabljen imunitet, a koje bi inače zdrav i jak imuni sistem sprečio.

Infekciji ovom bakterijom su najčešće pogođeni dijabetičari. U bolničkim uslovima kada je imunitet pacijenta oslabljen može da se javi infekcija Proteus mirabilisom. Takođe, urinarna infekcija ovom bakterijom se češće javlja kod žena, zbog fiziološke građe – kraća mokraćna cev se nalazi u blizini vagine i analnog otvora.

U uslovima pada imuniteta Proteus mirabilis može izazvati infekcije rane, respiratornog sistema, oka, uha…

Proteus mirabilis se može preneti i seksualnim putem, dok se preko vode i hrane ne prenosi.

Simptomi infekcije bakterijom Proteus mirabilis?

Ukoliko je u pitanju urinarna infekcija simptomi koji se javljaju su nespecifični, odnosno slični su simptomima drugih bakterijskih infekcija, te se tako javljaju: učestalo mokrenje, bol pri mokrenju, povišena temperatura, bol u donjem delu leđa, krv u mokraći…

Dijagnoza i identifikacija

Utvrđivanje prisustva infekcije Proteus mirabilisom se utvrđuje uzimanjem materijala od pacijenta: urina, likvora, brisa rane, ispljuvka, krvi…nakon čega se zasejava na odgovarajuće podloge i utvrđuje njeno prisustvo.

Iako je većina sojeva osetljiva na odgovarajuću antibiotsku terapiju, na Proteus mirabilis se može stvoriti rezistentnost na antibiotike pa je preporuka da se antibiotska terapija uvede posle antibiograma i urinokulture.

Preventiva i alternativni načini lečenja

Održavanje higijene je od velikog značaja u cilju sprečavanja infekcije. Nakon defekacije važno je brisati se od napred ka pozadi, što smanjuje rizik od širenja bakterija od anusa do uretre (mokraćna cev), kao i održavanje higijene pre i posle seksualnog odnosa.

Veoma je važna dezinfekcija bolničkog materijala ( kateteri, inhalatori, rukavice…) u cilju sprečavanja bolničkih infekcija.

Kao dodatak antibiotskoj terapiji ili u borbi protiv upornih infekcija Proteus mirabilisom kod odraslih preporuka je UROMIX mešavina biljnog čaja za očuvanje zdravlja mokraćnih puteva – Čaj broj 84 i PALISEPT kapsule, dok se za decu i trudnice preporučuje UROMIX-P mešavina biljnog čaja za očuvanje zdravlja mokraćnih puteva za decu i trudnice – Čaj broj 85.

 

 

 

 

 

 

Jedna od komponenti sva tri proizvoda je etarsko ulje origana koje poseduje snažno antibakterijsko dejsvo, a  znajući da upravo ponovljene infekcije na primenjene antibiotike predstavljaju najveći izazov u lečenju bakterijskih infekcija, dok se rezistencija bakterija na etarska ulja uglavnom ne stvara zbog velikog broja jedinjenja koja ulaze u njihov sastav, a koja i pojedinačno ispoljavaju antibakterijsko dejstvo, ovi preparati su se pokazali dragoceni u lečenju infekcija Proteus mirabilisom. Pored origana ovi proizvodi sadrže i druge lekovite biljke, čije aktivne komponente koje ulazi u sastav ovih čajnih mešavina i Palisept kapsula deluju sinergijski na najčešće izazivače bakterijskih infekcija urinarnog sistema.

Hrana bogata laktobacilima ne pogoduje širenju patogenih bakterija koje se umnožavaju naročito kod bolesnika čija je normalna flora iskorenjena antibiotskim lečenjem.

Jačanje imunog sistema i kvalitetna ishrana su od izuzetnog značaja za sprečavanje ne samo ove infekcije već i mnogih drugih.

 

Upotreba IMUNO MIX čaja preporučuje se kao preventiva tokom sezone gripa, osobama koje su sklone čestim respiratornim

i urinarnim infekcijama, osobama sa oslabljenim imunitetom usled hroničnih bolesti, za jačanje imuniteta tokom trajanja hemioterapije.

 

 

 

Čaj za održavanje odbrambene moći organizma CALENDULAE COMPOSITUM se preporučuje između ostalog i kod pada imuniteta i kao pomoć pri oporavku posle dugotrajnih, iscrpljujućih bolesti i posle hemioterapije.

Važno je i uzimanje dosta tečnosti koje olakšava eliminaciju bakterija iz urogenitalnog trakta.

administrator@mocbilja.rs

This Post Has 0 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top